Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Última hora a Catalunya: notícies del 22 de setembre de 2023 | Estabilitzat l'incendi de Vespella de Gaià

  • La campanya de vacunació contra la grip inclou, per primer cop, els menors d'entre 6 mesos i 5 cinc anys
  • Els Mossos alliberen una dona explotada sexualment i detenen el proxeneta
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Estabilitzat l'incendi de Vespella de Gaià
Estabilitzat l'incendi de Vespella de Gaià

L'actualitat d'aquest divendres passa per l'admissió a tràmit per part del Tribunal Europeu de Drets Humans els recursos que van presentar els 9 condemnats a presó al judici del 'procés' i on van al·legar que el Suprem va vulnerar els seus drets. El Tribunal d'Estrasburg ha remès a Espanya un llistat de preguntes sobre les al·legacions dels condemnats i dona de termini fins al 12 de gener perquè respongui.

També hi ha hagut la reunió informal dels ministres de Transports de la Unió Europea. La trobada ha acabat amb la signatura de la Declaració de Barcelona. Els ministres han coincidit que els transports han de garantir les mateixes oportunitats a tots els ciutadans. També han abordat el repte de reduir-ne l'impacte mediambiental.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha presentat la campanya de vacunació contra la grip i la covid, que començarà el 26 de setembre a les residències de persones grans. Salut assajarà l'eficàcia d'una vacuna intranasal contra la grip en infants. Per primera vegada, la campanya contra aquesta malaltia inclou la vacunació dels menors d'entre 6 mesos i 5 anys, i les persones fumadores.

Comencen les festes de la Mercè de Barcelona amb el pregó a càrrec de l'escriptora Najat El Hachmi al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. L’escriptora Najat El Hachmi ha demanat en el seu pregó de la Mercè que Barcelona sigui una ciutat de llibertat i protegeixi les nenes i les dones.

Notícies a Catalunya del 22 de setembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:48

    La jutgessa decreta internament en règim tancat pels dos menors detinguts a Badalona acusats d'una agressió sexual a una menor

     

    El jutjat de Menors número tres de Barcelona en funcions de guàrdia ha decretat aquest divendres a la tarda internament en règim tancat per als dos nois menors d'edat detinguts per una agressió múltiple a una noia també menor a Badalona el tres de juny passat. Els dos nois, que tenen entre 14 i 16 anys, han estat detinguts aquest divendres i posats a disposició de la Fiscalia de Menors, que demanava l'internament. La magistrada considera un dels menors autor d'una agressió sexual i cooperador necessari de cinc agressions sexuals més. A l'altre menor el considera cooperador necessari de sis agressions sexuals.

  • 20:08

    El Hachmi demana en el pregó que Barcelona sigui una ciutat de llibertat i protegeixi els drets de les nenes i les dones

     

    L’escriptora Najat El Hachmi ha demanat en el seu pregó de la Mercè que Barcelona sigui una ciutat de llibertat i protegeixi les nenes i les dones. “Barcelona serà la ciutat de la llibertat com ho ha estat per a mi si protegeix, promou, difon i garanteix els drets de les nenes i les dones”, ha dit, i ha criticat que “en nom de la inclusió” se la consideri “molesta” per denunciar “la violencia i l’opressió, la discriminació i les injustícies”. “No em demaneu que miri cap a una altra banda, ja n’hi ha prou de sacrificar les vides de les nenes i les dones en nom de no sé quina entesa de civilitzacions i cultures, en nom d’una idea d’inclusió que ens expulsa de nou, a nosaltres, les dones, de la condició d’ésser humans de ple dret”.

     

     

  • 19:29

    Estabilitzat l'incendi de Vespella de Gaià

     

    Els Bombers han donat per estabilitzat a les 18.41h l’incendi forestal que des d’aquesta tarda crema a la Vespella i a la Nou de Gaià. S’han aixecat ja els confinaments que s’havien decretat a Vespella i a Castell de Montornès. Els Agents Rurals han informat que de moment el foc afecta 25 hectàrees. L’avís del foc s’ha donat a les 14.50h i els Bombers de seguida han incrementat les dotacions. Les flames han avançat empeses pel vent de mestral amb ràfegues de 40 km/h i la gran quantitat de combustible vegetal a causa de la sequera. A les 17h el foc ha baixat la intensitat.

