Enlaces accesibilidad
Negociacions

Junts i ERC donen la presidència del Congrés a Francina Armengol

  • La diputada socialista surt escollida per majoria absoluta amb 178 vots
  • Armengol anuncia que es podrà parlar el català, el gallec i l'euskera al Congrés

Per
La socialista Francina Armengol és escollida nova presidenta del Congrés
La socialista Francina Armengol és escollida nova presidenta del Congrés

Francina Armengol és la presidenta del Congrés dels Diputats. La candidata del PSOE ha aconseguit 178 vots que li han permès superar la majoria absoluta per ser escollida en primera votació. Ha comptat, entre d'altres amb el sí del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB i BNG. La Mesa tindrà 2 vicepresidents del PP, 1 del PSOE i 1 de Sumar.

L'acord amb Junts i ERC dona la presidència del Congrés al PSOE

Acord de darrera hora amb Junts

El sí de Junts ha arribat a darrera hora després que els socialistes hagin tancat un acord amb els partits independentistes perquè el català i altres llengües cooficials es puguin utilitzar al Congrés dels Diputats i diferents institucions de la UE. El PSOE també s'ha compromès a crear una comissió d'investigació sobre el cas Pegasus i sobre els atemptats del 17-A.

Junts i ERC, claus en l'elecció d'Armengol com a presidenta del Congrés | Àlex Cabrera
  • Oficialitat del català la UEOficialitat del català la UE

Per a JxCat, la consideració jurídica del català com a llengua oficial és "determinant" perquè tingui "tots els mecanismes i l'empara jurídica necessària", segons ha expressat la formació independentista en un comunicat. És la primera vegada que el Govern presenta aquesta sol·licitud davant la Unió Europea, una petició que també s'estén al basc i al gallec. Les institucions comunitàries han començat a examinar la sol·licitud d'Espanya en un procés que podria allargar-se anys si ens atenim al que va succeir amb el gaèlic.

  • L'ús del català al CongrésL'ús del català al Congrés

A més de l'oficialitat del català a la Unió Europea, el pacte entre Junts i el PSOE també inclou que es puguin utilitzar "amb plena normalitat" la resta de llengües oficials de l'Estat. Junts considera que l'ús "immediat" del català en el Congrés "és perfectament legal" i no necessita "cap reforma del reglament", ja que creuen que només fa falta "voluntat política". La presidenta de la cambra ha anunciat aquest mateix dijous que ja es podran utilitzar de forma habitual.

  • Comissió d'investigació del 17AComissió d'investigació del 17A

Junts assegura que hi ha molts interrogants a resoldre sobre el 17A i que s'ha d'"esclarir la vinculació del CNI amb l'imant És-Saty, si els aparells de l'Estat tenien informació sobre l'atemptat" i aclarir per què no es van poder evitar, textualment. L'acord inclou que "no hi haurà veto de compareixences de persones que hagin de veure o puguin aportar informació sobre els fets", ha afegit Junts.

  • Reprendre la investigació sobre PegasusReprendre la investigació sobre Pegasus

Pel que fa a Pegasus, Junts ha demanat una "investigació exhaustiva per a aclarir qui va comprar el programa i qui va ordenar utilitzar-lo contra l'independentisme" i, de la mateixa manera que amb la comissió sobre el 17A, s'ha acordat que no es vetaran compareixences.

Deslligat de la investidura

Totes dues forces han deixat clar que l'acord es limita a la configuració de la Mesa del Congrés i que la negociació de cara la investidura de Pedro Sánchez continua oberta. A través de les xarxes, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha defensat "continuar avançant" en la via de l'acord amb el PSOE, també per "desjudicialitzar" el conflicte derivat de l'1 d'octubre.

Al Senat, Pedro Rollan ha estat escollit ja president de la Mesa, les vicepresidències recauen en Javier Maroto del PP i l'ex president extremeny, Guillermo Fernandez Vara del PSOE. Els socialistes han decidit no presentar candidats a la presidència perquè el PP té majoria absoluta en la cambra.