Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Última hora: notícies avui a Catalunya, 28 de setembre de 2023 | El jutge afegeix el delicte de suborn a tots els investigats pel cas Negreira

  • ERC i Junts pacten no investir Sánchez si no es compromet amb la celebració d'un referèndum
  • L'IPC avançat se situa al setembre en el 3,5%
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El FC Barcelona, imputat per suborn per suposats favors arbitrals
El FC Barcelona, imputat per suborn per suposats favors arbitrals

L'actualitat d'aquest dijous passa per la ressaca política dels dos debats al Parlament i al Congrés. La Mesa del Parlament ha tramitat les propostes de resolució del debat de política general presentades pels grups. ERC i Junts pacten no investir un govern progressista si no es compromet amb la celebració d'un referèndum. També han sumat la CUP a una altra proposta de resolució sobre l'amnistia. Els socialistes votaran en contra .

Els preus durant el setembre s'han situat un 3,5% més cars que fa un any. Així ho indica l'Índex de Preus de Consum (IPC). Es tracta del nivell més alt des de l'abril i suposa encadenar tres mesos de preus pujant. Les organitzacions de consumidors denuncien que moltes cadenes de supermerctas NO respecten la rebaixa de l'IVA dels aliments de primera necessitat que es va imposar per combatre aquesta elevada inflació.

El jutge que porta el cas Negreira imputa el Barça per suborn per suposats favors arbitrals. També a Negreira i al seu fill, als expresidents blaugranes Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu i a dos exdirectius més. La Guàrdia Civil ha registrat les oficines del comitè d'àrbitres buscant proves de possibles tractes de favor.

L'AFFAC carrega contra el xec d'Educació. L'entitat proposa que en comptes de vals a les famílies, el departament d'Educació destini aquests diners a les escoles perquè puguin eliminar les quotes de material.

Notícies avui a Catalunya: 28 de setembre

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:09

    El Govern reclama la dimissió de Raquel Sánchez per la incidència de la R2 de Gavà

     

    El Govern ha acusat la ministra de Transports en funcions, Raquel Sánchez, de "mentir" amb la incidència de l'R2 de Gavà. Després de conèixer l'informe d'Adif, que descarta que la causa fos un llamp, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha demanat la dimissió de Sánchez: "Qui menteix i no dóna la cara ni les explicacions necessàries no pot continuar al davant d'un ministeri". Així mateix, ha subratllat que el ministeri "va negar" que les causes fossin altres que un llamp, i a més en període de campanya electoral. 

  • 18:50

    El PSC votarà en contra de les proposicions sobre l'amnistia al ple de Barcelona

     

    El PSC votarà en contra aquest divendres de les proposicions del ple de l'Ajuntament de Barcelona sobre l'amnistia, mentre que votarà a favor d'una de pròpia en defensa del diàleg. Els grups municipals de Trias x Barcelona i ERC n'han presentat una a favor de l'amnistia, mentre que el PP en defensa una contrària a aquesta mesura. La que presenten els socialistes defensa la formació d'un "govern progressista i d'esquerres" a l'Estat, i afirma que els resultats de les eleccions del 23 de juliol fan palès "que el missatge de la ciutadania és que cal continuar avançant amb un govern que basa la seva acció en polítiques socials i de defensa dels drets bàsics i serveis públics i també en el foment de la cultura del pacte i del diàleg".

  • 18:21

    ERC i Junts condicionen la investidura de Sánchez al referèndum

     

    ERC i Junts han trobat un consens sobre l'autodeterminació a última hora. Després d'haver demanat una pròrroga de mitja hora a la Mesa del Parlament per a acabar de negociar, els dos grups han pactat i registrat una transacció que reclama als partits catalans a Madrid no donar suport a una investidura d'un govern espanyol "que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum". Per altra banda, els dos partits i la CUP també han acordat una altra proposta de resolució on es defensa la llei d'amnistia.

  • 17:05

    Mor un treballador de 46 anys mentre revisava el sostre d'una nau a Navàs

     

    Un home de 46 anys ha mort aquest dijous mentre treballava en una empresa de Navàs. Segons els Mossos, l'avís s'ha rebut a tres quarts d'onze del matí. La víctima estava revisant el sostre d'una empresa per a una instal·lació fotovoltaica quan ha cedit i ha caigut des d'una altura de 14 metres. L'home ha mort a l'acte. Al lloc dels fets s'han traslladat diverses patrulles del cos policial, dotacions dels Bombers i del Sistema d'Emergències Mèdiques. Els mossos han obert una investigació i han posat els fets en coneixement del Jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Manresa i del Departament d’Empresa i Treball d’acord amb els procediments habituals en accidents laborals amb víctimes mortals.

