Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies destacades a Catalunya, 27 de setembre de 2023 | Feijóo perd la primera votació del debat d'investidura

  • Aragonès insta a Junts que "Catalunya" no sigui problema per resoldre el conflicte i li ofereix seure a la negociació
  • Cop al tràfic, cultiu i venda de marihuana a Catalunya amb dues operacions policials
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats aquest dimecres
Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats aquest dimecres

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la segona jornada del Debat de Política General al Parlament de Catalunya. Després que aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, fes un discurs centrat en l'amnistia, l'autodeterminació i el balanç de les tasques del Govern, avui és el torn de la rèplica dels partits, que han centrat els discursos en la negociació per a una eventual investidura de Sánchez.

Aquesta jornada també ha estat marcada per la segona sessió del debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo al Congrés. El candidat del PP ha perdut la primera votació per 172 vots a favor i 178 en contra, i ara s'enfronta a una segona votació aquest divendres en què necessitaria majoria simple per assolir la presidència.

En el marc social, cop al tràfic, cultiu i venda de marihuana a Catalunya amb dues macrooperacions policials. Una al Maresme contra el tràfic de marihuana i haixix a través de màquines expenedores ubicades en establiments comercials. L'altra, a Barcelona i Tarragona contra una important xarxa internacional ubicada a Catalunya dedicada al cultiu i tràfic de marihuana a gran escala.

Resum notícies a Catalunya: 27 de setembre

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:58

    ERC reclama l'amnistia "de forma urgent" i insta Junts a seure a la negociació

     

    L'endemà del discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Parlament on exigia a Pedro Sánchez que negociï les bases per a un referèndum, aquest dimecres ha estat el torn de l'oposició. Discursos, tant de Junts com el PSC, carregats de retrets i d'advertiments. En la segona part, han parlat els representants de Ciutadans i PP, que també han carregat contra l'amnistia i els independentistes. 

  • 18:20

    Ferida greu una dona apunyalada a la plaça Virrei Amat de Barcelona

     

    Una dona ha resultat ferida greu aquest dimecres, cap a les 14h, després de ser apunyalada a la plaça Virrei Amat del districte de Nou Barris de Barcelona. Ha estat traslladada en estat crític a l'Hospital de la Vall d'Hebron. L'agressor seria un home que encara no ha estat detingut. Els Mossos investiguen quin tipus de relació existia entre els dos.

  • 17:57

    VOX es querella contra Francina Armengol per prevaricació

     

    El motiu de la demanda és per haver permés l'ús de la traducció simultània abans de la seva aprovació al Congrés. La formació de Santiago Abascal diu que Armengol va actuar ''al marge de la legalitat i amb una clara voluntat d'infringir el reglament''.

  • 17:26

    4 detinguts per la mort d'un home a l'abril i ferir greument un altre a la Zona Franca de Barcelona

     

     Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres tres homes i una dona en relació amb la mort violenta d’un home i l’agressió a un altre que va resultar ferit de gravetat per arma blanca. Els fets van tenir lloc el passat 2 d’abril al barri de la Marina del Prat Vermell, a la Zona Franca de Barcelona, en el marc d'una baralla. Víctimes i agressors es coneixien, han descobert els investigadors. La investigació està sota secret d’actuacions.

  • 16:47

    Un expolicia de Roda de Berà declara en el judici contra l'exalcalde que va retirar 3.000 euros per petició del batlle

     

    Un exagent de la Policia Local de Roda de Berà (Tarragonès) ha afirmat que l'exalcalde d'aquest municipi, Pedro José Figueiredo, va demanar-li que retirés 3.000 euros del banc a través d'un taló signat en concepte de bestreta de caixa fixa. Així, l'extreballador obtenia els diners que es descomptarien en les següents nòmines, amb el compromís de l'exbatlle que li retornaria el préstec més endavant. Ho ha declarat en el judici iniciat aquest dimecres a l'Audiència de Tarragona contra Figueiredo i els que van ser secretari i interventora l'any 2008. Fiscalia els demana tres anys de presó per un delicte de malversació de cabals públics i nou anys d'inhabilitació especial per ocupació o càrrec públic pel delicte continuat de prevaricació.

  • 16:40

    Fernández (PP) acusa Aragonès d'"apropiar-se d'un resultat electoral" que no és el seu

     

    El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha acusat Aragonès d'"apropiar-se d'un resultat electoral" que no és el seu: "Si el nostre a Catalunya ha estat una derrota, el vostre ha estat una hecatombe electoral". Fernández també ha centrat el seu discurs en la "turismofòbia" per part del president de la Generalitat i ha sentenciat que Catalunya "continua sent una societat moderna occidental, però que porta una dècada de decadència i això no s'aguanta gaire temps més".

  • 16:06

    Les llars catalanes han pagat 280,6 euros més d'IVA en els dos últims anys per la inflació

     

    Així ho revela un estudi de Funcas, que recorda que el 2021 i el 2022 van ser anys en què l'Estat va augmentar de manera "extraordinària" la recaptació d'impostos per l'escalada de preus. La xifra catalana es troba lleugerament per sota de la mitjana estatal, que és de 297 euros. La dada s'enfila fins als 350 euros per una família amb un nivell de despesa similar a la renda mitjana de l'Estat el 2022.