  • 18:18

    Augmenten a 53 les dotacions que treballen en l'incendi que afecta als municipis de La Vespa i La Nou de Gaià

     

    Fins a 53 dotacions dels Bombers treballen per controlar l'incendi forestal que crema als termes municipals de la Vespella de Gaià i la Nou de Gaià, al Tarragonès. L'avís s'ha donat a les 14.50h i els Bombers estan sobre el terreny amb 116 efectius. De la cinquantena de dotacions, deu són aèries, dos helicòpters d’extinció, un helicòpter de coordinació, un altre de comandament i dues unitats més de refresc. Els Agents Rurals han informat que de moment el foc afecta 25 hectàrees. Per aquest incendi, Protecció Civil ha activat en fase de prealerta el Pla Infocat. Les flames avancen empeses pel vent de mestral amb ràfegues de 40 km/h i la gran quantitat de combustible vegetal a causa de la sequera.

  • 16:33

    Els advocats podran entrar amb ordinadors a les presons catalanes

     

    És una mesura pionera a les presons catalanes: els advocats podran entrar amb ordinador per preparar els judicis amb els clients. Des de dilluns ja serà possible al centre penitenciari de Brians 1 i serà el primer de tot l'Estat. El departament de Justícia ha anunciat que ho vol implantar abans del 15 de novembre a la resta de presons. De moment, ho podran fer només als locutoris habilitats i amb condicions: sense internet i amb la prohibició d'enregistrar àudio o vídeo. 

  • 16:27

    Crema un incendi forestal a Vespella de Gaià

     

    Un incendi forestal crema a Vespella de Gaià, a la comarca del Tarragonès. El foc s'ha declarat prop de la carretera que va cap a Salomó. Els Bombers de la Generalitat han rebut l'avís quan faltaven deu minuts per a les tres de la tarda. De moment, treballen en l'extinció del foc amb 30 dotacions, 7 de les quals són mitjans aeris. El flanc dret del foc avança cap a un camp de conreu, fet pel qual els efectius ataquen el flanc esquerre que es considera que té més potencial. S'ha tallat la carretera T-202 entre els quilòmetres 7 i 8.

  • 16:07

    Detingut l'home que s'havia atrinxerat en un pis de Sarrià-Sant Gervasi

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut l'home que s'havia atrinxerat en un pis de Sarrià-Sant Gervasi des d'aquest matí. Els agents han accedit al pis sense fer ús de la força, i han trobat l’arma de foc, que era de mentida.

  • 15:59

    La Fiscalia demana internament amb règim tancat pels dos menors detinguts per una agressió sexual a Badalona

     

    Els fets van passar el 3 de juny, però no s'havien detingut fins ara. Els investigadors van tenir coneixement dels fets el mateix dia que va succeir per l’avís d’un testimoni. El Grup d’Atenció a la Víctima de la Unitat Central d’Agressions Sexuals va activar des del primer moment el protocol de protecció i acompanyament de la menor agredida, que es manté obert avui dia. Hi ha una tercera detenció pendent, que és possible que es personi voluntàriament a fiscalia.

  • 15:00

    Un home que podria tenir una arma s’atrinxera en un pis al barri de Sarrià de Barcelona

     

    Un home s’ha atrinxerat des d’aquest matí en un pis al barri de Sarrià de Barcelona, al carrer Duquessa d'Orleans, a prop de l’escola Sagrat Cor. Els Mossos d’Esquadra treballen amb la hipòtesi que podria tenir una arma de foc, tot i que no saben si és real o simulada. Un dispositiu policial que inclou també els serveis de mediació intenta convèncer l’home perquè deposi la seva actitud. S’ha establert un perímetre de seguretat amb els talls de trànsit corresponents.

  • 14:09

    Detenen un proxeneta de 23 anys a Barcelona

     

    Els Mossos alliberen a Barcelona una dona que estava explotada sexualment i han detingut el proxeneta, un home de 23 anys que se la volia endur per força en autobús a París. La víctima va poder trucar al 112 aprofitant una distracció d'ell i els Mossos els van localitzar als dos a l'Estació del Nord. A París, i durant 6 mesos, l'home la va forçar a practicar la prostitució. Segons els investigadors, l'agredia a diari i cada vegada la forçava a fer serveis més indignes. 

