Enlaces accesibilidad
Nova legislatura

Armengol vol consens per garantir l'ús de les llengües cooficials al Congrés

  • La presidenta de la cambra admet que no serà senzill i comporta unes complexitats
  • Els lletrats del Congrés creuen que caldrà modificar el reglament o que la presidenta dicti una instrucció específica
  • El president de la Generalitat desvincula l'acord per la Mesa de la negociació per a la investidura

Per
El rei Felip VI rep la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol
El rei Felip VI rep la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol

La nova presidenta del Congrés, Francina Armengol, assegura que es "bolcarà" per aconseguir "el més aviat possible" que es puguin utilitzar les llengües cooficials al Congrés. En una entrevista a TVE, Armengol ha explicat que aviat es reunirà amb els grups parlamentaris amb la voluntat de trobar un "consens" que permeti articular les fórmules adequades.

La presidenta de la cambra ha reconegut que fer-ho possible comporta unes complexitats i que s'hauran de veure, també, les possibilitats tècniques per garantir-ho.

Francina Armengol s'ha reunit aquest divendres per primer cop amb el rei Felip VI i ha rebutjat marcar terminis per a celebrar una sessió d'investidura. De fet, el protocol marca que a patir d'ara, ja amb les Corts constituïdes, correspon al monarca reunir-se amb els grups parlamentaris i veure quin candidat pot tenir una majoria suficient per ser investit. Serà a principis de la setmana vinent, per ordre de menor a major representació.

Els primers a passar per La Zarzuela seran dilluns els caps visibles d'UPN, Coalició Canària, el PNB i Sumar. Dimarts al matí es trobarà amb Santiago Abascal (Vox), Pedro Sánchez (PSOE) i a la tarda, amb Alberto Núñez Feijóo (PP). Ni Junts ni ERC participaran de la ronda de contactes amb el monarca. Tampoc ho faran EH Bildu ni el BNG.

Primeres hores com a presidenta

A banda de ser rebuda en audiència pel rei Felip VI, Francina Armengol ha reunit aquest divendres per primer cop la Mesa del Congrés. La seva intenció és "posar la maquinària en marxa" i fer que la institució "camini a ritme ràpid". Sobre el compromís perquè a la cambra baixa també es pugui parlar català, euskera i gallec, Armengol creu que és lògic perquè el Congrés "ha de representar l'Espanya real", amb la seva "diversitat i riquesa lingüística".

Tot i que en el seu discurs d'investidura va assegurar que l'aplicació seria immediata, Armengol ha concretat que per a fer-ho realitat s'hauran d'abordar algunes qüestions tècniques. L'última vegada que es va intentar reformar el reglament en aquest sentit va ser el juny de 2022. La iniciativa de Podem i els partits catalans i bascos (ERC, Junts, PDeCAT, PNB, EH Bildu, CUP i BNG) va ser rebutjada per una àmplia majoria formada pel PSOE, PP, Vox i Ciutadans.

L'ús de les llengües cooficials al Congrés no serà fàcil ni immediat | ALMA IZQUIERDO

Des de fa tres dècades existeix el precedent del Senat, on el 1994 es va modificar el reglament per permetre l'ús de les llengües cooficials de l'Estat, únicament al debat sobre l'estat de les Autonomies en comissió. Posteriorment, el 2005 es va ampliar l'ús del català, l'euskera i el gallec a la publicació de les iniciatives de caràcter no legislatiu, i el 2011 a tot tipus d'escrits presentats al registre de la cambra i a les intervencions dels debats de mocions en el ple.

Negociacions per a la investidura

Armengol creu que la conjunció de forces que ha permès l'elecció dels membres de la Mesa, amb 4 representants del PP, 3 del PSOE i 2 de Sumar, "sens dubte marca el camí" cap a una majoria de govern progressista. Ara bé, evita pronunciar-se sobre si l'amnistia té cabuda o no en aquestes converses, i demana deixar debatre "cada cosa al seu temps". "Serà una legislatura intensa i que segur que estarà basada a buscar solucions als problemes de la gent i als problemes territorials que té Espanya", ha argumentat.

El dia després que Esquerra Republicana i Junts per Catalunya prestessin els seus 14 vots per atorgar a Francina Armengol la presidència del Congrés dels Diputats, el president de la Generalitat deslliga l'entesa de la Mesa del Congrés de la investidura i augura una negociació "complexa i llarga".

En referència a Junts per Catalunya, Pere Aragonès celebra que tots els diputats catalans independentistes al Congrés votessin en el mateix sentit: "s'ha demostrat que quan tothom s'implica, Catalunya obté molt més i està molt més ben defensada". Preguntat per si hi ha marge per fer un front comú independentista per a la negociació de la investidura, ha dit que si es pot fer de forma coordinada, "els resultats seran més positius".

Esquerra i Junts no renuncien a l'amnistia i al referèndum | ÀLEX CABRERA

El president català assegura que l'amnistia i l'autodeterminació es plantejaran durant la negociació amb el PSOE i Sumar per investir Pedro Sánchez. A parer d'Aragonès, cal que durant les converses s'abordin qüestions com "acabar amb la repressió i donar sortida al conflicte polític entre Catalunya i Espanya, mitjançant una sortida democràtica en forma de votació".