  • 17:03

    Adif descarta que la incidència de Gavà del mes de maig fos provocada per un llamp

     

     L'informe d'Adif arran de la incidència de Gavà que va deixar el servei de l'R2 sud greument alterat el passat mes de maig descarta que la causa fos un llamp i ho atribueix al trencament d'un fil de la catenària i a la vandalització del sistema de terra que havia de protegir les instal·lacions. Concretament, el fil de contacte de la catenària va tocar una senyal metàl·lica i va provocar una sobrecàrrega elèctrica que va arribar a afectar el quadre d'enclavament perquè les preses de terra que l'havien de protegir estaven vandalitzades per un robatori, segons assenyala l'ens gestor d'infraestructures ferroviàries. Inicialment, des del Ministeri de Transports es va apuntar que la causa la incidència podia ser un llamp.

  • 16:28

    Comença la 69a edició de la Fira de Sant Miquel a Lleida

     

    Se celebra fins diumenge 1 d'octubre i tindrà la sequera com una de les principals protagonistes. És el focus de debat de les jornades tècniques d'aquest dijous. Investigadors i sector busquen solucions perquè, si continua faltant aigua, no es repeteixin els efectes dramàtics de l'estiu quan es van sacrificar conreus de farratge i cereals. El certamen és optimista pel que fa a aquesta edició de la fira de maquinària agrícola i del saló dedicat a la fruita 'Eurofruit'.

  • 15:19

    Collboni assegura que no vol "suprimir" la reserva del 30% per a pisos socials de les noves promocions

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que no vol "suprimir" la reserva del 30% per a habitatge social de les noves promocions, que el govern d'Ada Colau va impulsar el 2018, sinó que vol "fer-la eficaç". Collboni ha fet aquest encàrrec a l'economista Carme Trilla, experta en polítiques d'habitatge, que estudia amb un grup de treball com millorar la mesura després que no hagi donat els resultats esperats. 

  • 14:45

    Professors substituts i associats irrompen en l'acte d'inici del curs de la UAB per reclamar millores

     

    Una desena de professors substituts i associats han irromput aquest dijous en l'acte d'inauguració del curs acadèmic de la Universitat Autònoma de Barcelona per reclamar millores entre aquest perfil de docent. El col·lectiu ha desplegat una pancarta i ha interromput durant deu minuts la cita, presidida pel conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, a qui han interpel·lat directament. Els professors denuncien que van començar el curs amb molts dels docents sense contracte signat, un fet que consideren un greuge perquè en molts casos no coneixien les hores que haurien d'impartir.

  • 14:04

    Els maquinistes de tren, al límit: 52 atropellaments a les vies per imprudències

     

    Amb les barreres abaixades i el semàfor en vermell creuant el pas a nivell, una situació que es repeteix a molts punts de les via ferroviària cada dia. Algunes d'aquestes imprudències estan al darrere dels 52 atropellaments de trens des de principis d'any. Situacions que porten al límit els maquinistes que s'hi enfronten cada dia.

  • 13:30

    La Generalitat acata la sentència de clausura del complex de residus de Solius i tanca la planta de compostatge

     

    La Generalitat acata la sentència que ordenava la clausura del complex de residus de Solius i tanca la planta de compostatge. L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha comunicat als ajuntaments que diumenge serà l'últim dia que s'hi portarà la fracció orgànica, segons ha avançat 'El Punt Avui' i ha confirmat l'ACN. La decisió arriba després que el TSJC dictés fins a tres interlocutòries ordenant clausurar "immediatament" tot el complex. El director de l'ARC, Isaac Peraire, ha remarcat que el Govern afronta "de cara" les conseqüències d'una gestió anterior "nefasta" i ha explicat que l'orgànica es portarà a la planta dels Hostalets de Pierola (Anoia).

  • 13:02

    La multinacional Werfen presenta un ERO al centre de Lliçà d'Amunt que afectarà 40 persones

     

    La multinacional Werfen ha presentat un Expedient de Regulació d'Ocupació al centre de Lliçà d'Amunt que afectarà 40 persones. Es tracta d'un 7% de la plantilla de la planta del Vallès Oriental, formada per 589 treballadors. La companyia de material hospitalari ha detallat en un comunicat que la mesura es deu a la cancel·lació d'un programa d'investigació i de desenvolupament de diversos productes per "raons alienes" que es troben "fora de control" de l'empresa. El document també detalla que l'ERO "en cap cas" es deu a la manca de talent, dedicació o compromís del seu personal. 

