Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Última hora a Catalunya: resum del més destacat del 19 de setembre de 2023 | El debat de política general començarà dimarts 26 de setembre a les 10h

  • El Congrés aprova l'ús de les llengües cooficials a l'hemicicle
  • La UE ajorna el debat sobre l'oficialitat del català a les institucions
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El debat de política general començarà dimarts 26 de setembre
El debat de política general començarà dimarts 26 de setembre | RTVE CATALUNYA

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la llengua. D'una banda, el ple del Congrés dels Diputats ha aprovat l'ús de les llengües cooficials. Per primera vegada, els diputats podran utilitzar el català, el gallec i l'euskera en les seves intervencions. PP i VOX han votat en contra. A Brussel·les, en canvi, s'ha ajornat el debat sobre l'oficialitat d'aquestes llengües a les institucions.

L'amnistia continua marcant el ritme de les negociacions per a una eventual investidura de Pedro Sánchez. El president d'ERC Oriol Junqueras ha afirmat a les portes del Congrés que el pacte amb el PSOE per fer presidenta de la Cambra Baixa Francina Armengol ja portava inclosa l'amnistia. Des de Moncloa, la portaveu de l'executiu en funcions Isabel Rodríguez, ha afirmat que el que ha prevalgut durant aquests 5 anys és ''el respecte a la Constitució, la convivència i el diàleg''.

Avui també hem conegut que el debat de política general tindrà lloc del 26 al 29 de setembre. L'obrirà dimarts a les 10h el president de la Generalitat Pere Aragonès i coincidirà amb el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo.

La sequera ha protagonitzat una part de la roda de premsa del Consell Executiu. El Govern ha anunciat que 12 municipis de l'Alt Empordà se sumen a la llista de pobles en emergència per sequera. Tots depenen de l'embassament Darnius-Boadella. Alguns d'ells són Figueres, Roses o Castelló d'Empúries.

La Sagrada Família ha recuperat el nombre de visitants d'abans de la pandèmia: en el que portem d'any ja ha rebut 4 milions i mig amb uns ingressos de 100 milions d'euros. La meitat dels diners, estan destinats a les obres. Avui s'han presentat les escultures que coronaran les torres dels Evangelistes que falten.

Resum a Catalunya del 19 de setembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:11

    Protecció Civil activa l'alerta del pla Inuncat per la previsió de pluges intenses la propera nit i matinada

     

    Les comarques on hi ha més probabilitat que se superi el llindar de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts són les del litoral i prelitoral de les Terres de l’Ebre i Tarragona durant les properes hores. Protecció Civil demana molta prudència en la mobilitat en aquelles zones i allunyar-se de rieres i zones inundables.

  • 18:56

    Justícia obre un expedient a Rosa Peral per concedir entrevistes des de la presó sense permís

     

    El Departament de Justícia obre un expedient disciplinari a Rosa Peral, condemnada a 25 anys per l'assassinat de la seva exparella en l'anomenat 'crim de la Guàrdia Urbana', per les entrevistes telefòniques que ha concedit a mitjans de comunicació i també per a un documental emès per Netflix. El Departament de Justícia estudia si sanciona la presa, interna a la presó de Mas d’Enric, per un mal ús del règim intern de comunicacions que suposa una falta greu.

  • 18:16

    Reoberta la Ronda de Dalt després dels talls provocats per l'incendi d'un camió

     

    La Ronda de Dalt de Barcelona ha quedat completament oberta al trànsit a tres quarts de sis de la tarda d'aquest dimarts, 9 hores després que calgués tallar-la en ambdós sentits de la marxa per l'incendi d'un camió a l'interior del túnel dels Caçadors. Al llarg del matí s'han anat recuperat trams i cap a quarts d'una del migdia ja funcionava en ambdós sentits de la marxa, tot i que al cantó Llobregat restava tallada entre la sortida 1 i l'entrada 3. La infraestructura s'ha pogut reobrir finalment, però els conservadors de la via han indicat que encara queden elements per reparar d'enllumenat o asfalt que s'hauran d'anar recuperant durant els propers dies.

  • 17:59

    Carles Puigdemont veu com a bona notícia que cap Estat hagi vetat la proposta de fer oficial el català a Europa

     

    L'eurodiputat i expresident de la Generalitat Carles Puigdemont veu com una bona notícia que cap Estat hagi vetat la proposta de fer oficial el català a les institucions europees. Ha carregat contra Pedro Sánchez perquè diu que ''Espanya no es fa escoltar a Europa tant com afirmava''. Puigdemont també ha agraït als països favorables a oficialitzar el català el seu suport.

