Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies més destacades del 7 de setembre de 2023 | La llei d'amnistia marca l'obertura de l'any judicial

  • Una jutge revoca l'eix verd de Consell de Cent de Barcelona i obliga a retornar-lo com estava
  • 607 persones es van treure la vida a Catalunya l'any passat, segons les dades provisionals de Salut
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Acte d'obertura de l'any judicial a Madrid
Acte d'obertura de l'any judicial a Madrid

L'actualitat d'aquest dijous passa per l'obertura de l'any judicial, marcada enguany pel debat de la llei d'amnistia que demana Junts per negociar amb el PSC una possible investidura.

La ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha dit des de Brussel·les que "encara no s'està en l'escenari" de plantejar-la i que qualsevol moviment que faci el PSOE serà amb "coherència, transparència" i en el marc del diàleg i la Constitució.

A Barcelona, una jutge ha estimat la demanda de l'associació de comerciants Barcelona Oberta i ha condemnat el consistori a retornar l'eix verd de Consell de Cent en una via urbana no prioritària pels vianants.

D'altra banda, preocupen les últimes dades de suïcidis a Catalunya. No només pels consumats, sinó també pels pensaments i temptatives. Segons dades del Departament de Salut, 607 persones es van suïcidar l'any passat. Són 50 morts al mes.

RTVE a Catalunya consolida la programació en català amb noves propostes com una dedicada a la criança dels fills, un de repàs dels darrers 50 anys de la música catalana a través dels nostres arxius i un entretingut espai per millorar el català.

Resum de notícies a Catalunya del 7 de setembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:30

    Una dona ha mort aquest matí ofegada a la platja del Cavaió de Canet de Mar
     

    A les 10.26 hores el matí el telèfon d’emergències 112 ha rebut una trucada d’una ciutadana alertant que els socorristes de la platja acabaven de treure de l’aigua una dona inconscient. En el moment del rescat onejava la bandera verda. Les maniobres de reanimació han resultat infructuoses. Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec de les diligències d’investigació. Amb la persona ofegada d’avui ja són 25 els banyistes ofegats a les platges catalanes en la temporada de platges d’enguany (del 15 de juny al 15 de setembre). L’any passat en tota la temporada de platges van morir també 25 banyistes ofegats.

  • 17:54

    La direcció de Roca Sanitari ha comunicat a la plantilla la presentació imminent d’un ERO. 

     

    El sindicat CCOO ha explicat que la direcció els ho ha notificat per escrit i només els ha precisat que l’expedient de regulació d’ocupació afectarà la fàbrica de Gavà, de manera que la plantilla de les oficines de Barcelona en quedaria al marge. La previsió és que la mesa negociadora es constitueixi la setmana que ve, i serà aleshores quan la direcció concretarà quants contractes vol rescindir. CCOO ha manifestat el seu rebuig a l’expedient i exigeix a la direcció que faci marxa enrere, mentre l’insta a negociar mesures alternatives per garantir tots els llocs de treball.
     

  • 17:15

    L'Ajuntament de Barcelona presentarà recurs contra la sentència que obliga a desfer l'eix verd de Consell de Cent

     

    La primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha anunciat que el consistori presentarà recurs contra la sentència que obliga a "desfer" l'eix pacificat del carrer Consell de Cent. Bonet ha afirmat que en aquest mandat, el govern municipal "vol practicar un urbanisme transformador des del diàleg i el consens". I ha apostat, de nou, per un projecte que suposi concentrar el verd dins dels interiors d'illa. 

  • 16:51

    L'acusat d'asfixiar la seva exdona a Manresa ho admet i diu que va tenir una reacció "totalment explosiva i irracional"

     

    "L'acusat de matar la seva exdona a Manresa, l'abril del 2021, ha reconegut que va ser ell qui la va embolicar amb paper de film fins que la va asfixiar. Assegura que la seva reacció va ser "totalment explosiva i irracional", i diu que se sent "avergonyit" i "penedit".

