Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya, 26 de setembre de 2023 | Feijóo s'enfronta al primer debat d'investidura amb l'amnistia com a punta de llança

  • Aragonès dona per descomptada l'amnistia i demana a Sánchez un referèndum acordat durant aquesta legislatura
  • Inici de la campanya de vacunació de la grip i covid a les residències de gent gran
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El popular Alberto Núñez Feijóo, al debat d'investidura aquest dimarts 26 de setembre
El popular Alberto Núñez Feijóo, al debat d'investidura aquest dimarts 26 de setembre

L'actualitat d'aquest dimarts passa pel debat de política general al Parlament. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha començat i tancat el seu discurs parlant del conflicte polític a Catalunya. Ha exigit a Pedro Sánchez que, si vol tornar a ser investit president espanyol, Catalunya ha de fixar les condicions per celebrar un referèndum. El president també ha assegurat que l'amnistia és "inevitable".

El debat ha començat tot just dues hores abans que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, hagi pujat a la tribuna del Congrés per sotmetre's al debat d'investidura. Feijóo ha plantejat introduir el delicte de "deslleialtat institucional" al Codi Penal i ha reivindicat que "no accepta pagar el preu" de l'independentisme: "Tinc principis, límits i paraula". PSOE, Vox i Sumar s'han succeït a la tribuna per oferir els seus discursos.

En l'últim torn, han parlat ERC i Junts, que han centrat el seu discurs en l'amnistia i l'autodeterminació de Catalunya. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat que el "primer beneficiat" de l'amnistia seran l'Estat i la democràcia espanyola. I la de Junts, Míriam Nogueras, ha assegurat que el Partit Popular no rebrà cap vot del seu partit i ha acusat el PP de ser "un partit anticatalà".

En clau social, avui la jornada ha estat marcada per l'inici de la campanya de vacunació de la grip i covid, que ha començat de forma simultània a les residències de gent gran. Per primer cop, la vacuna contra la grip s'administrarà als infants a partir de 6 mesos i fins als 5 anys.

Resum notícies a Catalunya: 26 de setembre

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:14

    Miriam Nogueras (Junts) acusa el PP de viure encara "en la cultura del 'a por ellos'" contra Catalunya

     

    La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha assegurat que el Partit Popular no rebrà cap vot del seu partit i ha acusat el PP de ser "un partit anticatalà".  "Viuen encara en la cultura del 'a por ellos' contra Catalunya", ha dit en la seva intervenció al debat d'investidura de Feijóo. “Mentre depengui de nosaltres, els nostàlgics que tornen a omplir portades, com Aznar, Ayuso, Felipe Gonzalez o Guerra, NO decidiran el futur de Catalunya", ha sentenciat.

  • 19:35

    ERC assegura que l'Estat serà el "primer beneficiat" de l'amnistia: "És una eina per resoldre conflictes polítics i bloquejos institucionals"

     

    El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha recordat a Feijóo que "no pot governar" per la manca de suports i li ha "promés" que si li respon a la sèrie de preguntes que li ha plantejat de forma sincera, tindrà el seu suport. Rufián ha assegurat que el "primer beneficiat" de l'amnistia que demanen a canvi de la investidura de Pedro Sánchez seran l'Estat i la democràcia espanyola. Tanmateix, ha assegurat que aquest pas ha de servir per "posar les bases" pel que ha definit com un "nou 1-O".

  • 19:10

    Aina Vidal (Sumar) acusa Feijóo de pretendre de nou "incendiar Catalunya"

     

    La diputada de Sumar i portaveu dels comuns Aina Vidal ha recordat a Feijóo que la Constitució deixa clar que guanya "qui pot formar govern" i el PP "no té suports" perquè "representa la mentida, la pobresa, la desigualtat i la confrontació". Vidal ha recordat que el PP "va incendiar Catalunya el 2012 portant l'Estatut al TC", i va obrir el conflicte. "L'independentisme, el nacionalisme i tota Catalunya els han censurat", ha dit, i "per això van perdre les eleccions".

  • 18:50

    El Govern retreu a Feijóo que proposi "més judicialització" i pronostica una investidura fallida

     

    Per al Govern de la Generalitat, el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo representa "el fracàs polític de la dreta i l'extrema dreta". Així s'ha expressat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, que ha considerat que ha fet un "discurs perdedor" abocat a la derrota. Plaja ha insinuat que Feijóo pot acabar a casa com ho han fet els seus predecessors: "Rajoy ja és a casa, Casado també, no acabo la frase... veurem a finals de setmana". Per altra banda, ha retret al líder del PP que proposi "més judicialització" amb la creació d'un delicte de deslleialtat institucional. 