  • 12:58

    Un ferit greu i dos de menys gravetat en caure la bastida on treballaven a l'Espai Gironès

     

    La caiguda d'una bastida en unes obres a l'Espai Gironès a Salt ha deixat un treballador ferit de gravetat i dos en estat menys greu. L'accident s'ha produït quan passaven pocs minuts de les onze del matí. Els treballadors estarien formigonant l'encofrat d'una nova construcció, quan un pilar ha cedit i ha provocat l'accident. El SEM ha traslladat els treballadors ferits a l'hospital Trueta de Girona. Els Bombers han activat nou dotacions terrestres i el SEM cinc unitats terrestres i un helicòpter medicalitzat. 

  • 12:55

    La fiscalia del Tribunal Suprem demana al jutge la conclusió del sumari i l'obertura de judici oral per desobediència a Ponsatí. 

     

    La Fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que obri judici oral contra l'exconsellera i eurodiputada de Junts Clara Ponsatí un cop el jutge instructor, Pablo Llarena, donés per acabada la investigació per un presumpte delicte de desobediència per l'1 d'octubre. Llarena va tancar el sumari en considerar que, després d'haver-li pres declaració, no calia cap altra diligència. El delicte de desobediència no comporta penes de presó, sinó només d'inhabilitació.

     
  • 12:53

    Ajornat el desnonament d'una dona i els seus fills al Poble Sec fins el 4 d'octubre

     

    Ajornat fins al 4 d’octubre el desnonament d’una dona i els seus dos fills al barri del Poble Sec de Barcelona. Un centenar de persones s’han concentrat aquest dijous al carrer Parlament per evitar el desnonament de l’Eloísa, una dona amb informe de vulnerabilitat que des del 2019 ocupa un pis amb els seus fills de 18 i 21 anys. La portaveu del Sindicat de Barri del Poble Sec, Ana Algarro, ha explicat que l’edifici es va vendre el 2017 a Queyfour i dos anys després el sindicat va “alliberar” quatre dels pisos buits, i un va ser ocupat per l’Eloísa.

  • 12:38

    Els treballadors públics cobraran un 0,5% des del gener per compensar l'alça de la inflació.

     

    L'acord que van signar sindicats i govern espanyol a l'octubre en relació amb els salaris dels funcionaris establia pujades fixes i variables vinculades a certs llindars de la inflació. Així, després que l'INE hagi publicat les dades avançades del setembre, s'ha activat la primera pujada. En concret, el salari dels treballadors públics pujarà un 0,5% perquè la suma de l'IPC harmonitzat de 2022 i els nou primers mesos del 2023 ha superat el 6%. L'increment serà efectiu un cop l'INE confirmi la dada del setembre -a mitjans d'octubre-. El govern espanyol també ha de donar llum verda i publicar-ho al BOE.

  • 12:00

    L’AFFAC critica el silenci d’Anna Simó amb les famílies i titlla d’"ineficaç" i "assistencialista" la mesura del val escolar

     

    Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) han presentat en roda de premsa la seva anàlisi anual de l’inici del curs escolar. Aquest any la federació ha destacat, entre altres, el distanciament entre el Departament d’Educació i la comunitat educativa a conseqüència de la manca de diàleg honest dels últims anys. També ha criticat l’encariment històric de la tornada a l’escola, agreujada per l’increment del preu del menjador, i s’ha mostrat preocupada per l’augment de l’abandonament escolar prematur a Catalunya.

  • 11:30

    El PSC votarà en contra de totes les propostes de resolució sobre l'amnistia i referèndum al Parlament.

     

    El PSC té previst votar 'no' a totes les propostes de resolució que defensin l'amnistia al debat de política general al Parlament d'aquest divendres. Fonts dels socialistes han subratllat que no donaran suport a cap iniciativa que no siguin les seves sobre la resolució del conflicte polític.

    De fet, el PSC ha registrat la seva pròpia proposta que defensa posar per davant el diàleg dins del marc de la Constitució per "millorar la convivència", i han indicat que aquesta és l'única que votaran. 

     
  • 10:36

    El jutge suma el delicte de suborn a tots els investigats pel cas Negreira

     

    El magistrat del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona ha acordat atribuir a totes les persones fins al moment investigades, inclòs l'FC Barcelona, el delicte de suborn en el marc del cas Negreira, de possible manipulació arbitral per part del FC Barcelona

  • 10:33

    La Mesa admet a tràmit totes les propostes de resolució dels grups parlamentaris per al debat de política general

     

    Els grups tenien un límit de 20 propostes per cap amb tres punts cadascuna, de manera que finalment s'ha registrat uns 480 punts. Al llarg d'aquest dijous, i fins a les cinc de la tarda, els grups tenen un segon termini per transaccionar alguna proposta de resolució, que la Mesa també haurà d'admetre a tràmit. Les votacions seran el divendres a partir de les 9 del matí. Cada grup tindrà un torn de deu minuts per exposar les seves iniciatives i posicionar-se en relació amb la resta.

