Catalunya viu l'onada de calor més llarga d'aquest estiu
- Els termòmetres superen els 40 graus al pla de Lleida
- Protecció Civil recomana beure aigua sovint i estar en llocs climatitzats
- Risc d'incendi molt alt o extrem a una setantena de municipis
Catalunya ha començat a viure aquest cap de setmana el quart episodi de calor extrema de l'estiu i que es preveu que sigui força més llarg que els anteriors. Les previsions meteorològiques apunten que, com a mínim fins dimecres, els termòmetres se situaran a les hores centrals del dia clarament per damunt dels 35 graus a l'interior i en molts punts se superarà el llindar dels 40 graus.
Aquest diumenge algunes estacions meteorològiques de Ponent han registrat valors per sobre d'aquesta xifra. És el cas de localitats com Albesa a la Noguera (40,7º), Lleida al Segrià (40,5º), Castellnou de Seana al Pla d'Urgell (40,4º), i Vinebre a la Ribera d'Ebre (40,4º), entre d'altres. El termòmetre també s'ha enfilat per damunt dels 40 graus a la Catalunya Central, com ara a Artés (Bages).
Les poblacions del litoral tampoc s'escapen de la calorada, ja que encara que els valors de temperatura no són tan elevats, l'alta humitat fa que la sensació de xafogor sigui molt intensa i sobretot que a les nits costi molt dormir.
L'Ajuntament de Lleida activarà aquest dilluns el Pla d'actuacions per prevenir els efectes de la calor sobre la salut de les persones davant la previsió d'altes temperatures. Els serveis socials de la Paeria faran un seguiment dels col·lectius vulnerables i els agents cívics reforçaran la divulgació de mesures preventives a nivell de carrer.
Així mateix, l'Ajuntament recorda la disponibilitat dels 61 espais interiors climatitzats o zones exteriors on es regula la temperatura.
La calor passa factura a la salut
Davant d'aquesta onada de calor, Protecció Civil recorda la importància de prendre mesures d'autoprotecció per evitar patir els efectes de les altes temperatures. Entre els consells de protecció hi ha: beure aigua fresca durant tot el dia, evitar el sol directe, estar en llocs climatitzats i no sortir durant les hores de més calor.
També és important tenir cura del que ingerim, ja sigui en forma de líquid o d'aliments sòlids. D'una banda, cal beure aigua sovint per mantenir el cos hidratat i evitar el consum d'aliments crus perquè amb les altes temperatures hi ha més risc que es facin malbé.
El canvi climàtic està comportant ja un increment de la mortalitat associada a aquests episodis de calor extrema. El cos és incapaç de recuperar-se de la calor permanent, cosa que augmenta el risc de patir problemes físics. L'any passat, un dels més càlids i amb més dies amb temperatures per sobre de la mitjana, només a Europa es van registrar més de 60.000 morts atribuïbles a la calor, de les quals 1.700 a Catalunya.
Un dels col·lectius que ho passa pitjor és el de la gent gran. A més a més, segons denuncia la coordinadora de familiars de residències 5+1, la gran majoria de geriàtrics a Catalunya compten amb aparells d'aire condicionat que no funcionen correctament o bé les instal·lacions són inadequades. Una problemàtica que també afecta les persones que hi treballen.
L'entitat reclama a la Generalitat que posi els mitjans necessaris per acondicionar els espais com més aviat millor.
Risc alt d'incendi a gairebé tot el país
Des del cos de Bombers recorden la importància de cuidar els boscos i extremar precaucions per evitar possibles focs. De cara a dilluns 70 municipis de 13 comarques presenten un perill molt alt o extrem d’incendis, cosa que implica el tancament d’accessos a diversos espais naturals, com ara els parcs naturals del Garraf, el Montsant, el Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i la Baronia de Rialb.
Per evitar riscos, el Departament d'Interior recorda una sèrie de precaucions bàsiques:
- No s'han de llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
- Si es va al medi natural amb vehicle particular, s'ha d'aparcar bé, sense envair camins i pistes i deixant lliures les vies d'accés perquè hi puguin circular els vehicles d'emergència si fos necessari.
- Si es resideix en una casa, convé tenir cura de la neteja del jardí, mantenir una distància de 6 metres entre els arbres i evitar que les capçades es toquin entre elles i a la façana.
- Mai s'han de llançar coets, petards, focs d'artifici, globus (com ara fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc ni a menys de 500 metres de zones boscoses.
- Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los per fer-ne compost. Mai s'han de deixar escombraries ni deixalles al bosc.
- Només es poden fer barbacoes en zones explícitament autoritzades. Han de ser d'obra i amb mataguspires.
- Convé tenir a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.
En tota situació d'emergència, les autoritats recomanen seguir les informacions i les indicacions a través de canals oficials i dels principals mitjans de comunicació.