La meitat de verema perduda per la sequera
- Les DO Penedès, Conca de Barberà i Montsant són de les més afectades per la sequera i preveuen pèrdues de fins al 50%
- Les suaus temperatures de maig i juny han permès una maduració “tranquil·la” del raïm que serà d’"excel·lent" qualitat
La verema d'aquest any es preveu complicada i curta. La sequera fa que el creixement i la maduració del raïm sigui irregular i que el fruit tingui poc suc.
Tres anys de sequera
El Penedès és de les zones més afectades, especialment a la veritat de macabeu, típica de la zona. Francesc Olivella, director de la DO del Penedès, preveu pèrdues del 50% de mitjana. Olivella reconeix que la situació és “molt complicada” i que molts pagesos estan “lluitant” per salvar les seves vinyes després de tres anys molt secs. Malgrat la baixa producció, es preveu que, en general, el raïm tingui una qualitat "excel·lent".
Nosaltres, que estem en alçada, collirem entre un 50% i un 60% menys que l’any passat, que ja va ser molt dolent, però d’altres directament no colliran res”, es lamenta Josep Mitjans, propietari de la bodega Loxarel. Assegura que els poc més de 30 litres per metre quadrats que han caigut a les seves terres aquest any han “debilitat” uns ceps que ja venien castigats per la manca d’aigua dels dos últims.
Codorniu ha anunciat als viticultors del Penedès que comprarà el raïm entre un 32% i un 40% més car, precisament davant la previsió d’una verema complicada per la sequera que afecta la zona.
Adaptar-se a les noves condicions
L'estiu calorós de l'any passat va avançar les dates de la verema que enguany tornen a ser més o menys les habituals. Ricard Sebastià, DO de la Conca de Barberà, explica que cada anyada és diferent. Els enòlegs estudien maneres per adaptar les vinyes a les condicions climàtiques extremes causades per l'escalfament global.
Els estudiants d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) estan implementant sistemes de conducció no habituals en l'emparat de la vinya al Mas dels Frares, situada a Constantí. Volen comprovar com afecten aquestes tècniques als ceps tant en la seva adaptabilitat al clima actual com en la productivitat. Tot i que els resultats de la recerca no estaran disponibles fins d'aquí a uns anys, el professorat encarregat del projecte destaca que la sequera ha afectat l'anyada dels dos últims anys, provocant que el creixement de les plantes sigui "molt reduït".