  • 15:40

    Carrizosa (Cs) demana a Illa que "freni" les intencions de Sánchez i espera que ERC no "depassi la legalitat"

     

    El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha demanat al líder del PSC, Salvador Illa, que aprofiti el poder dels socialistes "per frenar ERC i Junts a Catalunya i les intencions de Pedro Sánchez". "Si no rectifiquen, la possible investidura de Sánchez acabarà enverinant greument la política a Espanya", ha avisat. Tot just després, s'ha dirigit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per demanar-li de forma implícita que no es deixi influenciar per Junts i no "depassi la legalitat": "Espero que la seva tendència al pragmatisme no acabi anul·lada per les constants mentides".

  • 14:30

    Desmantellat un punt de venda i consum de crac i heroïna al Raval

     

    Un operatiu conjunt dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana ha desmantellat un punt de venda i consum de drogues al barri del Raval de Barcelona. Segons fonts dels Mossos, diversos agents van accedir a l’immoble dimarts amb autorització judicial després de verificar una sospita que els hi havia arribat dies enrere. A l’interior van trobar-hi crac, heroïna, estris de manipulació i 500 euros en efectiu. La policia va detenir una persona i en va identificar cinc més.

  • 13:50

    La Paeria de Lleida prepara el pla de mobilitat al volant de la nova estació d'autobusos

     

    La Paeria de Lleida prepara el nou pla de mobilitat que ha d'ordenar el trànsit al voltant de la nova estació d'autobusos, que s'ubicarà entorn de l'antiga farinera La Meta. Tècnics i membres del govern municipal s'han reunit aquest dimecres amb agents vinculats a la mobilitat de la ciutat, entre ells taxistes i conductors d'autobusos, per presentar-los el projecte i escoltar les seves propostes abans de la presentació definitiva del document, que es farà d'aquí a un mes i mig. Els tècnics estimen un increment de trànsit en vehicle privat al voltant de l'equipament amb 2.278 desplaçaments diaris nous.

  • 13:45

    Albiach insta Aragonès a “no donar per feta” l’amnistia i el convida a “demostrar que té sentit acabar la legislatura”

     

    Els comuns fan una petició a Pere Aragonès: "Demostri que allò que va començar malament pot acabar mínimament bé". Jéssica Albiach ha convidat el president a "demostrar que té sentit acabar aquesta legislatura" i que "aquesta no és una legislatura de tràmit". Per això, entre altres coses, la cap de files d'ECP l'ha instat a presentar un nou projecte de pressupostos per al 2024, que estan disposats a negociar. No fer-ho, ha avisat, seria "una gran irresponsabilitat".

  • 13:29

    El Congrés rebutja la primera votació de la investidura de Feijóo per 172 vots a favor i 178 en contra

     

    El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres en primera votació (on calia majoria absoluta) la investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que s'ha quedat amb els 172 vots que tenia el dia que va rebre l'encàrrec de Felip VI, quatre per sota dels 176 necessaris. Feijóo ha rebut els suports del PP, Vox, UPN i CC, mentre que el PSOE, Podem, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG han votat en contra. El líder del PP se sotmetrà a una nova votació aquest divendres. En aquest segon torn necessitaria majoria simple per a ser investit.

  • 13:21

    La CUP creu que en "l'actual marc de negociació" no hi ha les condicions per aconseguir l'autodeterminació

     

    La diputada de la CUP Laia Estrada considera que en "l'actual marc de negociació" no hi ha recorregut ni les condicions per aconseguir el dret a l'autodeterminació. La diputada anticapitalista s'ha dirigit a ERC i Junts per criticar que estiguin "supeditats" a Madrid i hagin renunciat a defensar la sobirania del país. Pel que fa a l'amnistia demana a ERC i Junts que recuperin el plantejament de la proposició de llei plantejada al Congrés en què l'amnistia va lligada al dret a l'autodeterminació.

  • 13:00

    Feijóo tanca el debat d'investidura retraient el "silenci" de Sánchez sobre l'amnistia: "Qui calla, atorga"

     

    El candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha tancat el debat d'investidura aquest dimecres retraient el "silenci" del president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez. "Qui calla, atorga", ha afirmat. Feijóo ha criticat que Sánchez "ha preferit escapar per no dir la veritat sobre les seves negociacions i les exigències a les quals està sotmès" en relació amb l'amnistia que demanen les formacions independentistes per investir-lo. "Veurem la intensitat del seu silenci i del que atorga i del que li exigeixen. El que no podrem saber mai és si el que els donarà serà suficient", ha subratllat.

  • 12:57

    Les hipoteques sobre habitatge ses desplomen un 25,8% interanual al juliol

     

    Amb aquestes xifres, encadenen dos mesos a la baixa. La signatura d'hipoteques sobre habitatges es va desplomar un 25,8% durant el juliol a Catalunya respecte del mateix període de l'any passat, fins a 5.279 firmes. Segons les dades de l'Estadística d'Hipoteques de l'Institut Nacional d'Estadística, en comparació amb el juny les firmes van retrocedir lleugerament, un 1,1%.

