Enlaces accesibilidad
Obituari

Mor el farmacèutic i mecenes Antoni Vila Casas als 92 anys

  • Era un dels grans promotors de l'art contemporani català amb diversos museus i galeries a Palafrugell, Torroella de Montgrí i Barcelona
  • RTVE va emetre el 2022 un documental que repassava el seu perfil biogràfic i personal

Per
Als seus 91 anys, Vila Casas es considera un home amb il·lusions
Als seus 91 anys, Vila Casas es considera un home amb il·lusions

La Fundació Vila Casas ha comunicat la defunció del farmacèutic, empresari i mecenes català Antoni Vila Casas, que tenia 92 anys. En un missatge a les xarxes socials, l'entitat assegura que continuarà "treballant per ser dignes del seu llegat, del seu compromís amb l’art i la societat i de la seva ambició de futur".

L'empresari i col·leccionista era un dels grans mecenes de l'art català i gestionava i exhibia el patrimoni que adquiria a través de tres museus i un espai d'art amb unes 4.000 peces: el Museu Can Framis i l'Espai Volart a Barcelona, el Museu Can Mario de Palafrugell i el Museu Palau Solterra de Torroella de Montgrí.

La passió de Vila Casas pel mecenatge i l'art

Antoni Vila i Casas va néixer el 27 de novembre del 1930 a Barcelona. El 1956 es va llicenciar en farmàcia per la Universitat de Barcelona i el 1960 va ser fundador i president del consell d'administració de Laboratoris Prodes. Amb molta feina, investigació, i algun cop de sort ben aprofitat, l'empresa es va convertir en Prodesfarma i finalment va acabar fomentant una fusió amb l'empresa Almirall (Almirall Prodesfarma) que constituiria el principal laboratori d’Espanya i un dels més grans d’Europa.

El mecenatge català es queda sense una figura cabdal

En paral·lel a la seva faceta empresarial, Vila Casas és reconegut com a filantrop i mecenes de nombroses iniciatives culturals. El 1986 va impulsar la Fundació Vila Casas, de la qual n'era president, amb l'obertura progressiva de tres museus d'art a Palafrugell (Can Mario, especialitzat en escultura), Torroella de Montgrí (Palau Solterra, especialitzat en fotografia) i Barcelona (Museu Can Framis i Espais Volart, dedicats a la pintura).

Vila Casas era membre del Consell Social de la Universitat de Barcelona, de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Gràcies a la seva tasca empresarial, de divulgador de la indústria farmacèutica i de mecenes cultural, ha rebut nombroses distincions com la Gran Creu de l'Orde del Mèrit Civil (1996), la Creu de Sant Jordi (1999) o la Medalla d'Or de la Generalitat (2022).

A principis de 2023, Antoni Vila Casas va ser distingit fill adoptiu de Palafrugell per la seva implicació amb el municipi baixempordanès a través de l'obertura del Museu Can Mario el 2004.

RTVE va emetre l'any passat un documental que repassava el perfil biogràfic i personal de l'empresari i mecenes a través d'algunes imatges recuperades de l’arxiu de TVE i d’altres enregistrades els darrers mesos.

'Antoni Vila Casas, ciència i art' compta amb la participació de dos amics coetanis, també nonagenaris, com Joan Uriach i Josep Maria Puig, artistes com Joan Fontcuberta i José María Guerrero Medina, experts com Victoria Combalía o Teresa Blanch. També hi apareixen col·laboradors de la Fundació, el metge que el va tractar quan va estar malalt, el Dr. Francesc Bosch, així com professionals de la salut i la farmàcia.