Enlaces accesibilidad
Debat Política General

Aragonès dona per descomptada l'amnistia i demana a Sánchez un referèndum acordat durant aquesta legislatura

  • El president de la Generalitat exigeix una consulta abans del final de 2027 i espera que abans torni Puigdemont
  • Aragonès assenyala que aborda els pressupostos del 2024 amb la mateixa "mentalitat" que els anteriors

Per
Aragonès: "Votar no és cap delicte. L'amnistia és inevitable i passarà"
Aragonès: "Votar no és cap delicte. L'amnistia és inevitable i passarà"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha iniciat i tancat el seu discurs del Debat de Política General parlant del conflicte polític. Un debat que ha començat tot just dues hores abans que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, hagi pujat a la tribuna del Congrés per sotmetre's a una investidura que es preveu fallida. Aragonès també ha confirmat l'extensió del val escolar i d'altres propostes per millorar la vida dels ciutadans i ha repassat la tasca del Govern fins ara.

Ja havia anunciat que no centraria el debat en el conflicte polític Catalunya-Estat. I així ho ha fet. El president de la Generalitat ha començat la seva intervenció fixant la posició respecte de la investidura de Feijóo al Congrés, i demanant al president interí, Pedro Sánchez, un acord per fer un referèndum acordat sobre l'autodeterminació de Catalunya.

En aquest sentit, en un breu, però contundent comentari, Aragonès ha recordat que “Catalunya és i serà decisiva” i té “la clau de la governabilitat de l’Estat” des del 23-J. “Catalunya va frenar la dreta i l’extrema dreta a les eleccions de finals de juliol. Per això aquesta setmana el senyor Núñez Feijoo fracassarà, perquè Catalunya l’ha derrotat”, ha sentenciat.

Durant l'inici del seu discurs en el marc del debat de política general, Aragonès ha avisat així al president espanyol en funcions Sánchez, que cal un "compromís ferm per trobar i acordar la via" perquè la ciutadania decideixi el seu futur. "Cal que el pròxim govern de l'Estat obri aquesta porta, i cal que Sánchez en prengui nota", ha subratllat Aragonès.

Durant els següents minuts, Aragonès ha repassat les tasques del Govern pel que fa a educació, la Llengua, la sequera i l'acció exterior i ha confirmat l'extensió del val escolar.

Ha estat durant aquesta part final, quan el cap del Govern ha afirmat que, en els mesos vinents, espera poder rebre a Palau l'expresident Puigdemont, eurodiputat de Junts (exiliat a Bèlgica), i la secretària general d'ERC, Marta Rovira (exiliada a Suïssa), així com la resta d'exiliats i exiliades.

"Els podré rebre perquè seran lliures després de 6 anys d’exili. Posarem fi a 6 anys de patiment i a 6 anys de repressió", ha apuntat Aragonès.

Per tancar, tanca el discurs de la seva intervenció al Deba de Política General parlant d'amnistia i autodeterminació. "Votar no és cap delicte. L'amnistia és inevitable i passarà (...) En els pròxims quatre anys, s'ha de trobar la fórmula per resoldre el conflicte de sobirania amb l'estat, per mi aquesta és la condició que s'ha de posar sobre la taula".

Aragonès abordarà els pressupostos del 2024 amb la mateixa "mentalitat" que els anteriors

Durant la sessió, el president també ha anunciat que vol repetir l'estratègia de l'any passat pel que fa als nous pressupostos per al 2024 durant la seva intervenció al Debat de Política General.

Sense fer apel·lació directa a cap grup, però deixant entreveure que prioritzarà les converses amb els mateixos que va intentar un acord en 2023, el president ha assegurat que el Govern “treballa” en l’elaboració dels nous comptes amb la mateixa “mentalitat” amb la que va fer els d’aquest 2023, i que va començar negociant amb Junts, CUP i comuns, però que va acabar aprovant amb PSC i En Comú Podem. En aquest senti, ha assegurat que prepara uns comptes "el màxim d’útils per a la ciutadania".

Després del discurs del president Pere Aragonès al debat sobre l'orientació política general al Parlament, Junts per Catalunya li ha fet un reclam: que "no parli en nom de tercers". En aquests termes s'ha expressat la portaveu parlamentària del partit, Mònica Sales, responent al cap del Govern, que ha exigit a Pedro Sánchez fixar les condicions per un referèndum aquesta legislatura.

Aragonès "no pot liderar la resolució del conflicte, no té credibilitat", ha rebatut Sales, que ha subratllat que les negociacions per a la investidura espanyola són "entre partits i no entre governs". Pocs minuts després, en una breu roda de premsa davant els faristols del Parlament, la portaveu parlamentària d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat als del partit de Puigdemont que tingui "lleialtat i respecte" cap al president de la Generalitat, Pere Aragonès. Vilalta s'ha mostrat "satisfeta" pel discurs del cap de l'executiu, en la primera intervenció d'Aragonès en el qual ha insistit en donar per fet l'amnistia.

Per a la CUP, el discurs de Pere Aragonès al debat de política general ha estat "extens i triomfalista". Però també "enganyós i ambigu", que "no té res a veure amb la realitat del país".

La diputada Laia Estrada ha advertitat: "Sense iniciativa política, no podem esperar que la solució ens vingui de Madrid". Y ha reclamat "fer polítiques des d'aquí".

Qui ha demanat "prudècia i discreció" en les negociacions d'investidura ha estat la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach. "És important no donar les coses per fetes, cal seguir treballant amb prudència i discreció. Les negociacions no són una cursa", ha dit.

La presidenta Albiach ha demanat que les negociacions per a la investidura no siguin una "competició" entre ERC i Junts

Albiach demana que les negociacions per a la investidura no siguin una "competició" entre ERC i Junts La presidenta d'En Comú Podem defensa que és important no donar les coses per fetes, en relació a l'amnistia

Des del partit de l'oposició, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha valorat com a "decebedor i insípid" el discurs del president del Govern, Pere Aragonès, en el debat de política general.

Així mateix, la portaveu ha criticat que Aragonès "no coneix alguns dels àmbits i problemàtiques que més preocupen als catalans" i que, al mateix temps, no ha fet autocrítica i ha "centrifugat els problemes als altres".

Cs lamenta que "tot girarà al voltant de l'amnistia i el referèndum" i el PPC considera que l'amnistia és el "punt de partida" de "la indignitat i la cacicada de la desigualtat entre espanyols"