  • 17:45

    Barcelona aprova recórrer la sentència de Consell de Cent i sol·licitar que es retirin les demandes d'altres eixos verds

     

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat recórrer la sentència de Consell de Cent i sol·licitar que es retirin les demandes contra la resta d'eixos verds i Via Laietana. Ho ha demanat la portaveu adjunta del grup municipal de Barcelona en Comú, Janet Sanz, aquest dimarts a la comissió d'Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, que ha assegurat que es basen en els mateixos arguments: la lluita contra el canvi climàtic. Sanz ha instat al govern municipal a defensar la legalitat dels serveis jurídics del consistori per evitar la "judicialització" de la política i ha acusat Trias per Barcelona de ser el "braç polític" del negacionisme climàtic.

  • 17:11

    ERC exigeix a la Moncloa que "espavili" per oficialitzar el català a la UE: "No donarem les gràcies per avançat al PSOE"

     

     

    Així s'ha expressat la portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta, durant la roda de premsa d'aquest dimarts, en referència a l'oficialitat del català a la UE. La dirigent republicana ha dit que el govern espanyol en funcions ha de poder fer "molt més", i que té les eines, els recursos i els contactes per defensar l'ús de la llengua catalana a Europa. I que també "ho hauria pogut fer abans". Així mateix, Vilalta ha celebrat la "fita històrica" de poder parlar en català al Congrés.

  • 17:00

    Més de 1.800 oncòlegs analitzen les novetats en una nova cita de la SEOM

     

    Sota el lema Més avenços, persones, vides, la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica celebra des d'aquest dimarts i fins divendres a Barcelona, la seva cita científica anual. Un congrés que servirà per conéixer quines són les principals novetats mèdiques, com s'ha de formar als futurs oncòlegs, i també quin ha de ser el paper dels pacients i les famílies en aquest procés, més quan cada any a Espanya es diagnostiquen 280.000 nous casos.

  • 16:24

    El Govern destinarà fins a 135 MEUR en ajuts a la pagesia per pal·liar els efectes de la sequera

     

     

    El Govern arribarà fins als 135 milions d'euros (MEUR) en ajuts a la pagesia catalana per pal·liar els efectes de la sequera. L'executiu ha donat llum verda a un quart paquet d'ajudes, estimat en 15 MEUR, que s'afegeix als tres anteriors que sumen un total de 120 milions d'euros. El Departament d'Acció Climàtica proposarà a la Taula Agrària aquest nou ajut de 275 euros/hectàrea que beneficiarà un total de 40.000 hectàrees de fruita dolça i unes 6.000 de cítrics.

  • 15:15

    La FAVB demana personar-se en el procediment contra l'eix verd de Consell de Cent

     

     

    La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) es personarà en defensa de l'eix verd de Consell de Cent. L'entitat ha pres la decisió per expressar el seu "desacord" envers la sentència emesa el 5 de setembre i que insta l'Ajuntament a revertir la urbanització d'aquest espai. Un dels responsables de la FAVB, Camilo Ramos, ha titllat la decisió judicial de "demencial". Així, ha criticat que contempli un procés de negociació amb actors econòmics que en cap moment s'han implicat en la redefinició del carrer. També ha lamentat que la magistrada s’hagi emparat en el respecte a una legislació preconstitucional que omet la realitat urbanística de l'àrea metropolitana dels últims 47 anys.

  • 14:28

    Pere Aragonès obrirà el debat de política general dimarts 26 de setembre

     

    El tercer debat de política general d'aquesta legislatura començarà dimarts, 26 de setembre, a les 10h, tal com han acordat avui la Mesa i la Junta de Portaveus. El ple començarà amb la intervenció inicial del president dimarts al matí, continuarà dimecres amb les dels grups parlamentaris durant tot el dia i acabarà divendres amb el debat i les votacions de les propostes de resolució que presentin els grups. Dijous no hi haurà sessió.

  • 13:05

    El Govern culpa la Moncloa de l'ajornament de la votació sobre el català a la UE: "Ha fet la feina tard i malament"

     

    Durant la roda de premsa a Palau, posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha criticat que el govern espanyol en funcions "hagi fet la feina tard, malament i a contrarellotge". La portaveu ha lamentat que 40 anys de reivindicacions haurien d'haver estat "suficients". Plaja ha afegit que és la Moncloa qui té "l'obligació i responsabilitat", que "no ha fet prou", i que tota la feina recau ara en l'executiu de Pedro Sánchez. La portaveu sí que ha celebrat l'ús del català al Congrés i ha aprofitat per demanar a l'Estat que inclogui la llengua catalana "a tots els seus circuits".

