Enlaces accesibilidad
Música

Rodrigo Cuevas ens presenta el disc 'Manual de romería'

  • El cantant ens parla del seu darrer treball, desgranem alguns dels darrers temes i parlem del paper del folklore en la seva música.
  • Cuevas descarta a anar al BenidormFest: critica el format i lamenta que els eurofans "enfonsen a la gent" i són "molt cruels"

Per
Cafè d'idees - Rodrigo Cuevas ens presenta el disc 'Manual de romería'

El cantant Rodrigo Cuevas ens presenta el seu darrer disc: Manual de romería. En una conversa al Cafè d'idees amb Gemma Nierga i el sociòleg Rafa López, desgranem alguns dels darrers temes de l'àlbum i els seus videoclips, i parlem del paper del folklore en la seva música. I també explica per què ha decidit no anar al BenidormFest.

Cuevas destaca que al folklore sempre se li ha tingut tradicionalment "molta por i molt poc respecte", mentre això "està canviant molt" i "se li té molt poca por". "Ens acostem amb molta més llibertat. En perdre-li por, guanyes respecte. T'acostes amb més naturalitat, el fas créixer, t'empapa la vida, el gaudeixes com l'has de gaudir...", ha defensat.

En aquesta línia, el sociòleg ha destacat la recuperació de les arrels folklòriques, que són "la realitat d'un país, d'on ve un país": "A vegades ho veiem com una cosa rural, és que som rurals", ha reivindicat, i tot plegat amb una visió del segle XXI, i donant-li identitat i autenticitat. En la seva "anàlisi de fan", també ha advertit que Astúries "té un problema" que "es queda com un no res", en confondre's amb Galícia en algunes ocasions i el bable quedant desaparegut. "És veritat que ens confonen molt amb els gallecs i amb el res", ha reconegut el cantant.

Cuevas també ha defensat que el folklore en si no és masclista, sinó que és un vehicle, de la mateixa manera que "el reggaeton no és masclista, és masclista qui el canta". A més, assegura que en alguns casos el folklore també s'utilitzava per "trencar les opressions". "Puc utilitzar les melodies i les lletres que no són masclistes, per reivindicar precisament el contrari", ha defensat.

Al Manuel de romeria, l'artista canta a la naturalesa i a la llibertat. "És el que m'inspira. Visc enmig de la natura", ha dit. Un dels temes destacats de l'àlbum és Casares, un tema que agrupa tres estils, i amb un videoclip molt treballat. El col·lectiu que l'ha dirigit és "molt creatiu" i plegat de referències: "Els dones una cançó i es munten aquesta pel·lícula".

Descarta el BenidormFest i critica els eurofans

Un dels temes que està agradant més és Más animal, que enamora especialment als eurofans. Tot i això, Cuevas ho té clar i descarta anar al BenidormFest, el festival que selecciona el representant espanyol al certamen. "Els eurofans són molt cruels i enfonsen a la gent. Jo no estic per anar a concursos de res. No vull que ningú em jutgi", ha defensat l'artista. "Quan la gent aprengui a veure les competicions amb una mica més d'esportivitat, hi aniré", ha dit assenyalant la "competitivitat insana" que ha saltat a la música: "Ho haurien de tallar totalment".

Al final de l'entrevista, Cuevas ha afegit que de petit mai s'havia considerat original o diferent. Però sí que es considerava lliure. "M'agradava ser llibre, m'agradava pensar en el món, amb la llibertat com a fons", ha reconegut qui també va patir l'assetjament escolar.