Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies destacades del 8 de setembre de 2023 | Els Mossos d'Esquadra investiguen com un cas de violència masclista la mort d'una dona a Palamòs

  • Barcelona Oberta confia no haver de demanar l'execució de la sentència de la superilla de l'Eixample
  • El Govern no es planteja la possibilitat que el Tribunal Suprem revoqui els indults
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya, 12 abril 2023. Segueix a RTVE Notícies les notícies més destacades
RTVE Notícies - Segueix les notícies més destacades

L'actualitat d'aquest divendres passa per les conseqüències de la revocació de la superilla de l'Eixample per part de la justícia. És el torn de Foment del Treball i Barcelona Oberta que demanen la paralització de les superilles a Barcelona.

Els Mossos han detingut un home de 39 anys acusat de violar i robar una dona sense sostre al Barri Vell de Girona. La Generalitat ha condemnat el nou feminicidi, en aquest cas a Palamós, que hauria tingut lloc el passat 3 de setembre.

El judici de l'home acusat de matar a la seva exparella asfixiant-la a Manresa l'any 2021 queda vist per sentència a l'Audiència de Barcelona després que les parts exposin els informes finals. Ahir l'acusat va admetre el crim.

En clau política, el Govern considera que "no tindria sentit" que el Tribunal Suprem revoqui els indults atorgats pel govern espanyol als polítics independentistes i membres de la societat civil condemnats a presó pels fets de l'1-O.

Des de l'àmbit cultural aquest divendres es presenta la Fira del llibre en català i ja és el segon dia que se celebra la Fira Tàrrega 2023.

Notícies destacades a Catalunya del 8 de setembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:13

    El Consell d'Europa reclama al Govern espanyol que aclareixi com més aviat millor l'ús de Pegasus, software d'espionatge que va infectar a una seixantena de polítics independentistes.

     

    Aquest informe elaborat per la Comissió d'afers jurídics i drets humans, equipara Espanya amb Azerbadjan, Polonia, Hongria i Grècia per l'us d'aquest sistema d'espionatges. L'informe es votarà durant la primera quinzena d'octubre i demanen a Espanya que no depengui l'accés a la informació a les víctimes. 

  • 17:30

    La conductora d’un turisme ha mort en un accident a l’AP-7 a Vilablareix 

     

    El Servei Català de Trànsit informa que aquesta tarda s’ha registrat un sinistre viari mortal a l’AP-7 al punt quilomètric 65,5 km a Vilablareix (Gironès). Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís a les 16:26 h.. Amb aquesta víctima, són 107 les persones que han mort en accident de trànsit enguany a la xarxa viària interurbana de Catalunya (dades provisionals)

     

     

  • 16:15

    Viñuales reclama al Govern més habitatge públic i impulsar l'àrea metropolitana del Camp de Tarragona

     

    Segons Viñuales, Aragonès ha reconegut que la del Camp de Tarragona "és la segona àrea metropolitana de Catalunya". Per això, les dues administracions s'han compromès a impulsar-la planificant amb visió territorial qüestions com l'habitatge públic o el transport. 

  • 16:00

    Fèlix Larrosa ha traslladat al president del Govern, Pere Aragonès, que la ciutat necessita un "tracte diferencial.

     

    L'alcalde de Lleida ha destacat que com a "capital del rere país" genera una sèrie de "servituds i necessitats" que així ho requereixen. En aquest sentit, li ha destacat el fet singular de comptar amb el nucli urbà més important de Ponent i per això ha insistit que cal potenciar-ne la "capitalitat". 

  • 15:00

    L'ONCE veu la sentència de Consell de Cent com una oportunitat per millorar l'accessibilitat

     

    La decisió de la jutgessa de revertir la reforma del carrer consell de cent de Barcelona, és vista per l'ONCE com una oportunitat per millorar l'accessibilitat d'aquest carrer. Un espai sense semàfors, sense voreres, on passen alhora vianants, cotxes que descarreguen, patinets i bicicletes. Són espais pacificats que es converteixen en un problema per la seguretat de les persones que no hi poden veure. Per això ofereixen a l'Ajuntament treballar conjuntament per millorar aquestes zones. Una oferta que també es podria ampliar a la resta de superilles de la ciutat on les persones cegues no se senten segures

  • 14:03

    El Govern no preveu que el Suprem "revisi o revoqui" els indults

     

    La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha afirmat que el Govern no preveu ni es planteja la possibilitat que el Tribunal Suprem (TS) "revisi o revoqui" dijous que ve els indults als presos independentistes. "No tindria cap sentit". Vilagrà ha recordat que fa dos anys que el Consell de Ministres va atorgar els indults i no preveu que ara hi hagi una "interferència" dels tribunals. Així mateix, preguntada per l'amnistia, ha dit que la justícia no s'ha de posar en qüestions polítiques. "Que cadascú es mantingui en el seu àmbit de responsabilitat", ha dit.

