Enlaces accesibilidad
Gastronomia

Pollastre amb gambes, un plat de celebracions

Per

Pollastre amb gambes - La Recepta Perduda
Una cassola al foc amb pollastre amb gambes

L’Empordà és una de les comarques que gaudeix de les bondats tant de la terra com del mar i això es veu inevitablement reflectit a la seva gastronomia. A ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril es desplaça fins a Palamós per aprendre a cuinar un dels plats més característics de la zona, el pollastre amb gambes, una delícia culinària que tradicionalment estava reservada per a dies festius, però que avui dia s’integra a l’oferta diària a qualsevol local de restauració.

El pollastre com a element clau

El pollastre és un ingredient molt important a la cuina tradicional catalana. I és que, tal com explica la nutricionista i sommelier Clara Antúnez Ferrer, totes les famílies en tenien a casa, uns més que d’altres. A més a més, descriu les tres tipologies de pollastres de Catalunya: el de pota blava del Prat, el gall negre del Penedès i el pollastre de l’Empordà.

El secret d’aquests pollastres és deixar-los créixer de forma natural, amb el temps que necessiten, que són unes 15 setmanes. D’aquesta manera, quan arriba el moment del sacrifici, pesen entre 4 i 5 quilos, una quantitat amb la qual es poden arribar a omplir fins a vuit plats.

Imatge d'un pollastre de l'Empordà en plena criança
Pollastre de l'Empordà

Pollastre de l'Empordà

Un plat per a dies festius

El pollastre amb gambes era un plat que es reservava per a ocasions especials, sobretot per Nadal i per Sant Joan, dues de les grans celebracions de la zona. Tot i comptar amb pollastres vius a casa, aquest aliment no es consumia de forma habitual sinó que es reservava per moments com aquests.

Pel que fa a les gambes, la nutricionista comenta que es feien servir per “allargar” el plat, és a dir, per no fer curt amb el pollastre, s’hi afegien aquestes peces de marisc perquè poguessin menjar els veïns i convidats als àpats. De fet, abans que la gamba es feia servir la llagosta, un marisc que ara és molt preuat, però que anys enrere estava molt a l’abast dels habitants de Palamós.

Sílvia Abril amb gambes de Palamós mentre cuina un pollastre amb gambes a 'La Recepta Perduda'
Gamba de Palamós

Gamba de Palamós

INGREDIENTS

- Pollastre

- Gambes

- Caldo

- Tomàquet

- Cebes

- Alls

- Vi ranci

- Per la picada: ametlla, avellanes i safrà

Pas a pas

- Marca el pollastre i retira’l del foc

Talla ceba, alls i tomàquet i sofregeix amb oli

- Incorpora el pollastre i el vi ranci

- Afegeix el caldo i deixa fer xup-xup

- Afegeix la picada amb les ametlles, les avellanes, el safrà i xocolata

- Posa les gambes i apaga el foc