  • 16:50

    La fiscalia veu "disminució de les accions de sabotatge" de l'independentisme per "l'esgotament de la militància"

     

    La memòria anual del ministeri públic encara parla de l'existència d'un "moviment violent independentista català". La memòria veu "pèrdua d'iniciativa per part d'aquests grups violents motivada també en part per l'acció de la justícia" i explica que, per això, "gran part de la seva activitat se centra en l'anomenada 'antirepressió'". En aquest sentit, el ministeri públic detecta que la mobilització en resposta als processos judicials és la que comporta la quantitat més gran de recursos a aquests col·lectius.

  • 15:41

    Clam dels pescadors catalans contra la veda de la sardina

     

    La Generalitat i els pescadors catalans exigeixen a l'Estat fer marxa enrere en la veda de la sardina per evitar la ruïna del sector.

  • 14:35

    Una jutge revoca l'eix verd de Consell de Cent de Barcelona i ordena “retornar” a l'estat anterior
     

     

    La magistrada del jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona ha estimat el recurs interposat per la Unió d'Eixos Comercials Turístics de Barcelona (Barcelona Oberta) contra l'acord adoptat per la Comissió de Govern el 26 de maig de 2022 de reurbanització del carrer Consell de Cent, la coneguda com 'superilla' de l'Eixample. La sentència "condemna a l'administració a retornar les actuacions a l'estat en què es trobaven amb anterioritat a la seva aprovació". Barcelona Oberta havia al·legat que l'acord era "una modificació encoberta del Pla General Metropolità (PGM)", mentre que l'Ajuntament va argumentar que la transformació és un projecte d'obres ordinari per a convertir Consell de Cent en una via urbana de prioritat invertida amb plataforma única, i empara en les seves competències en matèria de medi ambient i mobilitat.

  • 13:48

    L'Ajuntament de Barcelona, "satisfeta" amb el Pla Endreça't durant l'estiu

     

    L’Ajuntament de Barcelona ha mostrat "satisfacció" pels resultats del Pla Endreça't durant els dos mesos d'estiu, juliol i agost. Segons ha detallat la primera tinenta d'alcalde, Laia Bonet, s'han fet gairebé 16.000 inspeccions de neteja, de les quals el consistori reclamarà 300.000 euros a les concessionàries per incompliments dels contractes.  D’altra banda, la Guàrdia Urbana ha incrementat en un 36¿% les sancions per consum d’alcohol i un 96¿% per pintades a la via pública. 

  • 13:42

    Els pisos són un 3,2% més cars a Catalunya respecte fa un any.

     

    Entre els mesos d'abril i juny a casa nostra el preu de l'habitatge va incrementar un 1,8% i ja encadena dos trimestres a l'alça.  Així ho confirmen les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística que constaten que els habitatges de segona mà -entre abril i juny- van augmentar un 1,8% respecte al trimestre anterior i els d'obra nova ho van fer un 1,3%. 

  • 13:35

    El Govern invertirà 120 milions d'euros per l'FP

     

    Des del centre tecnològic EURECAT, ubicat a Cerdanyola del Vallès, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que la inversió anirà destinada a cursos de formació professional per a aquells col·lectius que el govern considera que tenen més dificultats per accedir al mercat laboral. Aquests diners haurien de posar en marxa 3.000 cursos per formar prop de 40.000  persones, especialment a dones, joves, majors de 45 anys, persones que no han completat estudis postobligatoris i aturats de llarga durada. 

  • 13:22

    Es detecta més persones amb idees suïcides: un 9,7% més

     

     

    Preocupació davant les últimes dades de suïcidis a Catalunya. No només pels consumats, sinó també pels pensaments i temptatives. Segons dades del departament de Salut 607 persones es van suïcidar l'any passat. Són 50 morts al mes. El 72 % eren homes d'entre 30 i 60 anys. I les dones d'entre 12 i 25 anys és el col·lectiu amb més idees i intents de suïcidi.