  • 18:25

    Puigdemont recusa Llarena per pronunciar-se sobre la qüestió de l'amnistia

     

    L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha presentat una recusació contra el magistrat Pablo Llarena, instructor de la causa que pesa contra ell per presumptes delictes de desobediència i malversació, per haver-se pronunciat sobre la constitucionalitat d'una hipotètica amnistia als perseguits pel procés sobiranista català. El fet va tenir lloc en un acte celebrat l'11 de setembre passat, i l'equip jurídic de Puigdemont considera que el jutge va demostrar, com li ha retret en ocasions anteriors, manca d'imparcialitat.

  • 18:15

    Marta Lois (Sumar) defensa l'amnistia i retreu al PP les crítiques per la trobada amb Puigdemont

     

    La portaveu parlamentària de Sumar, Marta Lois, ha defensat aquest dimarts l'amnistia com una eina per avançar cap a una "solució dialogada" i "passar pàgina" del conflicte a Catalunya, i ha carregat de nou contra Feijóo: "Vostè va posar el crit en el cel per haver-nos reunit amb Puigdemont. Poc després sabíem que vostès feien el propi amb Junts, però d'amagatons".

  • 17:51

    Feijóo carrega contra Sánchez per les seves aliances amb Puigdemont per arribar a la Moncloa

     

    El candidat a la presidència del Govern espanyol, Alberto Núñez Feijóo, ha tornat a carregar contra Pedro Sánchez per les seves aliances amb Carles Puigdemont per arribar a la Moncloa: ''Que Puigdemont decideixi si Sánchez és o no president del Govern és una anomalia democràtica sense precedents", ha dit.

  • 17:15

    Abascal avisa l'independentisme que "la república somiada no arribarà mai" perquè "el xec de Sánchez no té fons"

     

    El líder de Vox, Santiago Abascal, ha avisat als partits independentistes que la seva "república somiada" no és possible perquè "el xec de Sánchez no té fons". "El que viuen ara és un miratge", ha afirmat en la seva intervenció al debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo, a qui li ha promès els seus vots. El dirigent ha indicat que ni tan sols amb l'ajut de Sánchez serà possible "trencar" la unitat de l'estat espanyol. 

  • 16:25

    Óscar Puente (PSOE) culpa al PP de l'actual situació política a Catalunya

     

    El PSOE ha decidit relegar en el diputat Óscar Puente, exalcalde de Valladolid i exportaveu dels socialistes al Congrés, la seva intervenció al debat d'investidura del líder del PP Alberto Núñez Feijóo. Puente ha responsabilitzat el PP de l'actual situació política a Catalunya.

  • 14:15

    Isabel Coixet presenta 'Un amor' al Festival de Sant Sebastià

     

    Encara seduïda per l’impacte de la lectura d'"Un amor", de Sara Mesa, Isabel Coixet va escriure un missatge el novembre del 2000 a la Laia Costa: “llegeix-lo i digues-me què et sembla, vull comprar els drets del llibre i que facis el paper protagonista”. Menys de tres anys després, l’adaptació homònima ha arribat aquest dimarts al Festival de Sant Sebastià, on la directora s'estrena competint per la Conxa d'Or.

     

  • 13:25

    Protecció Civil participa en un projecte per fer front als fenòmens meteorològics extrems agreujats pel canvi climàtic

     

     

    Protecció Civil participa en el projecte europeu CLIMAAX per fer front als fenòmens meteorològics extrems agreujats pel canvi climàtic a través de la recopilació de dades de diverses regions on han tingut lloc situacions com inundacions, incendis forestals o ventades. Amb aquestes dades, l'objectiu és crear una caixa d'eines amb mesures concretes per fer front a aquestes emergències. El subdirector en planificació de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha destacat que permetrà conèixer uns escenaris que seran "més freqüents i amb més intensitat". 

