Enlaces accesibilidad
Política

El PP reuneix milers de persones a Madrid contra l'amnistia

  • Els populars carreguen contra el PSOE per estar disposat a negociar una mesura "que està fora de la Constitució"
  • Pedro Sánchez participa a la Festa de la Rosa del PSC a Gavà on hi defensa avançar en el diàleg i la convivència

Per
Milers de persones criden contra Pedro Sánchez a la plaça Felip II de Madrid | EFE
Milers de persones criden contra Pedro Sánchez a la plaça Felip II de Madrid | EFE

Milers de persones han omplert de gom a gom aquest diumenge l'avinguda Felip II de Madrid en l'acte convocat pel Partit Popular (PP) per rebutjar una eventual amnistia pactada pel PSOE amb els partits independentistes catalans. Els militants i simpatitzants del PP han ovacionat el president del partit, Alberto Núñez Feijóo, a 48 hores que aquest se sotmeti al debat d'investidura al Congrés dels Diputats.

El líder del PP ha promès que ja sigui des d'un "míting, una manifestació" o des del Congrés defensarà una Espanya "de ciutadans lliures i iguals" costi el que li costi, inclosa la presidència del Govern, davant d'una amnistia "que no es va votar".

Feijóo fa servir l'amnistia com a palanca per a la investidura

Davant d'unes 40.000 persones, segons xifres facilitades per la Delegació del Govern a Madrid, o 65.000 segons el partit, Feijóo ha assenyalat que poden discutir "democràticament si els espanyols han votat canvi o no" però "el que no va votar cap espanyol, al menys el 94%, va ser un canvi en el règim constitucional. Això no es va votar, és un frau, agreujat i reiterat per la mateixa persona. No negociarem els fraus".

En la mateixa línia s'han expressat altres figures destacades de la formació, com ara els expresidents del Govern Mariano Rajoy i José María Aznar, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, i l'alcalde de Madrid, José Manuel Martínez Almeida. Tots han rebut una fortíssima ovació per part del públic, que ha cridat "Puigdemont, a presó" i "Fora, fora" quan a les pantalles s'ha projectat un vídeo del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez.

Sánchez no canviarà el rumb

Mentre es feia l'acte del PP contra l'amnistia a Madrid, Pedro Sánchez era a Gavà, on aquest diumenge ha participat a la Festa de la Rosa del PSC. El president del govern espanyol en funcions i secretari general del PSOE ha criticat Alberto Nuñez Feijóo per "apel·lar a la pitjor de les corrupcions” quan promou el transfuguisme. Sánchez també ha dit que el PP "es boicoteja a sí mateix" quan promou una manifestació a Madrid contra l’amnistia i la investidura d’un president socialista a pocs dies de la seva.

Sobre la situació política catalana, ha retret als populars que mai Espanya va estar tant a prop de trencar-se com l'any 2017 quan governaven, i ha deixat clar, sense citar explícitament l'amnistia, que seguirà fent gestos i tot el possible, sempre dins de la Constitució, per "passar pàgina, apostar per la convivència, la concòrdia i el retrobament".

Sánchez retreu a Feijóo i el PP que abonin el transfuguisme

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha descrit com un “autèntic insult” que el PP vulgui "comprar voluntats" per una investidura que els socialistes consideren "fallida", i ha donat ple suport a Pedro Sánchez en la línia que està seguint per reconduir la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya.

Illa també ha situat l'origen dels actuals problemes en la falta de diàleg entre els mateixos catalans. Per això assegura que cal seguir treballant per refer ponts i deixar enrere temps que no han portat res de bo a la ciutadania.

Els independentistes carreguen contra el PP

El president de la Generalitat ha carregat amb contundència contra l'acte d'aquest diumenge del PP a Madrid. Pere Aragonès assegura que "hem assistit a una manifestació d'odi i venjança contra Catalunya", i ha recordat al president popular, Alberto Núñez Feijóo, que "si ha fracassat en el seu intent de ser president del govern espanyol es perquè ha fracassat a Catalunya".

Aragonès està convençut que "davant d'aquesta Espanya negra" avui "molts catalans s'han sumat no només a la causa de l'amnistia sinó també a la de la independència de Catalunya". D'altra banda, el president català ha advertit a Pedro Sánchez que l'amnistia "és un pas necessari però insuficient" per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat i que, per tant, la investidura del secretari general del PSOE passa per abordar altres carpetes, com l'autodeterminació, la resolució del dèficit fiscal i el traspàs de Rodalies.

Des de les files de Junts per Catalunya acusen el PP de tornar a treure als carrers "l'Espanya negra". El secretari general del partit, Jordi Turull, pensa que "s’han unit els de l'atado y bien atado" i els de "l'a por ellos" per alterar de la forma no prevista el mandat democràtic dels ciutadans".

Turull ha encapçalat la delegació de JxCat que ha assistit aquest diumenge a l'Alderdi Eguna, el Dia del Partit organitzat pel Partit Nacionalista Basc a Vitòria-Gasteiz.