  • 12:39

    Garriga (Vox): “L’amnistia és només una prioritat per als delinqüents, no per als catalans normals”

     

    El president del grup parlamentari de Vox, Ignacio Garriga, ha retret aquest dimecres, durant la seva intervenció al debat de política general, que independentistes i socialistes estiguin negociant una hipotètica amnistia per als implicats en el procés. Per al líder de la formació d’ultradreta, aquesta amnistia “és només una prioritat per als delinqüents, no per als catalans normals”.

  • 12:04

    Detinguts quatre homes a l'AP-7 a Cambrils amb 43 quilos d'haixix

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut aquesta passada matinada quatre homes d’entre 26 i 59 anys, com a presumptes autors d’un delicte de tràfic de drogues i pertinença a organització criminal. A dos d’ells se’ls atribueix a més el delicte de conduir sense permís per pèrdua de vigència de la totalitat dels punts. La policia ha trobat 43 quilos d'haixix i 10.700 euros en efectiu.

  • 11:35

    Aragonès insta Junts a "compartir banda a la taula de negociació" amb l'Estat

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat Junts a "compartir espai i banda a la taula de negociació" amb l'Estat, i que "el 'qui' no sigui el problema". Durant la segona sessió del debat de política general, Aragonès ha reiterat que "les taules són eines", i que si ERC i Junts coincideixen en el 'qui' i el 'com', cal "aprofitar l'oportunitat" per avançar en l'amnistia i l'autodeterminació. 

  • 11:05

    Junts urgeix “un canvi de rumb” a Aragonès com a “última oportunitat"

     

    Per a Junts per Catalunya, és urgent que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, faci un "cop de timó". Ho ha dit el president del grup parlamentari, Albert Batet, durant el debat de política general al Parlament aquest dimecres. "Davant d'un Govern apagat, amb enorme debilitat, ineficient en la gestió i amb una manca de credibilitat per a la negociació amb l'Estat, només pot tenir sentit acabar la legislatura si hi ha un canvi de rumb", ha advertit Batet. 

  • 10:31

    Recuperen la normalitat les línies R3, R4 i R7 

     

    Recuperen la normalitat les línies R3, R4 i R7 després que Adif hagi resolt la incidència tècnica a Montcada Bifurcació. La incidència ha afectat els sistemes de gestió del trànsit i la senyalització i ha provocat retards de 20 minuts de mitjana en tots els trens d'aquestes línies que circulaven en sentit Barcelona.

  • 10:21

    21 detinguts en un macrooperatiu policial a Tarragona i Barcelona contra el cultiu i el tràfic de marihuana

     

    La Guàrdia Civil ha iniciat aquesta matinada un important dispositiu policial dedicat a desarticular l'estructura d'un grup organitzat establert a Barcelona i Tarragona que es dedicava al cultiu i al tràfic internacional de marihuana. S'han dut a terme 16 registres en diferents per tal de desmantellar 8 plantacions 'indoor' de marihuana. També s'han intervingut 2 armes i un silenciador de pistola en un dels registres. L'operació compta amb un desplegament de 220 agents de la Guàrdia Civil. El jutjat d'instrucció número 2 de Reus té obertes diligències judicials.

  • 9:16

    Daniel Sirera: "Collboni estarà faltant a la paraula si incorpora als comuns".

     

     

    El president del Grup del Partit Popular a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, critica com un "error" que Collboni incorporés als comuns al govern municipal: "Collboni estarà faltant a la paraula. A mi se m'enganya una única vegada". 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Sirera ha carregat contra l'amnistia del 'procés': "L'amnistia vol dir que els que es van saltar les lleis ho van fer bé". 

     
  • 8:44

    Dispositiu dels Mossos en marxa contra el tràfic de droga a través de màquines expenedores.

     

     

    Els Mossos d'Esquadra tenen en marxa un dispositiu contra el tràfic de marihuana i haixix a través de màquines expenedores ubicades en establiments comercials. Segons han apuntat fonts policials, s'estan fent diverses entrades i escorcolls al Maresme i es preveuen múltiples detencions. Es tracta d'un operatiu coordinat per la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) d'aquesta comarca en el qual també estan intervenint unitats d'ordre públic i de la policia administrativa. D'acord amb els Mossos, els implicats distribuïen la droga sota aparença de productes fets amb CBD.

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 27 de setembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras. 

  • 8:15

    Macrooperatiu contra una xarxa internacional dedicada al cultiu i tràfic de marihuana a gran escala.

     

    A aquesta hora, hi ha un macrooperatiu de la Guàrdia Civil contra una important xarxa internacional albanesa assentada a Catalunya dedicada al cultiu i tràfic de marihuana a gran escala. Segons ha pogut saber TVE, uns 250 agents porten a terme 16 escorcolls principalment a Barcelona i Tarragona. Es preveu una vintena de detencions.

     
  • 8:00

     Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dimecres 27 de setembre de 2023.

     

     

     Aquestes van ser les notícies més destacades d'ahir.