  • 12:18

    Tres anys i mig de presó pels quatre ultres que van agredir un independentista l'octubre del 2017 a Barcelona

     

    El jutjat penal número 17 de Barcelona ha condemnat a tres anys i mig de presó quatre ultradretans que l'octubre del 2019 van agredir brutalment un jove independentista a la capital catalana. Els ultres anaven de la plaça Artós, al barri de Sarrià, on s'havien concentrat altres espanyolistes, fins al centre de la ciutat, a buscar "enemics" independentistes armats amb objectes contundents i simbologia franquista. Quan se'n van trobar un, el van colpejar brutalment amb objectes contundents, coces i cops de puny per tot el cos, segons considerat provat la sentència.

  • 12:01

    El govern espanyol aposta per "prioritzar" el desplegament del català a la UE davant el basc i el gallec

     

    El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha proposat als seus homòlegs europeus "prioritzar" el català en el desplegament de l'oficialitat davant el basc i el gallec. "Ens hem obert a prioritzar l'idioma en què els seus representants ho han demanat amb més insistència i que té més parlants", ha explicat Albares després que els 27 hagin abordat per primer cop l'oficialitat de les tres llengües.

  • 11:30

    Ajornada la votació sobre l'oficialitat del català a la UE

     

    La Unió Europea ajorna la votació sobre l'oficialitat del català, el basc i el gallec. Davant els dubtes expressats per la majoria de socis europeus, la presidència espanyola ha decidit no portar a votació la proposta després de constatar que no tenia la unanimitat necessària per tirar endavant. El ministre d'Afers Exteriors, Manuel Albares, ha assegurat que cap membre ha votat en contra de la proposta i que alguns "han demanat més temps per analitzar-la". Els 27 s'han instat a continuar els treballs per poder tornar a abordar l'oficialitat de les llengües en pròximes reunions. 

  • 11:22

    La Sagrada Família comptarà d'un Fons d'Acció Social

     

    El patronat de la Sagrada Família anuncia la creació d’un Fons d’Acció Social que pretén cofinançar iniciatives i projectes del Tercer Sector. La primera convocatòria serà al desembre.

  • 11:07

    França nega que tingui "por" a l’oficialitat del català i aposta per "ajudar" Espanya "tant com sigui possible"

     

    La secretària d'Estat del ministeri d'Afers Europeus de França, Laurence Boone, ha negat que el país tingui "por" a les conseqüències que l'oficialitat del català, el basc i el gallec pugui tenir al seu territori. A l'arribada a la reunió de ministres europeus en què s'abordarà l'oficialitat de les tres llengües, Boone Boone ha dit que França està "a favor" que tothom pugui fer servir la seva llengua, però que probablement demanarà "un estudi jurídic per veure com acomodar la proposta d'Espanya". Els representants d'Eslovènia i Irlanda han estat els que més suport han mostrat a la proposta, mentre el de Finlàndia ha fet una defensa del plurilingüisme amb una declaració en català.

  • 11:01

    Detinguts un pare i un fill després d'entregar-se a la policia per l'apunyalament d'un home a Pardinyes

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest dilluns un home i el seu fill, de 43 i 23 anys respectivament, que es van entregar a la policia per l'apunyalament d'un home la nit del divendres 8 de setembre al barri de Pardinyes de Lleida. Els mossos els han detingut com a presumptes autors d'un delicte de lesions. Els fets van passar a la intersecció entre els carrers Anastasi Pinós i Jeroni Pujades, on els agressors i víctima s'haurien discutit. En arribar la policia, van veure un home de 46 anys que havia rebut tres punyalades. Va haver de ser ingressat a l'UCI de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i no es tem per la seva vida.

  • 10:34

    Tarragona condemna l'últim cas de violència masclista a la ciutat

     

    L'Ajuntament de Tarragona convoca aquest dimarts al migdia un acte de condemna i repulsa a l'últim cas de violència masclista que s'ha sabut a la ciutat. Hi participarà l'alcalde de la ciutat, Ruben Viñuales, i la consellera de Feminismes, Tània Verge.

  • 10:20

    Normalitzada la circulació a la ronda de Dalt en sentit Besòs després de l'incendi d'un camió

     

    La circulació de vehicles a la ronda de Dalt en sentit Besòs s'ha normalitzat després de l'incendi d'un camió que ha tingut lloc a l'alçada del túnel dels Caçadors. Es manté restringit l'accés a totes les entrades a la via en sentit Llobregat i fins al vehicle cremat. L'avís s'ha rebut poc després de les 8.20 hores i els Bombers de Barcelona hi han destinat deu dotacions. Els serveis d’emergències han pogut sufocar les flames al voltant de les nou del matí. No consten ferits. 

  • 10:06

    La ministra Ribera es planteja portar als tribunals la moratòria de Badalona per retardar l'entrada en vigor de la ZBE.

