Enlaces accesibilidad
Sisè aniversari

Barcelona ret homenatge a les víctimes del 17A

  • L'acte ha tingut lloc en el Pla de l'Os de la Rambla a l'altura del Memorial
  • Els familiars de les víctimes, a la primera fila, han guardat 6 minuts de silenci al final de l'homenatge

Per
Les víctimes del 17A guarden 6 minutos de silenci para denunciar 6 años dels atemptats
Les víctimes del 17A guarden 6 minuts de silenci

L'Ajuntament de Barcelona ret un sentit un homenatge, sense discursos i amb una ofrena foral, per a commemorar el sisè aniversari dels atemptats del 17A en la Rambla.

Sentit minut de silenci

L'acte s'ha celebrat com ja és tradicional Pla de l'Ós de la Rambla, al costat del mosaic de Miró i on hi ha la inscripció del memorial situada just en el punt en el qual es va detenir la furgoneta amb la qual el terrorista Younes Abouyaaqoub va atropellar a quantes persones trobava al seu pas la tarda del 17 d'agost de 2017.

A les deu del matí s'ha guardat un minut de silenci i posteriorment s'ha fet l'ofrena floral, amb clavells que s'han dipositat en quatre jardineres al costat del memorial per l'atemptat. La violoncel·lista Sandrine Robilliard ha interpretat el Cant dels Ocells, l'oficiós himne de la pau de Pau Casals. Després s'han dut a terme 6 minuts de silenci, un per cada any que ha passat des del dia dels atemptats terroristes.

Acte institucional en el 6è aniversari dels atemptats del 17-A | Marga Esparza

Protagonisme per les víctimes

Entre les personalitats presents a l'ofrena hi ha hagut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la del Parlament, Anna Erra, que han estat al costat de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. També hi ha assistit el delegat del Govern a Catalunya Carlos Prieto. Enguany s'ha respectat el minut de silenci, després que l'any passat desenes d'independentistes boicotegessin l'acte al crit de "Volem la veritat".

Les víctimes i els seus familiars han tingut el protagonisme més gran, situades en primera fila, a les quals han seguit els representants institucionals, els dirigents polítics i els comandaments dels diferents cossos de seguretat i emergències. La convocatòria de l'acte institucional d'enguany ha coincidit amb la constitució de les Corts.

Actes de les víctimes

Com cada any, l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT) ha preferit celebrar per separat, a pocs metres de l'acte institucional, l'homenatge a les víctimes, a les 11.30 hores en l'inici de les Rambles, a l'altura de la font de Canaletes.

També la plataforma ciutadana "17A. Exigim Responsabilitats", que denuncia una suposada implicació de l'Estat en els atemptats de 2017, ha convocat a les 12.00 hores una concentració davant la Delegació del Govern, amb lemes com "Estat assassí" i "Volem saber la veritat".

A Cambrils, on l'homenatge a les víctimes es fa per decisió del consistori cada cinc anys, en aquest sisè aniversari el tribut consistirà en un comunicat de condemna al terrorisme i de suport als afectats. I a Ripoll, d'on eren els joves terroristes que van cometre els atemptats amb l'ajuda de l'imam Es-Satty, les banderes de l'Ajuntament onegen aquest dijous a mig pal en record a les víctimes.