  • 13:52

    El TEDH comença a analitzar els recursos dels nou condemnats per l'1-O i demana aclariments a Espanya

     

    El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) comença a analitzar els recursos dels nou condemnats per l'1-O contra la sentència del Tribunal Suprem. Estrasburg ha donat a l'Estat fins al 12 de gener per respondre a una sèrie de qüestions sobre les violacions de drets fonamentals al·legades pels nou condemnats. Entre les preguntes que formula el TEDH a les autoritats espanyoles hi ha si el Tribunal Suprem va aplicar una "interpretació imprevisible i expansiva del delicte de sedició i malversació" i si la condemna va ser per un "exercici legítim dels seus drets a la llibertat d'associació i expressió", tal com defensen els líders independentistes condemnats per l'1-O.

  • 13:29

    L’impost a les emissions afectarà el 80% dels vaixells que atraquin a Barcelona

     

    Ho ha explicat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, qui ha anunciat que l’avantprojecte del nou impost a la contaminació dels grans vaixells està enllestit. El departament calcula que els creuers pagaran de mitjana 1.440 euros i que el Govern recaptarà 7,5 MEURS anuals. Mascort confia que la taxa entri en vigor l’any que ve i assegura que aquesta mesura no tindrà un efecte dissuasiu: "No estem parlant de grans quotes", ha dit. Quedaran exempts de pagar l'impost els vaixells que vagin a les Illes Balears, els que atraquin per força major i els que ho facin per qüestions humanitàries.

  • 13:00

    Alliberen a Barcelona una dona explotada sexualment i detenen el proxeneta, que se la volia endur per la força a França

     

    La víctima va contactar amb la policia a través del telèfon d'emergències 112 en un moment en què el detingut no la tenia vigilada i es va posar en marxa un dispositiu de localització urgent a les rodalies de l'Estació del Nord de Barcelona. El detingut forçava la víctima a practicar la prostitució, l'agredia des de feia mesos i cada cop la forçava a fer serveis més indignes. Durant el 2023, els Mossos d'Esquadra han iniciat 6 investigacions relacionades amb el tràfic d'éssers humans, que se sumen a les 35 ja obertes de l’any anterior.

  • 12:10

    L'alcalde de Badalona demana "responsabilitat penal" pels dos menors detinguts per una agressió sexual el 3 de juny

     

    L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, celebra la detenció aquest mateix matí per part dels Mossos d’Esquadra de dos menors per una agressió sexual a una altra menor ocorreguda el passat 3 de juny. Albiol ha fet una crida a fer una "reflexió profunda i decidida" de les causes d'aquests successos i ha demanat "responsabilitat penal" pels menors. Hi ha una tercera detenció pendent, que és possible que es personi voluntàriament a fiscalia.

  • 11:39

    Catalunya deixa entrar per primer cop els advocats amb ordinador a les presons

     

    El Departament de Justícia ha començat a permetre als advocats que puguin entrar ordinadors als centres penitenciaris per parlar amb els seus clients en presó preventiva. És el primer cop que es fa i és una mesura pionera a l'estat. Fins ara, els lletrats només podien entrar papers, i això dificultava el dret de defensa en el cas de causes judicials molt voluminoses o que incloguessin gravacions sonores o de vídeo. La mesura s'ha començat a implantar aquesta setmana a Brians 1 i fins a finals de novembre funcionarà a totes les presons. Els ordinadors no podran tenir internet i no podran gravar àudio ni vídeo.

  • 11:20

    Els hotels catalans marquen un nou rècord històric a l'agost amb 2,6 milions de turistes 

     

    Fins a 2.600.390 turistes es van allotjar en hotels de Catalunya durant l'agost, el màxim de la sèrie històrica, segons es desprèn de les dades de Conjuntura Turística Hotelera publicades aquest divendres per l'INE. La xifra supera en un 4,1% els registres de l'any passat i en un 0,5% els del 2019, que fins al moment representaven el màxim històric, amb 2,58 milions de viatgers. Les pernoctacions, però, encara es van situar un 0,65% per sota dels nivells prepandèmia. Durant l'agost els preus dels hotels van ser un 4,87% més alts que el mateix mes de fa un any. Catalunya es va mantenir com el segon destí preferit de l'Estat.