     

     

    El govern espanyol planteja portar als tribunals la moratòria de tres anys que aprovarà l'Ajuntament de Badalona per ajornar l'entrada en vigor de les restriccions de vehicles a les zones de Baixes Emissions (ZBE). La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que es tracta d'una decisió "política" de l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, i "orquestrada des del PP".

    En una entrevista a TV3, Ribera també ha indicat que "és probable" que l'executiu de l'Estat reclami al municipi els gairebé dos milions d'euros que se li van transferir "per fer viable" la ZBE. "Detectem que és un comportament no infreqüent, hi ha hagut més casos d'alcaldes del PP que han fet marxa enrere", ha dit Ribera.

  • 9:59

    Pepe Álvarez defensa que la ciutadania doni suport a un govern de Sánchez per donar "continuïtat a la legislatura".  

     

     

    Pepe Álvarez, secretari general d'UGT, es reuneix aquest dimarts amb el candidat del PP a una investidura el proxim 27 de setembre, Alberto Núñez Feijóo. Álvarez descarta posicionar-se sobre l'amnistia perquè no està a l'agenda de Feijóo, però valora positivament els indults i la reforma penal. El líder sindical defensa que "el que interessa als espanyols i espanyoles" és un acord per investir Pedro Sánchez i donar "continuïtat a la legislatura". 

  • 9:43

    Activistes d'entitats socials ruixen amb pintura un hotel de Barcelona vinculat al congrés The District. 

     

     

    Una desena d'activistes vinculats a una cinquantena de moviments socials, ecologistes i de dreta a l'a habitatge han ruixat amb pintura vermella a la façana l'hotel Intercontinental de Barcelona, vinculat al congrés The District. També l'han ruixat amb extintors.

    El congrés comença aquest dimecres al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona i espera reunir prop de 10.000 visitants. Les entitats també han convocat protestes aquest dimecres. L'any passat les entitats ja van manifestar-se en la inauguració del saló.

  • 9:30

    Un incendi d'un camió a la ronda de Dalt obliga a tallar gran part dels accessos.

     

     

    Gran part dels accessos de la ronda de Dalt de Barcelona es troben tallats per l'incendi d'un camió a l'alçada del túnel dels Caçadors. En concret, s'han restringit totes les entrades a la via en sentit Llobregat i fins al vehicle cremat i en sentit Besòs totes les que hi ha des de la número 10 i fins al punt del succés. Fonts municipals han detallat que no consten ferits.

    L'avís s'ha rebut poc després de les 8.20 hores i els Bombers de Barcelona hi han destinat 10 dotacions. També s'hi ha desplaçat diverses dotacions de la Guàrdia Urbana. El foc, que s'ha originat a l'interior del túnel, ha provocat una intensa fumera visible des de diferents punts de l'eix viari.

  • 9:15

    Joan Tardà (ERC): "També s'ha de fer independentisme català en altres llengües".

     

     

    L'exportaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya al CongrésJoan Tardà, defensa que els republicans han d'utilitzar el català prioritàriament al Congrés dels Diputats, però no exclusivament: "També s'ha de fer independentisme català en altres llengües. La llengua castellana també és una llengua catalana".

  • 8:50

    Albares defensarà davant els 27 països de la UE que el català, el basc i el gallec "no són llengües minoritàries".

     

    El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, defensarà en la reunió amb els seus homòlegs europeus que el català, el basc i el gallec "no són llengües minoritàries". A l'arribada a la reunió en què els titulars d'Afers Europeus abordaran per primer cop la petició d'oficialitat del català, el basc i el gallec, Albares ha apuntat que són llengües que tenen "milions" de parlants. "El català el parlen més de 10 milions de persones, més que altres llengües que ara són oficials", ha dit el ministres d'Exteriors. 

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 19 de setembre d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:10

    Els 27 ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea es reuneixen per debatre l'oficialitat del català, l'euskera i el gallec a les institucions.

     

     

    Més complicat serà aconseguir l'oficialitat del català a Europa. El Consell Europeu estudia avui la proposta del govern espanyol, però hi ha països reticents, com Suècia i Finlàndia. El ministre Albares es desplaça a Brussel.les per seguir aquest debat i convèncer els socis europeus. 

     
  • 8:05

    El català es podrà parlar aquest dimarts al Congrés.

     

    Al Congrés dels diputats, per primera vegada, es podrà utilitzar el català, el gallec i el basc sense restriccions. Mitja dotzena de traductors faran d'intèrprets per a diputats i periodistes. El PP ha presentat un recurs a la mesa per intentar aturar el debat, però la majoria progressista de la mateixa el tombarà amb tota probabilitat.

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dimarts 19 de setembre de 2023.

     

    Aquestes van ser les notícies més destacades d'ahir.