Enlaces accesibilidad
Debat Política General

ERC reclama l'amnistia "de forma urgent" i insta Junts a seure a la negociació

  • Junts exigeix "un canvi de rumb" a Aragonès i planteja un ultimàtum al president: “O rectificació o eleccions”
  • Illa recrimina a Aragonès que no és el moment de "tirar pel dret" i li retreu que ho vulgui fer "tot sol"

Per
Aragonès després d'intervenir durant el tercer Debat de Política General de la legislatura
Aragonès després d'intervenir durant el tercer Debat de Política General de la legislatura

L'endemà del discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Parlament on exigia a Pedro Sánchez que negociï les bases per a un referèndum, aquest dimecres ha estat el torn de l'oposició. Discursos, tant de Junts com el PSC, carregats de retrets i d'advertiments. En la segona part, han parlat els representants de Ciutadans i PP, que també han carregat contra l'amnistia i els independentistes.

Durant el debat de política general, s'ha parlat de l'acció de govern, però la protagonista del debat ha estat la negociació al Congrés. Qui més ha fet d'oposició ha estat Junts, que ha catalogat d'"inoperants" al govern de la Generalitat. Junts ha collat ERC, i el portaveu del partit de Puigdemont al Parlament, Albert Batet, li ha llençat un ultimàtum: "O canvia de rumb o convoca eleccions".

Aragonès insta Junts a seure a la negociació

Deixar enrere el passat i els retrets li ha demanat Aragonès a Batet. El president li ha oferit a Junts seure plegats per avançar cap a l'amnistia i el referèndum aprofitant l'aritmètica del Congrés. "Aprofitem l'oportunitat. Si es tem d'acord en el que i en el com. Tenim una oportunitat històrica", ha esgrimit el president.

La CUP, per la seva banda, ha retret a Aragonès que vulgui negociar un referèndum quan "no es donen les condicions". "Ni ara ni més endavant. Les condicions s'han de generar. Amb més organització, mobilització i desplegant polítiques des d'aquí", ha asseverat la diputada Laia Estrada. L'anticapitalista s'ha dirigit a ERC i Junts per criticar que estiguin "supeditats" a Madrid i hagin renunciat a defensar la sobirania del país.

Els socialistes i comuns avisen Aragonès que no donin per feta amnistia

Fins a cinc vegades, el líder dels socialistes, Salvador Illa, li ha dit a Aragonès que el seu govern està en fallida i en minoria i l'ha avisat que vagi amb compte en "tirar pel dret". "No és el moment de fer carreres i veure qui té més protagonisme i qui surt més bé a la foto", li ha dit. I ha retret a Aragonès que ho vulgui fer tot sol malgrat la seva "debilitat" parlamentària.

En Comú Podem veu el referèndum a Catalunya "imprescindible". Els comuns, que defensen l'amnistia, li demanen a Aragonès que no faci competicions i li fan una petició: "Demostri que allò que va començar malament pot acabar mínimament bé". En la seva intervenció, Jéssica Albiach, ha convidat el president a "demostrar que té sentit acabar aquesta legislatura". Per això, entre altres coses, l'ha instat a presentar un nou projecte de pressupostos per al 2024, que estan disposats a negociar.

Vox, PP i Cs, contra l'independentisme

Per la seva banda, Vox creu que “l’amnistia és només una prioritat per als delinqüents, no per als catalans normals”. Ignacio Garriga ha dit des de la tribuna que els independentistes "no se'n sortiran". També ha acusat Salvador Illa d'apuntalar l'independentisme. Aragonès li ha contestat que el que vol és "acabar amb l'autogovern".

Alejandro Fernández (PP) i Carlos Carrizosa (Cs) també han centrat els seus discursos a anar contra l'independentisme. Fernández ha acusat els independentistes de ser "manifestament incompetents en l'ús de la clau" de la governabilitat de l'Estat, i Carrizosa ha demanat al líder del PSC que aprofiti el poder dels socialistes "per frenar ERC i Junts a Catalunya i les intencions de Pedro Sánchez".