Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya: 12 de setembre de 2023 | L'IPC encadena dos mesos a l'alça per l'encariment dels carburants

  • Feijóo reconeix que va reunir-se amb Junts per negociar la seva investidura
  • Asens, convençut que hi haurà acord per a una investidura de Pedro Sánchez
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'oli d'oliva costa ja més del doble que fa un any
L'oli d'oliva costa ja més del doble que fa un any

L'actualitat d'aquest dimarts passa per l'endemà de la Diada de Catalunya. L'amnistia i l'autodeterminació continuen marcant l'agenda política en el dia en què el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha reconegut que va reunir-se amb Junts per negociar la seva investidura. El president català, Pere Aragonés, ha respost al clam de l'ANC i ha dit que sense reconeixement internacional, una DUI no va enlloc.

L'interlocutor de Sumar amb Junts, Jaume Asens, ha estat al plató del Cafè d'Idees amb Gemma Nierga i ha destacat que el Tribunal Constitucional haurà de decidir si l'amnistia és constitucional. Asens està convençut que hi haurà acord per a una investidura de Pedro Sánchez, però adverteix al PSOE que està fent tard.

A la Ciutat de la Justícia, ha començat el judici contra l'extennista Arantxa Sánchez Vicario, el seu exmarit, Josep Santacana, i cinc persones més. Se'ls acusa d'amagar el patrimoni per evitar l'embargament per un deute amb hisenda. Vicario, de fet, ha admès els fets, però ha dit que era Santacana qui gestionava el seu patrimoni i qui va decidir amagar-lo perquè no li embarguessin.

D'altra banda, la inflació continua la tendència a l'alça i ha pujat dues dècimes a l'agost. L'INE ha fet públiques les dades definitives, i associa aquest creixement a l'encariment dels carburants. Els aliments han baixat dues dècimes, però també continuen disparats. Sobretot, l'oli d'oliva, el sucre i l'arròs.

Resum notícies: 12 de setembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:53

    Un policia investigat per l'1-O denuncia una dona que va fer-li un petó a la boca no consentit en el marc del referèndum

     

     

    Els fets van tenir lloc a la Via Augusta, davant els serveis centrals del Departament d'Educació. L'agent ha relatat que el petó es va produir de forma "sorprenent" i "no consentida". El policia ha valorat que l'acció buscava una reacció que desencadenés en una situació de "violència generalitzada" en un moment de màxima tensió entre els manifestants i els agents que havien comissat les urnes que hi havia a l'interior de la conselleria.

    La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha reaccionat a la denúncia i ha dit que "és sorprenent que, 6 anys després, surti ara aquesta notícia". I ha constatat el marc actual, quan fa dues setmanes del petó no consentit del ja expresident de la RFEF Luis Rubiales a la jugadora de la selecció espanyola de futbol Jenni Hermoso. La portaveu del Govern també ha demanat que es "vigili" amb "no frivolitzar" amb aquests actes.

  • 19:00

    El Govern construirà 15 habitatges de lloguer social al solar de l'esvoranc del Carmel

     

     

    El Govern construirà 15 habitatges de lloguer social i un equipament al solar de l'esvoranc del Carmel, l'esfondrament creat el gener del 2005 en les obres de construcció de l'L5 del metro. "La Generalitat compleix amb un compromís pendent de fa massa temps i ho fem amb política d'habitatge social a la capital del país. Cal treure l'habitatge de la lògica del mercat", ha afirmat la consellera de Territori, Ester Capella. La construcció de l'edifici es fa en un terreny propietat de l'Incasòl, compta amb un pressupost d'uns 2 MEUR i un termini d'execució de 20 mesos. En l'inici dels treballs s'ha pogut escoltar però el malestar veïnal per la "manca d'informació" sobre el projecte, el retard de l'obra i la pèrdua d'una zona de joc infantil.

  • 17:40

    Guillem Gisbert actuarà en solitari el 3 de maig de 2024 a la Sala Apolo

     

     

    Guillem Gisbert, cantant del grup Manel, actuarà en solitari el 3 de maig de 2024 a la Sala Apolo en un concert organitzat pel Primavera Sound. Ho ha anunciat el mateix Gisbert a través de les xarxes socials. Les entrades pel concert ja estan a la venda. Gisbert actuarà sense els seus companys de Manel després que el 13 de març d’enguany el grup anunciés que baixava dels escenaris i aturava la seva activitat “fins a nova ordre i més temps de l’habitual”. Un dels projectes del segell de Manel, Ceràmiques Guzmán, és coeditar el nou disc de La Ludwig Band, que sortirà el 20 d’octubre.

  • 17:00

    La Generalitat destina 15 milions d'euros dels fons europeus a la transformació digital del comerç

     

    La Generalitat ha destinat 15 milions d'euros dels fons europeus a la transformació digital del comerç. El Departament d'Empresa i Treball ha detallat que ja ha repartit tots els diners, que han anat a parar sobretot a pimes i a autònoms, el 89,5% del total. El 10,5% restant l'han rebut entitats i associacions de comerç. Es tracta d'una línia d'ajudes corresponent a dues convocatòries formalitzades a finals del 2022 i durant el primer semestre d'aquest any, respectivament.