  • 13:32

    Els Mossos investiguen un home per la mort violenta de la seva parella a Palamós

     

    Els Mossos d’Esquadra investiguen un home de 71 anys per la mort violenta de la seva parella a Palamós (Baix Empordà). Els fets haurien tingut lloc el passat 3 de setembre quan la policia hauria rebut un avís sobre una dona morta localitzada en aquesta població. En desplaçar-se fins al punt del succés, els Mossos van confirmar els fets i les gestions posteriors d’investigació practicades van confirmar que es tractaria d’una mort violenta. La Divisió d’Investigació Criminal de Girona s’ha fet càrrec del cas. 

  • 13:00

    Els veïns i els sindicats rebutgen la sentència de la superilla de l'Eixample

     

    La FAVB ha lamentat la sentència contra l'eix verd de Consell de Cent i ha demanat a l'Ajuntament que es posicioni contra el dictamen i presenti un recurs d'apel·lació. Els veïns i veïnes de Barcelona han destacat la necessitat de reequilibrar l'ús viari i de vianants de l'espai públic. Alhora, han denunciat que determinats sectors econòmics, "en el seu pols contra el poder polític" estiguin "judicialitzant" totes les decisions municipals que posen en qüestió la seva voluntat i interpretació de la ciutat.

  • 12:40

    Minut de silenci a la plaça del Mercadal de Reus per condemnar l'assassinat d'una dona a mans del seu fill

     

    Desenes de persones s'han concentrat aquest divendres al migdia a la plaça del Mercadal de Reus, davant l'ajuntament, per fer un minut de silenci i condemnar l'assassinat d'una dona a mans del seu fill dimecres passat a la capital del Baix Camp. La dona va morir a l'hospital Joan XXIII de Tarragona després de ser apunyalada pel seu fill, amb problemes psiquiàtrics, al domicili familiar. 

  • 12:20

    La Generalitat preveu reavaluar al gener el risc d'inundació a Catalunya
     

    La Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, preveu iniciar el gener de 2024 un estudi per a reavaluar el risc d'inundació a Catalunya. El treball s'allargarà un any i mig aproximadament, fins a mitjan 2025, i es farà en coordinació amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), segons ha avançat 'El Periódico' aquest divendres. En funció dels resultats de l'estudi es prendran "les decisions que facin falta" en matèria d'urbanisme, infraestructures i protecció civil per a afrontar la major recurrència dels fenòmens meteorològics extrems, expliquen des de la Conselleria.

  • 12:10

    Tots els centres de l'ESO comptaran amb una infermera referent, fins ara només en tenien el 70 %.

     

     

    La consellera Simó i el conseller de Salut Balcells, a més, han anunciat novetats per millorar la salut mental de nens i infants, com la nova figura del referent de benestar emocional a les escoles. 

  • 12:00

    Barcelona decideix talar totes les palmeres datileres de més de 10 metres d'altura
     


    El cap del gerent de Parcs i Jardins de Barcelona, Francesc Jiménez, ha explicat es talaran les palmeres datileres de més de 10 metres d'altura de la ciutat. Els experts del consistori ni l'informe encarregat han pogut esbrinar per què una d'elles va caure i va matar a una noia de 20 anys en el Raval a l'agost. "Ens preocupa perquè no podem intervenir, no podem saber què podem fer o com podem detectar que a altres palmeres de la ciutat els pugui passar el mateix", ha assenyalat. L'Ajuntament talarà els exemplars que superin els deu metres d'altura i els que superin els cinc metres i tinguin "les característiques de la palmera del Raval".

