Cases fetes amb fang i 3D: la tecnologia que està revolucionant l'arquitectura
- L'arquitectura està canviant amb la impressió 3D i el fang, creant edificis eficients i ecològics
- Alexandre Dubor i l'IAAC lideren aquesta revolució amb la combinació de tecnologia i fang
Us imagineu agafar un grapat de terra, introduir-la dins una impressora 3D i que d’allà en surti una casa? Sembla el futur, però a Planeta R han descobert que això ja és el present de l’arquitectura.
Martina Klein, presentadora del programa, ha volgut comprovar-ho amb els seus propis ulls i conèixer de primera mà en què consisteixen aquestes construccions. Els resultats d'aquesta fusió entre tradició i tecnologia són impressionants. Les edificacions construïdes amb aquest mètode són altament eficients des del punt de vista energètic i, al mateix temps, respecten l'entorn natural. Aquesta aproximació també obre la porta a la creació d'estructures arquitectòniques més sostenibles davant la situació actual en què les edificacions amb formigó suposen el 10% de les emissions de CO2.
A l'avantguarda d'aquest canvi es troba l'arquitecte especialitzat en robòtica, Alexandre Dubor, i el seu equip de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC). La seva proposta fascinant combina la impressió 3D amb un material ancestral, el fang, que resulta sorprenentment adequat per a la construcció. És abundant, econòmic i biodegradable, fent que aquest mètode sigui sostenible i prometedor.
Vuit anys d’investigació
I com s’aconsegueix imprimir una construcció de gran format? El procés de construcció implica l'ús d'una impressora 3D de gran escala desplaçada al lloc de construcció. S'introdueix el material disponible, que no només consisteix en terra local sinó també en fibres i additius naturals com ous i oli de lli, que milloren la consistència. El resultat final és una casa sòlida i duradora.
El projecte ha estat fruit de més de vuit anys d'investigació i ha culminat en la construcció de la primera casa de fang a Espanya, en tan sols sis setmanes i amb un equip de 20 alumnes i 5 professors. Dubor preveu que en el futur, el temps de construcció i la participació professional es reduiran encara més a mesura que evolucioni la tecnologia, destacant que les màquines no substituiran la feina humana, sinó que col·laboraran amb els professionals.
Beneficis de construir amb fang
Els beneficis d'aquest tipus d'habitatges són nombrosos. Les cases de fang són naturals, confortables, no tenen un impacte negatiu per al planeta i, en canvi, sí una capacitat d'adaptació excel·lent a l'entorn. Tot i que no es poden construir gratacels, ja existeixen cases de fang de fins a 7 plantes. Un avantatge clau és que els materials utilitzats en aquestes construccions poden ser reutilitzats, a diferència del formigó, que només té un ús i contribueix al malbaratament i les emissions de carboni.
A més de l'IAAC, altres organitzacions arquitectòniques i empreses estan començant a explorar aquesta combinació de tecnologia i tradició, sent un clar exemple de com la creativitat i la innovació poden ser una força poderosa en la resolució dels reptes globals. El futur de l'arquitectura, sense dubte, serà una simbiosi fascinant entre passat i futur, tot en benefici del nostre planeta.