La Diada torna a posar a prova la unitat de l'independentisme
- Pere Aragonès tornarà a la manifestació de l'ANC després de ser escridassat fa dos anys
- El govern celebrarà la Diada amb un espectacle a Montjuïc dedicat a la llengua
La unitat de l'independentisme pot viure aquest dilluns una nova prova de foc. Enmig de les negociacions de la investidura del futur president del Govern, ERC i Junts, afronten la Diada amb un mateix horitzó: forçar al Govern a aprovar una amnistia exprés als encausats del procés. En aquest sentit, sembla que la conferència de l'expresident Carles Puigdemont d'aquesta setmana des de Brussel·les fixant les bases d'una negociació ha estat un pas molt important per refer els ponts trencats.
Presència de Pere Aragonès a la manifestació
Un senyal unívoc de la voluntat de mostrar una imatge d'unitat serà la fotografia d'aquest dilluns a la tarda, amb la presència del mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la manifestació de l'Assemblea Nacional Catalana. Per part dels republicans també hi seran els màxims dirigents, amb el president de la formació, Oriol Junqueras al capdavant. D'aquesta manera, es passa pàgina a la polèmica de l'escridassada patida pels membres del govern d'ERC l'any 2021, que va acabar propiciant l'absència a la manifestació del mateix Govern i ERC, disconformes amb el to crític de la convocatòria de l'ANC.
Amb el lema “Via Fora”, la manifestació organitzada enguany per l'ANC comptarà amb quatre columnes, que sortiran de quatre punts simbòlics de Barcelona: l’escola Proa, la Ciutat de la Justícia, l’estació de Sants i la seu de l’Agència Tributària de la plaça del Doctor Letamendi. Totes quatre columnes, que començaran la marxa a les 17.14, convergiran a la plaça d’Espanya.
Els actes arrenquen diumenge
Enguany, el president de la Generalitat pronunciarà el tradicional discurs institucional per la Diada aquest diumenge a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), al barri del Raval de Barcelona. El discurs es retransmetrà a les 21.00 hores. La Generalitat ha triat l'IEC com a localització en una Diada dedicada al català i que se celebra amb el lema 'Una llengua, molts accents'.
Una de les presències destacades, especialment enmig de les negociacions per la investidura, serà la de la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol, que assistirà a l'acte institucional de la plaça de Carles Buïgas de Barcelona. Abans s'haurà realitzat la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova a Barcelona.
Altre fet novedós serà la recuperació d'un acte de celebració de la Diada pel mateix 11 de setembre a Lleida, en comptes del 10 com es venia fent fins ara. En aquest cas l'Ajuntament farà un acte unitari amb la Diputació a la nau central de la Seu Vella presidit per l'alcalde Fèlix Larrosa, la consellera de Territori, Ester Capella i el president de la Diputació de Tarragona, Joan Talarn.
El lema i el cartell de la diada
La imatge de la Diada d'enguany està centrada en la llengua catalana "en un moment en què la llengua està greument atacada" a la Comunitat Valenciana i Balears, en al·lusió als nous governs autonòmics en aquests territoris. El cartell institucional de la Generalitat de la Diada de l'11 de setembre està marcat pel fons groc, les paraules en vermell, i els sinònims d'aquest color 'roig, vermell, grana i carmesí', emulant una 'senyera', i també ha presentat el lema: 'Una llengua, molts accents'.
Una de les novetats d'enguany és que la Generalitat "ha buscat la col·laboració amb altres institucions, edificis institucionals i mercats", on es podrà veure aquest cartell institucional de la Diada. El cartell busca posar en un primer pla la riquesa del català, com una eina de futur i una llengua plural i diversa, i també ha subratllat que representa "l'esperit nacional, la reivindicació de ser un sol poble".
Espectacle a Montjuïc
El punt culminant de les celebracions de la Diada serà l'espectacle dedicat a la llengua en el qual intervindran artistes de parla catalana i la gallega Luz Casal, que cantarà en català al costat del pianista Josep Maria Baldomà. Entre altres, participaran Miquel Abras, Lasta Sanco, Pedro Da Costa, Neisha i Alidé Sans, a més de vuit corals catalanes que cantaran 'Els Segadors' i el Ballet de Catalunya.
L'espectacle, que començarà a les 22.00 hores, se celebra sota el lema 'Una llengua, molts accents', amb el qual el Govern ha volgut posar en valor la diversitat lingüística en els territoris on es parla català. Combinarà "música cantada, una performance lingüística, l'ús de la llengua de signes" i projeccions que mostren des d'escenes quotidianes en les quals es parla català fins al seu ús en escenaris internacionals.