Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies del 6 de setembre de 2023 | Inici de curs marcat per primera vegada per una vaga de docents

  • El PSOE celebra que Junts hagi obert el camí del diàleg després de la conferència de Puigdemont
  • Meritxell Batet anuncia que abandona la primera línia de la política després de 19 anys com a diputada
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Diversos piquets de vaga d'educació el primer dia de curs
Diversos piquets de vaga d'educació el primer dia de curs

L'actualitat d'aquest dimecres passa per l'inici d'un nou curs escolar amb diverses novetats a les aules. Unes mesures que no han estat suficients per als sindicats, que critiquen que encara "no es contempla el retorn de les condicions laborals" retallades el 2010 i, per això, mantenen, de manera inèdita, la vaga pel mateix dia d'inici de les classes.

L'endemà de l'anunci de les condicions per un possible suport de Junts a la investidura de Sánchez porta cua. L'independentisme tanca files amb Junts i el PSOE celebra l'obertura al diàleg. Sumar insisteix que "no es pot deixar perdre una oportunitat històrica".

La socialista Meritxell Batet anuncia que abandona la primera línia de la política. A través d'un tuit s'ha mostrat convençuda que hi haurà un nou govern progressista.

PSOE, Sumar, ERC, Bildu i PNB registren una reforma del reglament del Congrés per fer servir el català als plens.

Resum de notícies a Catalunya del 6 de setembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:15

    Seguiment del 0,99% de la vaga d'educació, que coincideix amb el primer dia de classes

     

    La vaga de personal docent funcionari, interí i laboral de l'ensenyament públic que depèn del Dept. d'Educació, i personal PAS ha tingut un seguiment del 0,99% amb el 94,07% de comunicació dels centres fins a les 17:30 h.

  • 17:42

    Feijóo proposa al PSOE buscar junts un encaix a Catalunya sense l'amnistia

     

    El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha proposat "buscar un encaix del problema territorial de Catalunya" amb un pacte d'estat, és a dir al costat dels socialistes, i pretén tenir un nou contacte amb el PSOE, al qual demana que no pacti l'amnistia que exigeix l'expresident català Carles Puigdemont. Des de Canàries, on s'ha reunit amb el líder de Coalició Canària i president de les illes, Fernando Clavijo, Feijóo ha dit que sap que han de "donar una proposta i buscar un encaix del problema territorial de Catalunya", però ha subratllat que això serà amb un pacte d'estat o "no serà".

  • 17:20

    Els Mossos detenen un lladre quan pretenia fer un robatori tipus teloner en l'AP-2 a Tarragona


    Els Mossos d'Esquadra han detingut la matinada d'aquest dimecres a un home de 29 anys quan anava a cometre al costat d'una altra persona un robatori tipus 'teloner' a un camió estacionat en una àrea de servei de l'AP-2, a l'altura de la Bisbal del Penedès. Quan els agents es dirigien a la zona d'estacionament, van observar a dos homes que marxaven ràpidament del lloc, on van localitzar un camió que tenia un tall en la part posterior dreta de la lona, si bé no van arribar a robar en el seu interior en detectar la presència policial.

  • 16:30

    Meritxell Batet renuncia a la seva acta de diputada i abandona la primera línia de la política

     

    La dirigent del PSC ha estat 19 anys diputada al Congrés, en què també ha estat presidenta de la Cambra i ministra. A través d'una piulada a Twitter ha emfatitzat que s'ha entregat en cos i ànima al "projecte col·lectiu per millorar la vida de les persones i transformar la societat". Batet també s'ha mostrat convençuda que "aviat hi haurà un nou Govern de progrès liderat per Pedro Sánchez". 

  • 16:20

    Solucions imaginatives davant la manca de professors a la Vall d'Aran

     

    Una de les problemàtiques dels últims anys ha estat la manca de professors en matèries específiques com matemàtiques o català. Un problema que s'accentua en alguns territoris com és el cas de la Vall d'Aran, on es busquen solucions imaginatives.

