Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies avui a Catalunya, 21 de setembre de 2023 | El Congrés aprova el reglament per l'ús del català i les altres llengües cooficials

  • El risc d'inundació a Catalunya puja i el 9% de catalans ja viuen en zones inundables
  • L'amnistia es cola a la sessió del Congrés després que Sánchez n'hagi deixat la porta oberta
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya, 12 abril 2023. Segueix a RTVE Notícies les notícies més destacades
RTVE Notícies - Segueix les notícies més destacades

L'actualitat d'aquest dijous passa per l'aprovació definitiva al Congrés del nou reglament per a l'ús del català, l'aranès, el basc i el gallec amb 180 vots favorables i 170 en contra. Entre els vots favorables hi és el del president del govern en funcions, Pedro Sánchez, tot i que ha votat telemàticament. Al ple també s'ha colat la qüestió de l'amnistia, rebutjada públicament per veus com Alfonso Guerra i Felipe González.

El 9% dels catalans viu en zones inundables, unes 705.000 persones a qui Protecció Civil alerta a les portes d'una tardor que portarà pluges intenses, torrencials i difícils de predir. Per això, demana que prenguin mesures per a protegir-se. A Guardiola de Font-Rubí, el Penedès, han començat a buidar una piscina municipal per omplir un punt d'aigua d'extinció incendis forestals.

La Fiscalia s'ha posicionat, per primer cop, a favor de l'admissió d'una querella contra crims comesos per l'estat franquista. Ha demanat que s'admeti a tràmit la querella que el sindicalista Carles Vallejo va presentar contra sis policies nacionals per crims contra la humanitat i tortures a la comissaria de la Via Laietana a principis dels anys 70 mentre estava detingut.

Les farmàcies catalanes començaran a distribuir productes menstruals ecològics de franc a partir del primer trimestre del 2024 per lluitar contra la pobresa menstrual. La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya han signat un conveni de distribució gratuïta. Els farmacèutics seran els encarregats de distribuir copes menstruals, calces i compreses de tela.

Resum notícies avui a Catalunya, 21 de setembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:10

    Una empresa catalana importa per primer cop a Europa la carn més cara del món, la japonesa Matsusaka Beef

     

    Una empresa catalana importa per primera vegada a Europa la carn més cara del món, la japonesa Matsusaka Beef. Segons assegura la firma, aquest producte no havia sortit mai fins ara del Japó, i el Grup Akaneya, amb seu a Barcelona, ha estat el primer que ha aconseguit l'autorització per distribuir-lo al vell continent. Aquest dijous s'ha fet un tast inaugural de la carn amb Hiroki Ito, el granger més premiat del Japó.

  • 17:15

    Una desena de ferits lleus en un xoc entre un bus i una furgoneta a l'avinguda Meridiana de Barcelona

     

     

    Una desena de persones han resultat ferides de caràcter lleu en un xoc que hi ha hagut avui al matí entre un autobús i una furgoneta a l'avinguda Meridiana de Barcelona. Els fets han tingut lloc cap a un quart de deu a la confluència d'aquesta avinguda amb el carrer València, al barri del Clot. Hi ha hagut ferits tant al bus com a la furgoneta. 

  • 17:00

    Trànsit preveu la sortida d'uns 463.000 vehicles de Barcelona per la Mercè

     

    El Servei Català de Trànsit i el cos de Mossos d’Esquadra desplegaran un dispositiu especial amb motiu de la festivitat de la Mercè de les 15.00 de divendres 22 i fins a les 24.00 de dilluns 25. Es preveu que surtin de Barcelona uns 463.000 vehicles entre les tres de la tarda de divendres i la mateixa hora de dissabte, i que tornin uns 250.000 vehicles. Més d’un miler d'efectius de trànsit dels Mossos s’establiran tant a les vies de màxima mobilitat i secundàries per realitzar 1.010 controls: 271 controls d’alcoholèmia i drogues, 182 controls de seguretat passiva, 130 controls de motocicletes, 202 controls de distraccions, 145 controls de velocitat i 80 controls de transports.

  • 16:29

    Brot de salmonel·losi a Castelló d'Empúries

     

    L'Agència de Salut Pública investiga un brot de salmonel·losi a Castelló d'Empúries. 48 persones estan afectades després d'un sopar popular que va tenir lloc fa dues setmanes. Salut investiga quin aliment va causar la intoxicació. Una persona va requerir hospitalització, però ja ha estat donada d'alta. Els intoxicats presentaven símptomes com febre, diarrea o vòmits. 

  • 15:30

    L'Hospital de Sant Pau estrena una nova àrea de semicrítics

     

    L'Hospital de Sant Pau estrena una nova àrea de semicrítics que li permetrà augmentar prop d'un 15% els ingressos. Actualment passen per aquesta unitat uns 2.500 pacients, la majoria procedents d'urgències, però també de la UCI amb una mitjana d'entre 3 i 4 dies. L'espai compta amb millores tecnològiques i de confort per a pacients i familiars. 

