Enlaces accesibilidad
Congrés

Arriba l'hora de Junts i ERC en la negociació per la investidura

  • El PSOE cedirà diputats a Junts perquè formi grup propi al Congrés
  • Sumar situa l'amnistia que reclamen els partits independentistes sobre la taula

Per
El diputat d'ERC, Francesc Marc Álvaro, conversa amb la portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras
El diputat d'ERC, Francesc Marc Álvaro, conversa amb la portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras

Junts i ERC s'erigeixen en els grans protagonistes de les negociacions de cara a la investidura del pròxim president del Govern. El PP ja no els elimina de l'equació i obertament es mostra dispost a parlar-hi. De moment, només ERC ha barrat del tot la possibilitat d'asseure's en una mateixa taula. Els populars reconeixen que són "vots incòmodes" i també apel·len al suport del sector crític del PSOE.

En paral·lel, el PSOE i Sumar també intensifiquen les negociacions amb els partits independentistes per assolir la investidura de Pedro Sánchez si resulta fallida la votació de Núñez Feijóo en el debat fixat pel 26 i 27 de setembre. El primer gest dels socialistes és la decisió de cedir-los 4 diputats perquè puguin tenir grup propi al Congrés. També des de la formació de Yolanda Díaz s'ha fet el mateix amb ERC i situen de manera decidida sobre la taula l'aposta per l'amnistia per tots els encausats pel procés.

Condició prèvia per negociar

El termini per a constituir grup acaba a les 14 hores d'aquest divendres, encara que no serà fins dilluns que ve quan la Mesa del Congrés estudiï els escrits presentats i decideixi si dona el seu vistiplau. L'autorització del grup propi és una exigència preliminar dels independentistes per a poder parlar de la investidura de Pedro Sánchez.

El Reglament de la Cambra estableix que, per a formar grup parlamentari en el Congrés es requereix tenir més de 15 diputats, o bé un mínim de cinc escons més el 5% dels vots del conjunt d'Espanya o el 15% en les circumscripcions on s'hagi concorregut.

Què suposa tenir grup propi

Tenir grup propi garanteix tenir representació en totes les comissions parlamentàries, a la Diputació Permanent i veu pròpia en la Junta de Portaveus. També capacitat per a intervenir en tots els debats en igualtat de condicions. En canvi, dins del Grup Mixt cal repartir-se temps d'intervenció i seients en les comissions. A les sessions de control, possibilita entrar en els contingents de preguntes i interpel·lacions per debatre setmanalment amb el Govern.

En el pla econòmic, tenir grup permet accedir a dos tipus de subvenció: la que atorga el Congrés a cada grup -364.160,64 euros a l'any la passada legislatura- i la que dona l'estat per l'enviament gratuït de propaganda electoral durant la campanya.

Sumar reforça la seva aposta

Sumar ja va anunciar aquest dimecres la seva intenció de cedir dos diputats a ERC a les províncies on els de Gabriel Rufián no arribin al 15%. Mentrestant, la formació de Yolanda Díaz insisteix que l'amnistia "té encaix constitucional i pot tirar endavant". Així de clar s'ha expressat aquest dijous el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, en una entrevista a RNE. La formació ha conformat un grup d'experts format per 20 juristes que ja estan treballant en la proposta.

Urtasun ha puntualitzat que "no es tracta d'un indult generalitzat" sinó que el que es busca és "superar els efectes penals d'un conflicte polític per retornar-lo a la política" i ha posat l'exemple del succeït a Portugal i França.