  • 16:30

    Comença el curs per l'alumnat del Batxillerat i dels graus mitjans i superiors de FP

     

    En el cas del Batxillerat hi ha 1.600 alumnes menys, però creix l'alumnat de la Formació Professional: al grau mitjà s'incrementa en 3.000 la xifra i al superior hi ha més de 4.000 alumnes. S'ha reforçat el personal docent de FP amb 700 professionals més. Els estudiants de Batxillerat comencen el nou curs sabent que la selectivitat d'enguany serà pràcticament igual i que els canvis s'han ajornat.

  • 16:15

    Aznar crida a la mobilització contra una llei d'amnistia i acusa el PSOE de fer perillar la continuïtat del país

     

    L'expresident del Govern, José María Aznar crida a la mobilització contra una llei d'amnistia i acusa el PSOE de fer perillar la continuïtat del país. La portaveu del Govern replica que les seves paraules sonen a declaracions colpistes.

  • 15:35

    Més accidents per fauna salvatge, sobretot porcs senglars i cabirols

     

    Els accidents de trànsit a causa de porcs senglars i també cada cop més, de cabirols, no deixen d'augmentar. És un perill a la C-12, la C-13 o la C-14 a Lleida, la província més afectada juntament amb Girona. Entre la Plana i el Pirineu els accidents causats per animals salvatges superen el 40% del total de Ponent.

  • 15:00

    Valls estrena el Museu Casteller de Catalunya

     

    Un miler de persones han estat les privilegiades que han pogut visitar el nou Museu Casteller de Catalunya que ha obert portes aquest cap de setmana a Valls. Un equipament que vol convertir-se en tot un referent per interpretar i promocionar el fet casteller. Es podrà visitar de forma oficial a partir del 22 d'octubre.

  • 14:15

    L'extenista Arantxa Sánchez - Vicario culpa el seu sexmarit Josep Santacana

     

    Ho ha fet en la seva declaració, que no estava prevista fins divendres, en la primera jornada del judici contra ella, el seu exmarit, Josep Santacana i cinc persones més. Se'ls acusa d'amagar el patrimoni per evitar l'embargament per un deute amb hisenda. Ha admès tots els fets i diu que el seu exmarit va idear el pla per descapitalitzar tot el patrimoni i no pagar el deute. De la seva banda, la defensa de Santacana ha aportat una carta on l'extenista culpa els seus pares. 

  • 13:10

    Les obres de connexió del TRAM afectaran fins a l'octubre al trànsit rodat de l'Eixample

     

     

    Les obres de connexió del TRAM continuen i les actuacions per col·locar les vies comportaran talls i afectacions a la circulació a diversos carrers de l'Eixample en la seva confluència amb l'avinguda Diagonal. A partir d'aquest dimarts, 12 de setembre, i fins a principis d'octubre hi haurà afectacions al trànsit rodat als carrers de Castillejos, Bailén, Roger de Flor i Padilla. Pel que fa al carrer Castillejos, el tall es realitzarà del 12 al 27 de setembre i s'impedirà baixar per aquest a partir de la seva cruïlla amb Aragó. En aquest cas, la circulació es desviarà per Aragó i Lepant. També passarà el mateix a la cruïlla del los Castillejos amb el carrer Consell de Cent, i el trànsit rodat haurà d'anar a buscar el carrer Aragó i Lepant.

  • 13:10

    Les obres de connexió del TRAM afectaran fins a l'octubre al trànsit rodat de l'Eixample

     

     

    Les obres de connexió del TRAM continuen i les actuacions per col·locar les vies comportaran talls i afectacions a la circulació a diversos carrers de l'Eixample en la seva confluència amb l'avinguda Diagonal. A partir d'aquest dimarts, 12 de setembre, i fins a principis d'octubre hi haurà afectacions al trànsit rodat als carrers de Castillejos, Bailén, Roger de Flor i Padilla. Pel que fa al carrer Castillejos, el tall es realitzarà del 12 al 27 de setembre i s'impedirà baixar per aquest a partir de la seva cruïlla amb Aragó. En aquest cas, la circulació es desviarà per Aragó i Lepant. També passarà el mateix a la cruïlla del los Castillejos amb el carrer Consell de Cent, i el trànsit rodat haurà d'anar a buscar el carrer Aragó i Lepant.

  • 12:45

    El 27% dels joves espanyols no té batxillerat ni FP de grau mitjà, més del doble de la mitjana europea

     

    Un de cada quatre joves de 25 a 34 anys a l'estat espanyol (27%) no té un títol de nivell secundari superior. L'informe anual 'Education at Glance', de l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic, mostra que Espanya se situa a la cua de la Unió Europea en aquesta dada. La mitjana de la Unió Europea se situa en el 12% i la de l'OCDE, en el 14%. Per contra, la meitat dels joves a Espanya té estudis terciaris, universitaris o de FP superior, una dada que ha anat pujant en els últims anys.

