Enlaces accesibilidad
Salut mental

Es detecta més persones amb idees suïcides: un 9,7 %

  • Segons dades del departament de Salut, 607 persones es van suïcidar l'any passat
  • Augmentes les ideacions i pensaments suïcides des de la pandèmia

Per
Les dones d'entre 12 i 25 anys és el col·lectiu amb més idees i intents de suïcidi
Les dones d'entre 12 i 25 anys és el col·lectiu amb més idees i intents de suïcidi

Preocupació davant les últimes dades de suïcidis a Catalunya. No només pels consumats, sinó també pels pensaments i temptatives. Segons dades del departament de Salut, 607 persones es van suïcidar l'any passat. Són 50 morts al mes. El 72 % eren homes d'entre 30 i 60 anys. I les dones d'entre 12 i 25 anys és el col·lectiu amb més idees i intents de suïcidi. La Taula de Prevenció ha rebut més de 12.000 trucades en sis mesos i ha permès detectar a temps més casos i evitar un 3% dels intents.

Augmenten les consultes que permeten identificar i evitar suïcidis

En els darrers 8 anys s'ha passat de prop de 400 conductes suïcides a unes de 7.000 l'any. El punt d'inflexió va ser la pandèmia que va triplicar les idees suïcides, sobretot entre les joves menors de 18 anys. Des de 2022, el 45 % de les persones que trucaven ho feien per consultar sobre pensaments i ideacions; i el doble de dones que d'homes, sobretot a partir de 2020. En dones menors 18 anys es va triplicar. Però en els darrers anys s'ha frenat entre aquest col·lectiu. També es fa una atenció més ràpida. Es visiten els menors en dos dies després de la consulta i en sis als adults.

A partir d'ara, s'oferirà atenció mèdica als familiars de persones que s'han suïcidat, un fet que les associacions d'afectats reivindicaven. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha dit que volen intensificar la prevenció del suïcidi i ha anunciat que oferiran atenció psicològica a familiars de persones que s'han suïcidat, que també són supervivents. Els centres de salut mental s'hi posaran en contacte a partir de dades de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses.

De fet, també s'ha anunciat la creació d'un observatori per estudiar els casos. Es potenciarà la prevenció en àmbits com l'educatiu o les presons.