Enlaces accesibilidad
Projecte

Coneixem 'La Foneria', el nou centre de cultura digital de Catalunya

  • Serà un centre d'investigació, experimentació i desenvolupament de projectes artístics i culturals digitals
  • Obrirà les portes l'any 2027 a l'edifici de La Foneria de Canons de La Rambla de Barcelona

Per
L'antic espai La Foneria es rehabilitarà per convertir-lo en un centre de cultura digital
L'antic espai La Foneria es rehabilitarà per convertir-lo en un centre de cultura digital | GENERALITAT DE CATALUNYA

La Foneria de canons de La Rambla esdevindrà un nou centre de cultura digital a Catalunya. Després de més de 20 anys en desús, el Departament de Cultura projecta per a aquest edifici situat al front marítim de Barcelona un espai de referència en aquest àmbit que obrirà les portes l’any 2027. La Foneria pretén ser un equipament punter a disposició dels ecosistemes culturals digitals del territori: un espai físic de creació, producció, investigació i exhibició. Serà un punt de trobada de professionals, artistes, investigadors i alumnat i una porta oberta a la cultura digital per a la ciutadania amb una mirada específica als barris de l’entorn.

Coneixem el nou projecte de La Foneria a La Rambla de Barcelona | Agnès Batlle

La Foneria interactuarà amb el Catalunya Media City, el gran hub audiovisual i digital de les Tres Xemeneies. Funcionarà com a banc de proves i testeig de projectes que més endavant formaran part del gran equipament del Besòs. L’equipament neix amb la voluntat d’impactar en l’entorn des de la vessant cultural però també des de la social. En aquest sentit, es preveu un contacte permanent amb el teixit associatiu, cultural i educatiu del barri.

El programa de continguts de la Foneria de Canons girarà entorn a tres punts clau: ser un centre per a la investigació, la incubació i el desenvolupament de projectes de cultura digital, ser un espai obert a la ciutadania i ser un centre de treball.

Primer, la reforma de l'edifici

Amb un pressupost de 13 milions d’euros, les obres de reforma de l’edifici es dividiran en dues fases: la reforma de la façana i la reforma de l’interior. La licitació de les obres de rehabilitació de la façana ja està en marxa, l’execució s’iniciarà el gener de 2024 i s’allargarà durant tot l’any vinent. El concurs per a la reforma arquitectònica i la redacció del projecte de l’interior també es faran durant el proper exercici. Es preveu que aquestes obres de la reforma interior comencin el 2025 i que el centre s’obri al públic el 2027.