Enlaces accesibilidad
Preus

La inflació repunta al juliol

  • Els preus pugen un 0,2% amb relació al juny després de dos mesos consecutius de baixades
  • La inflació interanual creix unes dècimes, tant la general (2,3%) com la subjacent (6,2%)
  • Els aliments frescos continuen sent els majors responsables de l'encariment dels preus, sobretot l'oli

Per
Els preus dels aliments s'han mantingut elevats i han retrocedit una dècima | Mariona Puig ACN
Els preus dels aliments s'han mantingut elevats i han retrocedit una dècima | Mariona Puig ACN

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha escalat quatre dècimes al juliol a Catalunya amb comparació amb el mes passat i s'ha situat en el 2,3%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta de la segona variació interanual més baixa des de l'abril del 2021. L'indicador ha crescut després de dos mesos consecutius de baixada.

Al darrere del repunt dels preus al juliol hi ha, sobretot, l'encariment dels aliments, que encara estan un 10,1% més cars que ara fa un any. La inflació subjacent, és a dir, la que no té en compte els aliments frescos i l'energia, com ara la llum i els carburants, també va pujar al juliol. En aquest cas, tres dècimes fins al 6,2%.

Les dades de Catalunya coincideixen amb les registrades al conjunt d'Espanya, on l'IPC també ha pujat un 0,2% mensual i un 2,3% en termes interanuals, fet que deixa enrere la xifra del juny (1,9%) que va ser la més baixa des de l'abril del 2021. L'INE atribueix l'increment dels preus al transport, sobretot els carburants que comencen a notar l'encariment novament del petroli, i als aliments, en especial les fruites i el olis.

Pel que fa a la inflació subjacent, que descompta els preus més volàtils, a l'Estat també s'ha situat en el 6,2%. D'aquesta manera, torna a repuntar després de cinc mesos de baixades. El Govern espanyol té previst mantenir la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics mentre l'IPC no baixi per sota del 5,5%.

Els aliments frescos i els serveis turístics, el que més puja

Respecte del juny, els productes que més s'han encarit han estat la fruita fresca (+6,6%), i l'oli i els greixos (+3,1%). En canvi, el preu dels llegums i les hortalisses fresques ha baixat un 3,4%. A l'Estat, els preus de l'alimentació durant el juny han estat un 10,8% més cars que fa un any, cinc dècimes per sobre de la variació interanual del juny (10,3%).

Pel que fa a la variació de preus respecte el juliol de l'any passat, després d'encadenar quatre mesos de baixades, els aliments han repuntat i encara continuen disparats respecte fa un any. En concret, durant el juliol han estat un 10,1% mes cars que el mateix mes de l'any passat. Si s'analitza en detall el cistell de consum en comparació amb el juliol del 2022, ha continuat disparat el preu del sucre (+45,9%), l'oli (+19,2%), la llet (+18,1%), les patates (+17%), la carn de porc (+14,3%), els ous (+12,3%), l'aigua i els refrescos (+10,9%), els cereals (+10,8%), la fruita fresca (+9,3%) i el cafè (+9,3%).

Les dades publicades per l'INE també constaten un encariment dels productes i serveis relacionats amb el turisme, precisament en el segon mes que obre una temporada d'estiu que s'anticipa "de rècord". Els paquets turístics són un 26,8% més cars que fa un any, els serveis d'allotjament s'han encarit un 9,5%, els restaurants i els hotels un 5,7%, i l'oci i la cultura un 8,2%. D'altra banda, també s'han encarit el tabac (+6,9%), els vehicles (+6%), els mobles i els articles de la llar (+4,%), la sanitat (+2,5%) i el vestit (+2,1%) i el calçat (+2%).

Els carburants són més barats que fa un any però estan tornant a pujar. Al juliol a Catalunya s'han situat un 15,3% per sota dels preus d'ara fa un any. Ara bé, l'abaratiment s'està alentint, donat que la caiguda és tres punts inferior a la del juny (-18%), i amb comparació al mes anterior el preu dels carburants s'ha encarit (+3,3%). També ressalta la caiguda interanual de l'electricitat, gas i combustibles (-32,3%) i el transport en general (-4,8%).