  • 11:00

    El Govern espanyol opta per mantenir la supressió dels peatges a les vies ràpides

     

    La ministra de Transports, Raquel Sánchez, assegura que està pràcticament tancat l'acord amb la Comissió Europea sobre l'addenda al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que permetria no haver d'aplicar el pagament per usar les autopistes i autovies, una mesua que fins fa poc exigien les institucions comunitàries.

    Segons Sánchez, s'estan estudiant alternatives, com per exemple bonificacions en els cànons per a l'ús d'infraestructures ferroviàries. La ministra recorda que la primavera passada es va aprovar la directiva que fixa que a partir del 2027 s'establirà a tot el territori de la UE un sistema de comptabilitat d'emissions.

  • 10:40

    Detenen dos menors per una agressió sexual en grup a una altra menor a Badalona

     

    Els fets van passar el 3 de juny, però no s'havien detingut fins ara. Els investigadors van tenir coneixement dels fets el mateix dia que va succeir per l’avís d’un testimoni. El Grup d’Atenció a la Víctima de la Unitat Central d’Agressions Sexuals va activar des del primer moment el protocol de protecció i acompanyament de la menor agredida, que es manté obert avui dia. Els menors han passat a disposició de la Fiscalia de Menors. Hi ha una tercera detenció pendent, que és possible que es personi voluntàriament a fiscalia.

  • 10:15

    La vacuna de la grip també s'administrarà a tots els infants de 6 mesos a 5 anys

     

    La campanya de vacunació de la grip i covid començarà de forma simultània el 26 de setembre a les residències de gent gran. La principal novetat d'aquesta campanya és que per primer cop, la vacuna contra la grip s'administrarà als infants a partir de 6 mesos i fins als 5 anys. Segons ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, s'ha decidit així perquè els més petits són els que més contribueixen a propagar el virus. Una vacuna que es provarà de posar per via intranasal per evitar punxades.

  • 9:46

    Una cinquantena de persones convocades per l'ANC protesten davant la reunió de ministres de Transports europeus.

     

     

    Convocats per l'ANC, els manifestants s'han queixat de les infraestructures al país i han cridat consignes a favor de la independència, seguits de prop per un fort dispositiu policial. 

     
  • 9:27

    L'economia espanyola va créixer un 0,5% durant el segon trimestre, una dècima per sobre del previst per l'INE

     

     

    Les dades publicades aquest divendres eleven en una dècima l'indicador avançat a finals de juliol, fet que atribueix a una millora del consum. Ara bé, durant aquest període es va registrar un fre de les exportacions, que van caure un 3,2% respecte dels tres primers mesos de l'any.  Pel que fa a la variació interanual del producte interior brut (PIB), es va frenar fins a créixer un 2,2%, dos punts menys que en el trimestre anterior.

  • 9:15

    Esperanza Aguirre: "No descarto que algun diputat del PSOE no voti Sánchez".

     

     

    Esperanza Aguirre descarta "totalment" que algun diputat del PSOE voti a favor de la investidura d'Alberto Núñez Feijóo, però no descarta que algun socialista no voti Pedro Sánchez. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, l'expresidenta de la Comunitat de Madrid acusa Sánchez d'haver-se posat "al capdavant" del 'Procés' i adverteix que ara ve "el canvi de règim": "Anem pel camí d'Hugo Chávez". I dona "completament per fet" que el president en funcions té pactada l'amnistia amb Puigdemont

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 22 de setembre d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb la Sonia Papell.

  • 8:30

    Retards de 15 minuts a la part sud de l'R4 per l'avaria d'un tren de mercaderies als Monjos.

     

     

    La línia R4 de Rodalies pateix aquest divendres al matí retards d'uns 15 minuts de mitjana a la part sud per l'avaria d'un tren de mercaderies als Monjos (Alt Penedès), segons informa Adif. Entre Castellbisbal i Barcelona, el servei funciona sense incidències.

     
  • 8:10

    L'actualitat d'aquest divendres passa per la reunió informal dels ministres de Transports de la Unió Europea. L'ANC convoca una concentració davant la Trobada de ministres de Transports de la UE.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest divendres 22 de setembre de 2023.

     

     

    Aquestes van ser les notícies més destacades d'ahir.