  • 12:06

    El nombre de viatgers a l'aeroport del Prat puja un 11,4% el mes d'agost

     

    L'aeroport Josep Tarradellas-Barcelona El Prat va tancar el mes d'agost amb un 11,4% més de viatgers de vols comercials en comparació amb el mateix mes del 2022, fins als 4.974.579, segons ha informat Aena. No obstant això, si es compara amb el mateix mes del 2019, any anterior a la pandèmia, encara es troba un 8,1% per sota. 

  • 11:42

    Mor de manera sobtada l'alcalde de Vilobí d'Onyar als 52 anys

     

    Joan Pagès ha mort de manera sobtada als 52 anys després de patir un problema de salut. Pagès, que encapçalava la llista de Junts, va accedir al càrrec per primer cop després de les municipals del 28-M arran d'un pacte amb el grup Viu Vilobí. El consistori ha decretat tres dies de dol, ha suspès els actes oficials i ha ordenat que les banderes onegin a mig pal. 

  • 11:30

    Societat Civil Catalana convoca una manifestació a Barcelona el 8 d'octubre contra l'amnistia i l'autodeterminació

     

    Societat Civil Catalana (SCC) ha convocat una manifestació a Barcelona el diumenge 8 d'octubre contra l'amnistia i l'autodeterminació sota el lema "No en el meu nom". La mobilització se celebrarà al migdia i encara no s'ha concretat des d'on començarà. L'entitat aspira a una manifestació "unitària i transversal" sense protagonisme dels polítics.

  • 11:24

    El metro de Barcelona suma 33,5 milions de viatgers al juliol

     

    Unes dades que representen un augment del 14,6% respecte al mateix mes de l'any passat, i se situen un 2,1% per sobre de les dades de juliol del 2019 (abans de la pandèmia). Es tracta de les millors xifres en aquest mes des del 2018, quan aleshores es van registrar 34,3 milions. No obstant això, si es compara amb el juny, la xifra de passatgers va retrocedir un 9,2%.

  • 10:30

    El govern espanyol mobilitza 32 milions d'euros a Catalunya amb les ajudes per reforçar el sector comercial. 

     

     

    Fins a 32 projectes catalans reben recursos procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Segons el balanç publicat aquest dimarts pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, fins a 32 projectes catalans han rebut recursos procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb els fons Next Generation, durant els últims tres anys (2021 – 2023). 

  • 9:30

    Comença el judici a Arancha Sanchez Vicario i la seva exparella Santacana.

     

     

     A partir de les 9:30 hores l'extenista, el seu exmarit i altres cinc persones s'asseuen al banc dels acusats de l'alçament de béns i insolvència punible. Han de fer front a 4 anys de presó.

  • 09:10

    Asens admet que ja es parla de mediadors en les negociacions amb Junts, però no revela el nom. 

     

    L'expresident d'Unidas Podemos al Congrés i interlocutor de Sumar amb Junts, recorda que la Declaració de Pedralbes ja preveu una figura que facilités la conversa i coordines la negociació aixecant acta i reconeix que ja ha sortit algun nom que està segur que ERC acceptarà: "No crec que hi hagi un problema amb aquest punt". Jaume Asens valora la figura de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, però descarta que pugui ser mediador perquè forma part d'una de les parts: "Pot jugar algun paper. Pedro Sánchez hauria d'escoltar més a Zapatero que a González, les posicions han sigut més avançades".

  • 9:00

    L'IPC repunta dues dècimes a l'agost a Catalunya i se situa en el 2,5% per l'encariment dels carburants. 

     

     

    D'aquesta manera, la inflació encadena dos mesos consecutius a l'alça, tendència que s'atribueix a l'encariment dels carburants. La inflació subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, baixa fins al 6%, dues dècimes menys que al juliol. Els aliments, tot i que encara s'han situat un 9,5% més cars que fa un any, han registrat la variació interanual més baixa des del maig del 2022,

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 12 de setembre d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:20

    Un jutjat de Mollet investiga l'atropellament de Montmeló. 

     

     

    Montmeló viu avui el segon dia de dol per la mort de quatre joves atropellats per un tren de Rodalies aquest cap de setmana a la localitat. Les quatre víctimes van travessar les vies per un punt que no estava autoritzat.
     

  • 8:15

    Esquerra i Junts han coincidit a la manifestació, després de l'absència dels republicans l'any passat. 

     

     

    Entre els independentistes la CUP es mostra crítica amb una eventual amnistia. Acusa Junts i Esquerra de deixar de banda l'autodeterminació. Els Comuns ho consideren un bon punt de partida, tot i que l'entorn de Sumar admet que, una nova llei, pot arribar tard a una investidura de Pedro Sánchez. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo avisa que engegarà una ofensiva política i judicial  contra l'Amnistia si es consuma l'acord.

     
  • 8:10

    L'endemà de la Diada de Catalunya.

     

     

    Aquest dimarts se celebra la reunió setmanal del govern de Pere Aragonès. L'anàlisi de la Diada estarà sobre la taula. El president va participar enguany a la manifestació de l'ANC, però en va marxar abans que comencessin els discursos. Alguns assistents reclamaven la dimissió del govern. 
     

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dilluns 12 de setembre de 2023. 

     

     

    Aquest és el resum de les notícies més destacades d'ahir.