  • 10:10

    Mor un treballador d'una empresa de construcció després de caure-li part d'un mur d'una masia a sobre a Fontcoberta

     

    Un treballador d'una empresa de construcció ha mort avui al matí després de caure-li part d'un mur d'una masia a sobre a Fontcoberta (Pla de l'Estany). La víctima, de 40 anys, estava treballant en la reforma de la masia quan, per causes que s'estan investigant, ha cedit un mur i li ha caigut al cap. Fins al lloc s'hi ha traslladat diverses patrulles dels Mossos, Bombers i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que no han pogut fer res per salvar-li la vida. L'home ha mort a l'acte.

  • 9:36

    Ernest Urtasun afirma que l'amnistia s'està negociant, però que encara no està pactada

     

    L'eurodiputat d'En Comú Podem i vicepresident del Grup dels Verds al Parlament Europeu, Ernest Urtasun, assegura que la negociació d'una eventual investidura de Pedro Sánchez com a president, giren entorn de l'amnistia, i no sobre altres qüestions com l'autodeterminació i un referèndum. 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Urtasun veu "difícil" que el tràmit parlamentari de l'amnistia estigui aprovat abans de la investidura: "La voluntat política ha d'encaixar amb temps parlamentaris". 

     

  • 9:15

    La inflació, a l'alça, arriba al 3,5% al setembre. 

     

     

    Els preus durant el setembre s'han situat un 3,5% més cars que fa un any. Així ho indica l'Índex de Preus de Consum (IPC) a l'Estat que ha escalat nou dècimes durant el setembre i ha situat la seva variació interanual en el 3,5%, segons l'indicador avançat.

    Es tracta del nivell més alt des de l'abril i suposa encadenar tres mesos de preus pujant. La pujada s'explica per l'encariment dels carburants i l'efecte base dels preus de l'electricitat.

    L'indicador subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, ha baixat tres dècimes, fins al 5,8%. En aquest cas és el registre més baix des del juny de l'any passat. En comparació amb l'agost, els preus de consum han repuntat un 0,2%, segons l'indicador mensual.

     
  • 8:18

    La Generalitat alerta d’un possible cas del virus del Nil al Prat de Llobregat.

     

     

    Una dona de 76 anys podria haver-se contagiat d’aquest virus que transmeten els mosquits. Els metges de l’Hospital de Bellvitge estan a l’espera de confirmar o descartar el diagnòstic. De moment, s'ha iniciat el cribratge del virus a totes les donacions de sang de Catalunya per evitar que puguin transmetre la infecció

     
  • 8:15

    En estat crític la dona apunyalada ahir a Barcelona.

     

     

    Una dona està ferida greu després que l'hagin apunyalat a la plaça Virrei Amat, al districte de Nou Barris, a Barcelona. Ha passat aquest dimecres a les dues del migdia. En arribar, els Mossos s'han trobat amb una dona que presentava diverses ferides de gravetat. 

    El Servei d'Emergències Mèdiques l'ha traslladada a l'hospital Vall d'Hebron on continua ingressada en estat crític. La Policia manté oberta una investigació per identificar l'autor de l'atac. No descarten cap hipòtesi... Segons alguns testimonis, l'agressor i la víctima es coneixien prèviament.
     

  • 8:05

    Divisió i desconfiança entre Junts i ERC al debat de política general.

     

     

    Amb un ull posat a Madrid, les negociacions per una eventual investidura de Pedro Sánchez han marcat el debat de política general al Parlament. Una sessió en què s'ha escenificat la divisió entre Esquerra i Junts. Amb retrets pels pocs resultats, diuen, de la taula de diàleg amb la Moncloa, els de Puigdemont han exigit al Govern un canvi de rumb. El seu portaveu, Albert Batet, assegura que l'alternativa és convocar eleccions. Una opció que el president Aragonès s'ha afanyat a descartar. Per això Junts, igual que el PSC, ha presentat una moció per sotmetre a votació la confiança de la Cambra en el President. Sentim a Albert Batet i a Pere Aragonès. 
     

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dijous 28 de setembre de 2023.

     

     

     

     Aquestes van ser les notícies més destacades d'ahir.