  • 12:45

    Renfe oferirà dos AVE més entre Barcelona i Màlaga a partir del 17 d'octubre

     

    La companyia oferirà dos trens més cada dia, un amb sortida de la ciutat andalusa a les 8.30 h del matí i un altre des de la capital catalana a les 15:15 hores. D'aquesta manera, s'elevaran a quatre els trens AVE diaris entre ambdues ciutats, dos en horari de matí i dos en horari de tarda, i l'oferta de places passarà de 5.000 a 12.000 setmanals perquè els trajectes es faran amb combois de més capacitat que els actuals. Els trens fan parada a les estacions de Camp de Tarragona i Lleida.

  • 12:10

    Núñez Feijóo carrega contra l'amnistia en l'inici del debat d'investidura

     

    El candidat a la presidència del Govern Alberto Núñez Feijóo ha carregat contra l'amnistia en l'inici del seu discurs. Afirma que no la defensarà perquè té principis, límits i paraula, ha dit textualment.

  • 12:00

    Trias x Barcelona i ERC porten al plenari una proposició a favor de l'amnistia

     

    Els grups municipals de Trias x Barcelona i ERC han presentat una proposició per ser aprovada pel proper ple municipal a favor de l'amnistia. El text conjunt insta el consistori a "donar suport a la tramitació" d'una llei d'amnistia a les Corts espanyoles en referència als "fets, accions i omissions d'intencionalitat política vinculades a l'exercici del dret d'autodeterminació de Catalunya, tipificats com a infracció penal o administrativa" que hagin tingut lloc entre l'1 de gener del 2013 i l'entrada en vigor de la llei. D'aquesta manera, els dos grups esperen el suport dels comuns i almenys l'abstenció del PSC, amb qui ja han parlat.

  • 11:20

    Aragonès assenyala que aborda els pressupostos del 2024 amb la mateixa "mentalitat" que els anteriors. 

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que vol repetir l'estratègia de l'any passat pel que fa als nous pressupostos per al 2024 durant la seva intervenció al Debat de Política General.

    Sense fer apel·lació directa a cap grup, però deixant entreveure que prioritzarà les converses amb els mateixos que va intentar un acord en 2023, el president ha assegurat que el Govern “treballa” en l’elaboració dels nous comptes amb la mateixa “mentalitat” amb la que va fer els d’aquest 2023, i que va començar negociant amb Junts, CUP i comuns, però que va acabar aprovant amb PSC i En Comú Podem. En aquest senti, ha assegurat que prepara uns comptes “el màxim d’útils per a la ciutadania". 

  • 11:16

    L'ACRA demana agilitzar la immunització dels professionals de les residències en la campanya de vacunació

     

    L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha manifestat el seu suport a la nova campanya de vacunació de la grip i la Covid que s'inicia aquest dimarts a les residències de gent gran i ha demanat a Salut que aprofiti la visita a aquests centres per començar a immunitzar també els professionals que hi treballen. L'entitat ha informat que dimecres es farà un webinar amb Salut i Drets Socials per fomentar la vacunació entre aquests empleats. 

  • 11:11

    Segona causa judicial contra la cantant Shakira

     

    La Fiscalia ha notificat la segona querella per delictes fiscals contra la cantant Shakira. El procediment es va obrir el passat mes de juliol. Segons la Fiscalia de delictes econòmics, en l'exercici de l'any 2018 hauria defraudat més de 5 milions d'euros en l'IRPF i més de 770.000 euros en l'impost de patrimoni. 

  • 11:00

    Aragonès exigeix a Sánchez que fixi amb Catalunya un referèndum aquesta legislatura. 

     

     

     

    Durant l'inici del seu discurs en el marc del debat de política general, Aragonès ha avisat així al president espanyol en funcions i candidat socialista, Pedro Sánchez, que cal un "compromís ferm per trobar i acordar la via" perquè la ciutadania decideixi el seu futur. "Cal que el pròxim govern de l'Estat obri aquesta porta, i cal que Sánchez en prengui nota", ha subratllat Aragonès.

  • 10:37

    Aragonès dona per descomptada l'amnistia i demana a Sánchez un referèndum acordat durant aquesta legislatura. 

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha començat la seva intervenció al Debat de Política General fixant la posició respecte de la investidura al Congrés d’aquest dimarts amb el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, i demanant al president interí, Pedro Sánchez, un acord per fer un referèndum acordat sobre l'autonomia de Catalunya. 