  • 14:00

    Augmenten els episodis de fortes pluges i Protecció Civil demana protegir-se aquesta tardor

     

    El 9% dels catalans viu en zones inundables, 705.000 persones a qui Protecció Civil alerta a les portes d'una tardor que portarà pluges intenses, torrencials i difícils de predir. Per això, demana que prenguin mesures per a protegir-se. De fet, aquest mes de setembre s'han registrat tres alertes per fortes pluges, mentre que durant tota la tardor del 2022 en van ser quatre. Actualment, 385 municipis estan en risc alt o molt alt per inundacions.

  • 13:40

    La campanya d’incendis forestals acaba amb 668 hectàrees cremades en un dels pitjors anys climàtics

     

    La campanya d’incendis forestals s’ha tancat amb 668 hectàrees cremades, fet que el Departament d’Acció Climàtica valora “satisfactòriament” davant la situació adversa que hi havia a principis d’estiu. “Sempre és una desgràcia la crema de qualsevol part del país, però únicament han cremat 668 hectàrees en un dels pitjors anys climàtics”, ha ressaltat aquest dijous la directora general d’Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjes, en un petit balanç de la campanya fet des de l’Alt Penedès.

  • 13:05

    El Govern distribuirà productes menstruals gratuïts a través de les farmàcies a partir del 2024

     

    La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya han signat un conveni de distribució gratuïta de productes menstruals reutilitzables per a totes les dones de Catalunya. La iniciativa serà efectiva a partir del primer trimestre del 2024. Els farmacèutics seran els encarregats de distribuir copes menstruals, calces i compreses de tela, i d'oferir assessorament personalitzat a les dones. Aquests es bescanviaran mostrant un codi QR que trobaran a 'La Meva Salut'. 

  • 13:00

    El PSOE guanyaria les eleccions i passa per davant del P en gairebé 2 punts segons el CIS.

     

     

    Primer baròmetre del CIS després de les eleccions generals del 23J. L'enquesta fa guanyador en Sánchez aconseguint el 33 i 0,5¿% dels vots. Els populars serien segons amb el 31,7%. Sumar es convertiria en tercera força, amb un gairebé 12% dels vots, per sobre de VOX que obtindria 11,1%.

    Pel que fa als partits independentistes, Junts atrapa a esquerra...tots dos empatarien en estimació de vot, aconseguirien un 1,7% dels sufragis  L'enquesta s'ha fet pública  a només 5 dies de la investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo.

  • 12:57

    Set de cada deu catalans estan d'acord amb l'oficialitat del català a la UE

     

    Segons el CEO, set de cada deu catalans estan d'acord amb l'oficialitat del català a la Unió Europea. Concretament, un 36% dels enquestats està molt d'acord i el 33%, d'acord. En canvi, un 16% està en desacord o molt en desacord. Una àmplia majoria de catalanoparlants (91%) s'hi mostra a favor. Entre els castellanoparlants també és majoritari el suport, amb més d'un 50% a favor. Els nivells de suport són especialment elevats entre els simpatitzants de la CUP, Junts i ERC. Els nivells més baixos de suport són entre els simpatitzants de PP i Vox.

  • 12:26

    La Fiscalia demana per primer cop al jutjat investigar 6 policies franquistes per tortures a Via Laietana

     

    La Fiscalia s'ha posicionat, per primer cop, a favor de l'admissió d'una querella contra crims comesos per l'estat franquista. Ha demanat que s'admeti a tràmit la querella que el sindicalista Carles Vallejo va presentar contra sis policies nacionals per crims contra la humanitat i tortures a la comissaria de la Via Laietana a principis dels anys 70 mentre estava detingut.

  • 12:02

    El Congrés aprova l'ús de les llengües cooficials

     

    El Congrés ha aprovat aquest dijous la reforma del reglament de la cambra perquè el català, l'aranès, el basc el gallec puguin ser utilitzats a tota l'activitat parlamentària. La reforma ha obtingut 180 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu, BNG i CC) i 170 en contra (PP, VOX i UPN). Prèviament, la cambra ha rebutjat l'esmena a la totalitat que havia registrat VOX i també les tres esmenes parcials que havia presentat el PP. Durant el debat PP i VOX han criticat el que consideren un "espectacle il·legal" i una "cessió a l'independentisme", mentre que la resta de formacions han defensat el que consideren un pas històric per normalitzar la realitat d'un estat "plural i plurilingüe", en paraules del diputat del PSC Marc Lamuà.

  • 11:08

    L'Hospital de Bellvitge i el Banc de Sang proven amb èxit una teràpia que evita infeccions en pacients trasplantats

     

     L'Hospital Universitari de Bellvitge i el Banc de Sang i Teixits han aplicat amb èxit la teràpia cel·lular antiviral, ViroTCell, que lluita contra les infeccions en pacients trasplantats. El tractament s'ha fet amb una pacient trasplantada de ronyó que no responia a la medicació per tractar un citomegalovirus (CMV), un virus comú de la família dels Herpes i que, en condicions normals, no genera malaltia. Es tracta d'un tractament inèdit a Catalunya per aquest tipus de casos i que consisteix en agafar defenses de persones sanes i s'activen perquè actuïn com a medicament contra les infeccions virals.

