Enlaces accesibilidad
Consell de Cent

Barcelona Oberta confia no haver de demanar l'execució de la sentència de la superilla de l'Eixample

Per
Els vianants passejant pel Consell de Cent de Barcelona
Aspecte del carrer Consell de Cent de Barcelona després del procés de pacificació

El president de l'Associació de la Unió d'Eixos Comercials i Turístics de Barcelona, Gabriel Jané, ha reconegut que els ha sorprès la duresa de la sentència que obliga a desfer la superilla del Consell de Cent. Jané ha assegurat que "la solució no està en els paletes, sinó en el diàleg que no ha existit". L'Associació Barcelona Oberta ha carregat durament contra les formes de l'anterior alcaldessa, Ada Colau, i ha justificat la demanda perquè "la senyora Janet Sans va voler fer la punyeta al centre de la ciutat".

En aquest sentit, ha explicat que ja s'ha posat en contacte amb l'alcalde Jaume Collboni per resoldre el problema d'accés del vehicle privat al centre de la ciutat i confia no haver de demanar l'execució de la sentència. Jané ha deixat entreveure que es podria aprofitar la "potent xarxa d'aparcaments" per intentar minimitzar l'actual afectació i avançat que pot servir de precedent també per aturar la polèmica actuació de la Via Leietana.

La magistrada del jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona va estimar aquest dijous el recuso interposat per l'entitat contra la pacificació de la via i va ordenar retornar a l'estat anterior a les obres. El jutge considera que per tirar-lo endavant s'havia d'aprovar una modificació urbanística del Pla General Metropolità (PGM) i no només un projecte d'obres ordinari.

Colau convençuda que és irreversible

L'exalcaldessa de Barcelona i líder de BComú, Ada Colau, s'ha mostrat convençuda que l'Ajuntament guanyarà el recurs contra la sentència que ha revocat l'aprovació de l'eix verd de Consell de Cent i ha afirmat que darrera aquest procés hi ha interessos econòmics i ideològics que s'oposen al model de ciutat dels comuns. "El nostre govern ha tingut una guerra judicial sense precedents", ha valorat Colau en una entrevista a Catalunya Ràdio.

També en declaracions a Ràdio 4, l'extinenta d'alcaldia d'urbanisme i actual regidora, Janet Sanz, ha defensat que el projecte compleix amb tots els avals i informes; i per això espera que la justícia els doni la raó.

Rebuig dels veïns a la sentència

La FAVB ha lamentat la sentència contra l'eix verd de Consell de Cent i ha demanat a l'Ajuntament que es posicioni contra el dictamen i presenti un recurs d'apel·lació. Els veïns i veïnes de Barcelona han destacat la necessitat de reequilibrar l'ús viari i de vianants de l'espai públic. Alhora, han denunciat que determinats sectors econòmics, "en el seu pols contra el poder polític" estiguin "judicialitzant" totes les decisions municipals que posen en qüestió la seva voluntat i interpretació de la ciutat.

També la plataforma Eixample Respira ha demanat aquest divendres no fer "passos enrere" en la pacificació del carrer Consell de Cent i ha instat els comerciants de Barcelona Oberta a replantejar la seva estratègia contra aquest eix verd. L'entitat argumenta que Barcelona pateix nivells de contaminació "molt per sobre dels saludables", i ha assegurat que aquesta contaminació causa més de 2.000 morts anuals a la capital catalana, segons ells.

CCOO veu "un greu retrocés" en matèria de sostenibilitat i progrés que una sentència obligui a revertir la pacificació de Consell de Cent. "Rebutgem que les idees mercantilistes sobre l'ús de l'espai públic es posin, una vegada més, per sobre de la salut de les persones", han assegurat en un comunicat.