  • 15:32

    Mossos desplegaran uns 500 agents per la preliminar de la Copa Amèrica a Vilanova


    Els Mossos d'Esquadra desplegaran uns 530 efectius per la regata preliminar de la 37 Copa Amèrica a Vilanova i la Geltrú (Barcelona), que se celebrarà del 14 al 17 de setembre. Així ho ha explicat en declaracions als mitjans aquest dimecres el cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) del Garraf, l'inspector Josep Maria Montero, al costat del conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, des del Centre de Comandament Avançat (Cecor, per les seves sigles en català) de Vilanova.

  • 15:00

    PSOE, Sumar, ERC, Bildu i PNB registren la reforma per poder utilitzar llengües cooficials en debats i textos al Congrés

     

    Els grups apliquen la tramitació exprés per poder estrenar la traducció simultània en el debat de la investidura de Feijóo.

    per a poder usar les llengües cooficials en tots els debats de la Cambra i en la presentació d'iniciatives. La proposta no esmenta expressament el català, el gallec o el basc, sinó que permet l'ús de "qualsevol de les llengües que tinguen caràcter d'oficial en alguna comunitat autònoma d'acord amb la Constitució i el corresponent Estatut d'Autonomia". Això obre la porta a l'aranès i evita la polèmica sobre la denominació de català o valencià.

  • 14:24

    El telèfon d'atenció a les violències masclistes ha rebut un 16% més de trucades aquest any

     

    Només durant els mesos d'estiu, el telèfon ha atès prop de 3.700 trucades. En el 80% dels casos, qui truca és la mateixa víctima, en el 17% és un familiar o persona propera i en el 3% es tracta d’una professional dels serveis públics.

  • 14:00

    Les exportacions catalanes d'alta tecnologia han caigut un 3,3% anual al segon trimestre de l'any. 

     

    Una davallada que s'explica pel descens de les vendes del sector farmacèutic, que van retrocedir un 7,9% interanual, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, L'IDESCAT. En canvi, les exportacions de productes informàtics, electrònics i òptics van pujar un 5,3%. Per àrees geogràfiques, destaquen les vendes a la Unió Europea, que van créixer un 6,7%, mentre que a l'agregat de la resta del món van disminuir un 11,8%.
     

  • 13:50

    Els Mossos d'Esquadra detenen sis homes en el marc del desmantellament d'una important plantació de marihuana a Soriguera. 

     

    Els agents han intervingut 2.800 plantes, amb un valor que superaria els 4 milions d'euros, en una zona boscosa. A més, els investigadors van localitzar documentació i cinc telèfons mòbils. En el moment de l'entrada es van detenir tres homes, mentre que els altres tres van fugir pel bosc. Tot i això, van poder ser arrestats poc després.
     

  • 13:40

    Trias endarrereix la seva sortida de l'Ajuntament de Barcelona: "l'any vinent no hi seré"

     

    Xavier Trias, el cap de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona i líder de Junts a la ciutat, ha anunciat que ajorna uns mesos la seva sortida de la política activa i que no descarta entrar al govern. I proposa mantenir el seu acord amb ERC tot dient que té sentit que els qui proposaven un canvi de fer les coses mantinguin el pacte.

  • 13:12

    Nervis, il·lusió i piquets de vaga en el primer dia d'escola a Tarragona i les Terres de l'Ebre

     

    El curs escolar ha començat per a uns 116.000 alumnes dels cicles d'infantil, primària i secundària del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre amb els nervis i la il·lusió del retorn a classe. Són menys estudiants que el curs passat. Al Camp de Tarragona, amb 88.744 matriculats, la baixada es nota en els cicles d'infantil, primària i secundària obligatòria. A les Terres de l'Ebre, amb 27.234 alumnes, el descens es focalitza a infantil i primària. Als dos territoris, per contra, incrementen els de batxillerat i cicles formatius. En el cas ebrenc, també pugen els de secundària obligatòria. L'inici de curs, a més, ha estat marcat per la vaga de mestres convocada per USTEC i CGT, amb piquets informatius a les portes dels centres.

  • 13:09

    Una de cada tres empreses, segons un informe d'ADECCO, considera que tindrà problemes per substituir els treballadors que es jubilaran d'aquí poc.