    La Taula de Prevenció ha rebut més de 12.000 trucades en sis mesos i ha permès detectar a temps més casos i evitar un 3 % dels intents. 

     
  • 13:19

    El president del Suprem demana a PP i PSOE treure de la Justícia els seus interessos partidaris


    El president interí del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán, ha carregat contra PSOE i PP per ser “incapaços” d'apartar-se dels seus "interessos partidaris" per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i deixar així de “retallar” la seva independència, que ha provocat també que el Suprem estigui gairebé en una situació de "respiració assistida". En el seu discurs d'obertura de l'any judicial, Castán ha dit que el Suprem es troba en un estat “desolador” i que la majoria de les sales es troben vorejant el col·lapse.   

  • 13:17

    La UAB assegura que s'han triplicat els alumnes amb ansietat i estrès en els darrers 4 anys. 



    En una trobada amb periodistes aquest dijous, la Secretària General de la UAB i responsable de les polítiques d'igualtat, Esther Zapater, ha assegurat que les "consultes d'estudiants que manifesten quadres d'ansietat i estrès s'han triplicat respecte a les situacions que s'havien registrat fa 3 o 4 anys". "És cert que en aquest sentit estem desbordats", ha afirmat, i, preguntada per les causes dels casos, ha respost que s'ha detectat aquest augment arran de la pandèmia, i que també hi ha hagut un increment dels consultes en el moment d'accés a la universitat.

  • 13:07

    Salut prohibirà la conferència sobre l'ús del clorit de sodi per a l'autisme impulsada per la Dolça Revolució

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, ha estat categòric en afirmar que no es permetrà la conferència de Josep Pàmies i que "si convé, actuarà la Fiscalia". La conferència "L'autisme és recuperable amb MMS i altres protocols" està prevista a Lleida dissabte que ve dia 9 i s'ha anunciat que serà Gregorio J. Plaers, naturòpata i llicenciat en Química qui la imparteixi, segons s'indica en la pàgina de Dolça Revolució, a un preu de 15 euros per persona. Per a Balcells, aquest tipus d'acte "no sols és intrusisme, sinó que són pràctiques fraudulentes i posen en perill la salut de les persones".

  • 12:35

    Els carburants continuen encarint-se per novena setmana consecutiva

     

    Els carburants s'han encarit per novena setmana consecutiva, segons les dades publicades al Butlletí Petrolier de la Unió Europea. Durant els últims set dies el preu de la gasolina a les estacions de servei de l'Estat ha pujat fins als 1,731 euros el litre, un 0,58% més que la setmana anterior, i ha assolit el màxim des de finals de juliol de l'any passat. Per la seva banda, el dièsel s'ha encarit fins als 1,622 euros el litre, un 0,62% més que la setmana anterior, i continua en nivells màxims des del febrer, és a dir, dels últims sis mesos.

  • 12:15

    Trias insisteix a Collboni que decideixi i expliqui com vol governar Barcelona 

     

    Xavier Trias ha tornat a demanar avui a l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que decideixi i expliqui com i amb quins suports vol governar la ciutat per deixar de tenir un govern en minoria i "feble". Per a Trias, Collboni deu estar en una situació "incòmoda" després d'haver estat elegit amb els vots de comuns i populars, però ara el seu partit necessita els vots d'ERC i JxCat al Congrés per tenir el govern espanyol. Per això, li ha demanat que prengui decisions. Trias està obert a totes les possibles solucions, però de moment estarà a l'oposició sense dificultar el "bon funcionament de la ciutat" i proposant, juntament amb ERC, els canvis que plantejava al programa electoral.

  • 12:00

    L'Associació de Fiscals critica "el silenci" del fiscal general de l'Estat davant la "gravetat" del que demana Puigdemont. 

     

    "Transcorregudes més de 24 hores des que tal exhortació arribés des de Brussel·les, el FGE res ha tingut per oportú dir quan ahir mateix signava dos decrets que van ser remesos a totes les fiscalies territorials", diu l'entitat en un comunicat d'aquest dijous, emès abans de l'acte d'obertura de l'any judicial al Tribunal Suprem, en el qual participarà García Ortiz. L'Associació de Fiscals sosté que "el silenci davant la gravetat del que demana no és una opció vàlida per a qui ostenta la direcció del ministeri fiscal".