    En aquest sentit, en un breu, però contundent comentari, Aragonès ha recordat que “Catalunya és i serà decisiva” i té “la clau de la governabilitat de l’Estat” des del 23-J. “Catalunya va frenar la dreta i l’extrema dreta a les eleccions de finals de juliol. Per això aquesta setmana el senyor Núñez Feijoo fracassarà, perquè Catalunya l’ha derrotat”, ha sentenciat.

     
  • 9:15

    Carles Riera: "Hi ha la possibilitat que Junts se sumi a la desactivació".

     

     

    El diputat de la CUP-G espera que ERC i Junts no renunciïn a la unilateralitat a canvi de l'amnistia: "Implica renunciar a l'autodeterminació".  "Se sumaran al que fins ara ha estat la política d'ERC", insisteix sobre Junts. Riera assenyala la "possibilitat" que Junts se sumi a la "desactivació del conflicte" que considera que ha fet ERC: "D'acord amb el pujolime més clàssic, cercar un nou encaix dintre de l'Estat".

    En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que espera "poca cosa" del discurs del president Pere Aragonès al debat de política general: "S'ha dedicat a desactivar el conflicte i ha governat amb el programa del PSC i pels interessos de la patronal". I defensa "actualitzar i adequar" l'estratègia de la CUP a l'escenari polític actual: "Hem desenvolupat una estratègia política adequada al cicle polític anterior".

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 26 de setembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb la Sonia Papell.

  • 8:28

    Els Mossos alerten d'una estafa telefònica. 

     

     

    Els Mossos alerten d'una possible estafa telefònica sobre la quarta dosi de la Covid i avisen que, en cas de rebre una trucada, no es facilitin dades personals. De fet, el Departament de Salut no està fent cap campanya telefònica informativa. I en cas que rebem una trucada del centre de primària,  serà del nostre sanitari de referència, i aquest ja té les nostres dades.

  • 8:25

    Comença la campanya de vacunació conjunta contra la grip i la covid.

     

     

    Les residències per a gent grans i les persones que estan en atenció domiciliària començaran a rebre, a partir d'avui, les vacunes contra la grip i la covid. El Departament de Salut ha comprat 1.750.000 dosis per la campanya d'enguany. A partir del 16 d'octubre, la vacunació s'ampliarà al col·lectiu de persones més grans de 60, amb patologies prèvies, embarassades i personal sanitari i de residències. PEr primer cop, Salut aconsella vacunar-se de la grip als fumadors i els infants de 6 mesos a 5 anys.

     

     

     
  • 8:20

    L'amnistia i les negociacions per la investidura es faran un forat al debat de política general al Parlament. 

     

     

    A partir de les 10 del matí Aragonès obrirà el debat amb un discurs sense límits de temps on repassarà el seu primer any de govern sense Junts. El discurs estarà dividit en tres blocs, i tot fa pensar que parlarà d'amnistia apel·lant també a l'independentisme per aprofitar el pes polític que té a Madrid. També haurà de marcar perfil davant del PSC amb un ull posat als pressupostos del 2024. 
     

     
  • 8:15

    El govern reivindica la seva acció i critica al PP abans de la investidura de Feijóo.

     

     

    En el Dia Europeu de les Llengües, Sánchez ha aprofitat per picar l'ull als seus socis reivindicant l'ús de les llengües cooficials al Congrés. Després del Consell de Ministres, la portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, ha restat importància a la manifestació de diumenge organitzada pel PP mentre que la portaveu socialista, Pilar Alegría, els acusava de continuar amb el mateix discurs d'odi que fa 20 anys. Sentim a Pedro Sánchez i Isabel Rodriguez.

     

  • 8:10

    Feijóo farà un últim intent per sumar suports entre socialistes i el PNB.

     

     

    És la condició dels grups independentistes per cedir els seus vots al candidat a la presidència. I servirà a Núñez Feijóo per apel·lar a les veus discrepants entre els diputats socialistes, de qui busca, almenys, una abstenció. El PP va distribuir ahir imatges de Feijóo treballant en el seu discurs, mentre la portaveu dels populars, Cuca Gamarra feia de la necessitat virtut i admetia que serà una investidura fallida. 

     

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix les notícies més destacades d'aquest 26 de setembre de 2023. 

     

  • 10:00

    Comença el Debat de Política General.

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, veu Catalunya com a "decisiva" el seu discurs en el debat de política general només en el conflicte polític. També vol fer propostes per millorar la vida dels ciutadans i repassar la tasca del Govern fins ara.