     

    En la majoria dels casos el motiu de les dificultats per cobrir les places vacants és perquè no hi ha persones formades en el sector industrial i la construcció. El problema encara és més greu si parlem dels negocis familiars, que estan abocats a abaixar la persiana

  • 12:48

    Després de 20 anys esperant-ho, finalment la cobertura mòbil ha arribat a Beget, al Ripollès

     

    Alguns veïns de Beget han pogut rebre ja les seves primeres trucades i missatges al mòbil. En ple segle XXI estan vivint un moment històric. Aquí els veïns s'havien acostumat a estar incomunicats. Fer teletreball o dur un negoci, ha estat durant anys un calvari, per exemple a l'hora de rebre comandes.

    Tot i això, l'alegria només ha arribat a un a part del poble: als que tenen contractada l'operadora que ha posat l'antena de telefonia. La resta, resignats hauran de seguir esperant. Es consolen pensant que, després d'anys d'abandonament, les companyies de telefonia comencen a veure negoci en aquesta zona de la Vall de Camprodon, de pocs habitants però molt turística. Així que, aquí, no perden l'esperança.

  • 12:15

    Els sindicats del professorat empaperen la seu de la Fundació Bofill

     

    Els sindicats del professorat empaperen la seu de la Fundació Bofill amb cartells que criden a la vaga. Demanen revertir les retallades, millores laborals i ajustar el calendari escolar. El Departament d'Educació ha informat que la vaga té un seguiment de menys de l'1% en els centres que n'han traslladat les dades.

  • 11:50

    Pere Aragonès rebutja tancar un acord amb els sindicats dels professors fins que no hi hagi pressupost

     

    Durant la visita a l'escola Mercè Rodoreda de Barcelona, el president de la Generalitat ha destacat la reducció de les ràtios d'alumnes a les aules i la reducció dels interins com a claus del nou curs que comença. Pel que fa a la vaga de docents, Aragonès ha insistit que la voluntat és la de "seguir parlant", però ha advertit que no hi haurà acord fins que no se sàpiga segur que "les mesures es podran pagar". Educació xifra per sota de l'1% el seguiment de la vaga d'aquest dimecres. 

  • 10:30

    Els sindicats educatius es manifesten a les portes de l'escola Mercè Rodoreda de Barcelona

     

    Membres dels sindicats de professors Ustec, CGT i la Intersindical s'han manifestat aquest matí a les portes de l'escola Mercè Rododera de Barcelona coincidint amb la visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Educació, Anna Simó en el primer dia del nou curs escolar. 

    Quan Aragonès ha arribat al centre educatiu han cridat consignes com 'Menys discursos i més recursos', 'Tres dies per preparar un curs és una vergonya' i 'Abús de poder per part de les direccions'.

  • 10:57

    VAGA EDUCACIÓ | Els piquets de la vaga de professors tallen parcialment la circulació de passeig Sant Joan i ara es dirigeixen a la seu de la fundació Bofill.

     

  • 10:00

    Els alumnes d'infantil, primària i secundària tornen aquest dimecres a les aules.

     

  • 09:45

    La portaveu del govern, Isabel Rodríguez, assegura en una entrevista a 'La Hora de la 1' que "s'obren les vies del diàleg" després que Carles Puigdemont hagi fixat les condicions per negociar la investidura.

  • 9:30

    Inici del curs escolar amb novetats. 

     

    El nou curs escolar comença aquest 6 de setembre amb diverses novetats a les aules que tenen l'objectiu, segons el Departament d'Educació, de millorar-ne la qualitat. Unes mesures que no han estat suficients per als sindicats, que critiquen que encara "no es contempla el retorn de les condicions laboral" i, per això, mantenen la vaga pel mateix dia d'inici de les classes.

     
  • 9:01

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dimecres 6 de setembre de 2023. 

     

    Aquest és el resum de les notícies més destacades d'ahir. 

  • 9:01

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dimecres 6 de setembre de 2023. 

     

    Aquest és el resum de les notícies més destacades d'ahir.