  • 10:01

    Pacients i famílies lluiten contra els estigmes de l'Alzheimer. 

     

     

    A Catalunya pateixen Alzheimer 86.000 persones i les seves famílies La mitjana d'edat de les persones afectades per l'alzheimer s'aproxima als 81 anys, però el 17% dels casos tenen menys de 60 anys. 

  • 9:30

    Josep Santacreu: "Anem a fer empresa".

     

     

    El nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona defensa que la seva candidatura era la menys polititzada: "Per això la candidatura es diu Va d'Empresa, no va d'una altra cosa". En una entrevista al Cafè d'idees, el representant empresarial es proposa el "gran repte" d'explicar quin és el paper de l'organització. I assegura que el seu "gran objectiu no és despolititzar" la Cambra de Comerç de Barcelona.

  • 9:00

    Ester Capella: "L'acord de la Mesa vol dir amnistia. Ras i curt".

     

     

    La consellera de Territori, Ester Capella, reivindica de l'amnistia també està inclosa en l'acord per la constitució de la Mesa del Congrés. Capella insisteix a dir que el pacte per la constitució de la Mesa "la finalització de la repressió derivada del procés per tots els mitjans necessaris. Això vol dir, amnistia. Ras i curt".

     
  • 8:35

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 21 de setembre d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:30

    El Ministeri de Sanitat recomana per primera als fumadors que es vacunin de la grip. 

     

     

    El Ministeri de Sanitat recomana per primera vegada que es vacunin contra la grip les persones fumadores. Aquest col·lectiu té més riscos respiratoris i més possibilitats de complicacions, per això, se'ls inclou al grup de "recomanacions", juntament amb els infants d'entre 6 mesos i 5 anys. A les residències es començarà a vacunar de la grip i la Covid a partir de dimarts que ve, i a partir del 16 d'octubre, la podran rebre els majors de 60.
     

     
  • 8:25

    Josep Santacreu s'imposa a la llista independentista a la Cambra.

     

     

    Gir a la Cambra de Comerç de Barcelona. La candidatura "Va d'Empresa", encapçalada per Josep Santacreu, ha guanyat per majoria absoluta les eleccions de l'entitat. Santacreu ha superat a la fins ara presidenta, Mònica Roca, que liderava una llista impulsada per l’ANC.

    Va d'Empresa ha obtingut 26 de les 52 vocalies de la Cambra. Josep Santacreu també rebrà el suport de 5 candidats independents més que s’han compromès a donar-li suport. El guanyador de les eleccions a la Cambra, a qui entrevistarem en uns minuts en el programa, ha assegurat que en la nova etapa vol centrar-se en l’economia i allunyar-se de polèmiques polítiques. 

  • 8:20

    El Congrés aprovarà per lectura única la reforma del Reglament que permetrà aprovar l'ús de les llengües cooficials.

     

     

    Si no hi ha sorpreses, el Congrés dels Diputats aprovarà avui per la via ràpida la reforma del reglament que permetrà als diputats que puguin parlar en català, gallec i euskera a la Cambra Baixa. La reforma s'aprovarà després que la majoria de diputats rebutgi les esmenes a la totalitat presentades per PP i VOX. Serà per procediment de lectura única.

    Aquest dijous tornarà a prendre la paraula el portaveu del PP Borja Sémper que va generar malestar al seu propi grup quan va fer servir l'euskera en diversos moments de la seva intervenció.  Ell ho ha justificat així en una entrevista a Onda Cero. 

  • 8:15

    Felipe González i Alfonso Guerra critiquen l'amnistia. 

     

     

    Dues de les veus més crítiques dins del PSOE, els històrics Felipe González i Alfonso Guerra s'han deixat veure junts a la presentació del llibre de l'exvicepresident del govern. Allà han compartit discurs en advertir a l'actual Partit Socialista en contra de l'amnistia que demanen Junts i Esquerra a canvi de la investidura.

     

  • 8:10

    Pedro Sánchez diu que serà "coherent", però no cita l'amnistia.

     

     

    El president en funcions, Pedro Sánchez, n'ha parlat per primera vegada, sense citar-la. Assegura que serà coherent amb el que ha fet fins ara per reconduir la crisi política amb Catalunya, i que mai hauria d'haver arribat als tribunals. Sánchez esperarà a la investidura fallida del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, però ja avança que hi haurà negociacions discretes. Assegura, a més, que el 90¿% de la societat catalana li demana passar pàgina. 



     

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dijous 21 de setembre de 2023.

     

     

     

     

     

    Aquestes van ser les notícies més destacades d'ahir.