Enlaces accesibilidad
Solidaritat

Mor una cooperant catalana en un atac rus a Ucraïna

Per
Emma Igual, fundadora de l'ONG 'Road to Relief' que evacua civils i proporcionar ajuda humanitària al front
Emma Igual, fundadora de l'ONG 'Road to Relief' que evacua civils i proporcionar ajuda humanitària al front

Dos cooperants, la catalana Emma Igual i el canadenc Anthony Ihmal, han mort aquest diumenge en un atac de l'exèrcit rus contra un vehicle d'una ONG a Ucraïna.

La mort d'Igual l'ha confirmada el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, que ha explicat que de moment només n'han rebut "confirmació verbal" però estan a l'espera que els sigui notificada per escrit per part de les autoritats ucraïneses. Es tracta, per tant, de la primera persona amb nacionalitat espanyola que mor de forma directa per la guerra d'Ucraïna.

Pel que fa a la mort del voluntari canadenc, ha estat anunciada per l'organització Defend Ukraine a les xarxes socials. També s'ha informat que hi ha dos ferits greus més, un metge alemany i un voluntari suec, que ja han estat traslladats a l'hospital.

Treballaven per l'organització 'Road to Relief'

Les primeres informacions, proporcionades per Defend Ukraine, apunten que, després de rebre l'impacte del projectil, el vehicle en què viatjaven hauria bolcat i s'hauria incendiat. El grup humanitari, format pels quatre voluntaris, havia sortit de la ciutat d'Sloviansk cap a Bajmut, i l'haurien atacat quan passaven per la ciutat Chasiv Yar, a cinc quilòmetres del front, ha afegit l'organització.

Un projectil rus mata una cooperant catalana a Ucraïna

L'ONG a la qual pertanyien els cooperants és 'Road to Relief', fundada per la mateixa Emma Igual, per evacuar civils i proporcionar ajuda humanitària en la línia del front. El març d'aquest any, la cooperant catalana havia relatat en primera persona la tasca que feia l'organització en el Podcast 'Diario de Ucrania' de RNE.

Prèviament, Igual havia treballat com a investigadora associada en diverses universitats i agències de les Nacions Unides durant més de cinc anys, havia estat coordinadora general d'Amnistia Internacional a Espanya i havia col·laborat amb diverses ONG a Grècia, Myanmar, Kenya i el Marroc.