  • 11:29

    Acció Climàtica i els pescadors catalans reclamen a l'Estat que replantegi la veda de sardina de quatre mesos.

     

    Denuncien que el pla de gestió de pesca d'encerclament al Mediterrani perquè serà "la ruïna" del sector. El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, ha denunciat que el ministeri no ha complert les promeses de consens amb el territori i que això s'ha traduït en mesures "inadequades", que "traspuen desconeixement" i que "no ajudaran en res" a l'espècie. Els pescadors critiquen que la veda de sardina suposarà capturar-la igualment i haver-la de tornar a mar "morta".

  • 11:00

    Famílies d’alumnes amb sordesa reclamen a Educació que aposti pels bucles magnètics, les emissores FM i la subtitulació

     

     

    L'Associació Catalana de Famílies i Persones amb Sordesa (ACAPPS) ha demanat al Govern que aquest curs es despleguin les mesures d'accessibilitat que necessiten els més de 2.000 alumnes escolaritzats en modalitat oral als centres educatius catalans. "El bucle magnètic, les emissores FM i la subtitulació són recursos que els infants necessiten per seguir el curs en igualtat de condicions", ha dit. Ha avisat que la sordesa és una discapacitat molt invisible, i ha denunciat que no disposa de prou suports a les aules. Ha advertit que els audiòfons i implants coclears no són suficients i ha assenyalat que les noves eines beneficiarien el 93% de l’alumnat que pateix aquesta discapacitat.

  • 10:30

    La llei d'amnistia marca l'obertura de l'any judicial

     

    Avui se celebra a Madrid l'acte d'inici de l'any judicial, presidit pel rei d'Espanya. Enguany, al centre del debat se situa la possible llei d'amnistia que demana Junts per negociar amb el PSC una possible investidura. La ministra d'Educació, Pilar Alegría, però, ha dit que "encara no s'està en l'escenari" de plantejar-la i que qualsevol moviment que faci el PSOE serà amb "coherència, transparència" i en el marc del diàleg i la Constitució.

    A més, l'any judicial comença amb el bloqueig del Consell General del Poder Judicial, que té el mandat caducat des de gairebé fa 5 anys.

  • 10:00

    El preu de l'habitatge augmenta un 1,8% entre abril i juny a Catalunya i encadena dos trimestres a l'alça

     

     

    El preu de l'habitatge va pujar un 1,8% durant el segon trimestre a Catalunya respecte dels tres mesos anteriors, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta de la segona pujada consecutiva de l'indicador trimestral de l'Índex de Preus de l'Habitatge (IPV, per les seves sigles en castellà). En comparació amb el segon trimestre de l'any passat, el preu de l'habitatge va ser un 3,2% més car. En els dos casos, però, les pujades de Catalunya van situar-se per sota de la mitjana del conjunt de l'Estat, on els habitatges es van encarir un 2,1% respecte del primer trimestre i un 3,6% en comparació amb el mateix període de fa un any.

  • 9:35

    Mor la dona de 79 anys apunyalada pel seu fill a Reus

     

    La dona de 79 anys que hauria estat apunyalada pel seu fill dimecres a Reus ha mort aquesta matinada a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Els fets van tenir lloc cap a tres quarts de sis de la tarda al carrer Jovellanos de la població, quan la policia va rebre un avís sobre una persona ferida en un domicili. En arribar al lloc, els agents van constatar que es tractava d'un cas de violència domèstica. Dues unitats del SEM van desplaçar-se fins a l'habitatge i va traslladar la víctima al centre sanitari. La policia va detenir el presumpte autor, de 44 anys.

  • 9:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dijous 7 de setembre de 2023. 

     

    Aquest és el resum de les notícies més destacades d'ahir.