Enlaces accesibilidad
Estalviar aigua

Armes per combatre la sequera

  • Existeixen diferents estratègies per fer front a la sequera
  • A 'Va de Verd', la presentadora María Gómez descobreix quines tècniques s’estan implantant a Catalunya per estalviar aigua

Per
Va de Verd - Resistir a la sequera, els nous horitzons amb Va de Verd

La manca d’aigua que comporta la sequera és angoixant. No podem fer que plogui i, per tant, no en tenim el remei, però cal trobar estratègies que contribueixin a palesar la situació.

Òscar Gallego, de la Masia Can Soler, a la serra de Collserola, recomana, en primer lloc, fer una gestió correcta de l’aigua i practicar les tècniques de la permacultura, de l’agricultura regenerativa i de la sintròpica, que imita la natura verge. En definitiva, un tipus d’agricultura natural que està donant molt bons resultats allà on s’està implantant.

Ara bé, d’on partirem per a cultivar d’aquesta manera més natural i sostenible? Doncs d’un bon substrat una bona terra rica amb matèria orgànica coberta amb un encoixinat que ens ajudarà a retenir millor la humitat.

Limitacions en el reg

A més, cal fer front a les restriccions de reg, que en algunes zones de Catalunya arriben a ser del 40%. L’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries) està implementant el programa 'Ús eficient de l’aigua' que consisteix a estudiar la quantitat d’aigua necessària per a produir un fruit i trobar la manera d’optimitzar-la.

Camp de conreu regat per un sistema de decoteig

Reg per decoteig RTVE Catalunya

Per als qui no viuen de la terra, però la gaudeixen perquè tenen un jardí a casa, el jardiner Marc Bonastre aconsella practicar la xerojardineria que fa servir plantes resistents a la sequera i les agrupa segons necessitin més o menys reg.