  • 11:15

    Barcelona Oberta confia no haver d'executar la sentència de la superilla de l'Eixample

     

    El president de l'Associació de la Unió d'Eixos Comercials i Turístics de Barcelona, Gabriel Jané, ha reconegut que els ha sorprès la duresa de la sentència que obliga a desfer la superilla del Consell de Cent. Jané ha assegurat que "la solució no està en els paletes, sinó en el diàleg que no ha existit". En aquest sentit, ha explicat que ja s'ha posat en contacte amb l'alcalde Jaume Collboni per resoldre el problema d'accés del vehicle privat al centre de la ciutat i confia no haver de demanar l'execució de la sentència. 

  • 10:50

    Els Mossos d’Esquadra detenen dos homes i desmantellen una plantació de marihuana en una nau industrial al Papiol
     


    Agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Sant Feliu de Llobregat van desmantellar el 4 de setembre una plantació de marihuana a l’interior d’una nau industrial al municipi del Papiol  i van detenir dos homes, de 43 i 48 anys, com a presumptes autors d’un delicte de tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric. Els agents van intervenir més de 2.000 esqueixos, unes 100 plantes mare de 2,5 metres d’alçada i més de 1.500 plantes de marihuana. El cultiu era molt sofisticat i utilitzaven gas CO2 per augmentar-ne la productivitat. 

  • 10:41

    Les execucions hipotecàries sobre habitatges van caure un 6,5% durant el segon trimestre a Catalunya.

     

    Entre abril i juny es van registrar 757 procediments, mentre que l'any passat van ser 810. Si es compara amb el primer trimestre, les execucions hipotecàries van baixar un 10,6%, el que equival a 90 procediments menys. De les 757 execucions, 673 van ser sobre persones físiques i 84 sobre persones jurídiques. Catalunya va ser la segona comunitat de l'Estat amb més procediments sobre habitatges, tan sols per darrere d'Andalusia (1.004 execucions).

  • 10:30

    Els Mossos detenen un home a Lloret de Mar per fer un discurs d'odi racista i homòfob a les xarxes socials i publicar manuals per crear armes amb impressió 3D

     

    El detingut mostrava armes de foc, i publicava instruccions per fabricar armes amb tecnologia d’impressió en tres dimensions per atacar col·lectius ètnics, ideològics o LGTBIQ+. La detenció es va fer el passat 4 de setembre acusat d'un delicte contra l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques, un delicte lleu de furt i un delicte de tinença il·lícita d’armes. La investigació es va iniciar l’any 2022, tot i que els fets es remunten als anys 2021, 2022 i 2023, quan membres del consistori de Lloret de Mar van denunciar la sostracció d’un cartell de la Regidoria d’Igualtat i l’aparició d’un vídeo en xarxes socials amb contingut que podria ser amenaçant.

  • 10:16

    El Suprem estudiarà dijous que ve 14 els recursos contra els indults de l'1-O


    El Tribunal Suprem es reunirà dijous que ve per a estudiar els recursos presentats contra els indults que el Govern de Pedro Sánchez va concedir en 2021 als condemnats pel 1-O. La Secció Cinquena de la Sala contenciosa administrativa serà qui hagi de determinar la validesa de la mesura de gràcia respecte als tres primers recursos, que han estat els que abans han acabat la seva tramitació. Els tres primers recursos contra els indults --un de Ciutadans i altres dos Vox-- afecten l'expresident d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart i a l'exsecretari general de Junts i expresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez,

  • 10:00

    Detingut a Barcelona un home per violar i robar una dona sense sostre al barri vell de Girona. 

     

     

    Tot i que els fets van passar el 2 de setembre al barri vell de Girona. Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest divendres a Barcelona un home de 39 anys i amb múltiples antecedents que va agredir sexualment i va robar una dona sense sostre a Girona.

    La víctima i l'agressor van coincidir en un centre social de La Sopa, l'home hauria sortit perseguint-la als Jardins de la Francesa on dormia al ras la dona les darreres nits i allà és on l'hauria agredit. A més, l'arrestat també se li va emportar algunes pertinences. Finalment, la víctima va poder sortir corrent i va anar a demanar ajuda al centre social. 

     

     

     
  • 9:10

    Es reprèn el funcionament de trens a l'R2 Nord entre Granollers i Sant Celoni, l'R11 i l'R8. 

     

     

    La circulació de combois a l'R2 Nord entre Granollers Centre i Sant Celoni, l'R11 i l'R8 ha quedat restablerta després que els Mossos d'Esquadra hagin pogut intervenir i retirar la persona que ocupava les vies des de primera hora. 

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest divendres 8 de setembre de 2023. 

     

    Aquest és el resum de les notícies més destacades d'ahir.