Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya, 2 d'octubre de 2023 | Putellas, Parets i Rodríguez ratifiquen la versió de Jenni Hermoso davant el jutge del cas Rubiales

  • El reclam del referèndum, al centre del debat per una investidura de Sánchez
  • Un detingut per les destrosses a comerços a Molins de Rei aquest cap de setmana
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya, 12 abril 2023. Segueix a RTVE Notícies les notícies més destacades
RTVE Notícies - Segueix les notícies més destacades

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la ressaca política després d'un 1-O marcat per l'amnistia. Junts i ERC han commemorat el sisè aniversari per separat i en l'acte unitari, on els republicans van mantenir un perfil baix, mentre que el gran protagonista va ser Carles Puigdemont. L'agenda electoral segueix el seu curs amb la mirada posada en la negociació dels independentistes amb el PSOE.

Alexia Putellas i Irene Paredes han declarat des de Barcelona com a testimonis davant el jutge de l'Audiència Nacional que investiga Luis Rubiales per delictes d'agressió sexual i coaccions a Jennifer Hermoso. Les jugadores han ratificat la seva versió.

El Parlament impulsarà una proposició de llei perquè els delictes greus de pederàstia no prescriguin. Justament aquest dilluns la fiscalia de Lleida ha denunciat l'exprofessor i exdirector de l'aula de teatre de Lleida, Antoni Gómez, per presumptes abusos sexuals. Una denúncia que se sustenta en nous testimonis d’alumnes que haurien patit tocaments durant les classes.

Un detingut per les destrosses a comerços a Molins de Rei aquest cap de setmana. Segons ha pogut saber TVE, els Mossos tenen més persones identificades. El grup, format per 50 persones, va llançar primer objectes contra la policia local, i després també contra els efectius antidisturbis. També van cremar elements de mobiliari urbà, han entrat en diversos comerços i els han destrossat.

Resum notícies a Catalunya: 2 d'octubre

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:45

    El Port fa un pas més per allunyar els creuers de la ciutat amb el tancament del Moll Barcelona nord

     

    El darrer creuer que ha atracat al Port Moll Barcelona nord ha salpat aquest dilluns al voltant de dos quarts de set del vespre amb destinació València. A bord, hi viatgen uns 200 turistes, que han sigut els últims a embarcar des d'aquest punt del World Trade Center. L'objectiu, segons el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, serà obrir aquest espai a la ciutadania, fet que alhora permetrà allunyar-les i donar un millor servei a les companyies, ja que les terminals nord i sud són de les més antigues i ja "no estan al nivell de qualitat" d'altres com les del Moll Adossat. 

  • 18:38

    Mor un motorista en un accident a la C-31 a Viladecans

     

    Un veí de Badalona de 41 anys ha mort aquest dilluns en un accident de trànsit a la C-31 a Viladecans (Baix Llobregat). Els Mossos han rebut l'avís a les 12:37 hores, quan, per causes que encara s'estan investigant, la motocicleta ha sortit de la via. Arran de la incidència, s'han activat cinc patrulles de la policia catalana, una dotació dels Bombers i tres ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). A més, s'ha tallat la sortida de Viladecans d'aquesta carretera en sentit sud.

  • 18:20

    Díaz demana a ERC i Junts "discreció i responsabilitat" en la negociació per a la investidura de Sánchez

     

    La líder de sumar, Yolanda Díaz, ha demanat "a totes les parts", també a les formacions independentistes, "discreció i responsabilitat" per poder tirar endavant "una agenda social i també una territorial". Ho ha fet en roda de premsa al Congrés després d'assistir a la ronda de consultes del rei Felip VI. La líder de Sumar ha transmès al monarca que la seva formació aposta per un govern progressista presidit per Pedro Sánchez, però ha recordat també que les dues formacions encara estan "lluny de l'acord".

  • 17:44

    Catalunya tanca un dels setembres més càlids de les últimes dècades

     

    Catalunya ha tancat un dels setembres més càlids de les últimes dècades, sobretot pel que fa a les àrees del Pirineu i Prepirineu, i especialment a les parts més elevades del Pirineu occidental i la Vall d'Aran. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SNC), en aquests indrets les temperatures han superat en 2,5% la mitjana climàtica. En general ha estat un mes sec, tot i que s'han registrat precipitacions significatives al litoral i prelitoral sud, a Lleida i al Baix Empordà. 

  • 17:17

    La Fiscalia de Lleida denuncia l'exprofessor i director de l'aula de teatre de Lleida Antoni Gómez per presumptes abusos sexuals

     

    Una denúncia que se sustenta en nous testimonis d’alumnes que haurien patit tocaments durant les classes. Una de les víctimes era menor. La Fiscalia també denuncia dues exdirectores del centre per estar-ne al cas i no haver impedit els abusos. En aquest cas els delictes no haurien prescrit, com va passar en alguns dels casos que assenyalava el documental "El sostre groc".

  • 16:47

    Gairebé 4.200 docents es queden sense plaça

     

    Educació ha fet pública la llista d'aprovats en les oposicions per mestre i professor que es van dur a terme aquest estiu. Les han passat 17.588 persones, però se n'havien ofertat menys, unes 14.238. Per tant, gairebé 4.200 persones que les han aprovat s'han quedat sense plaça per tenir menys mèrits que altres aspirants. Educació ha dit que revisarà aquests casos. En alguns especialitats com Informàtica d'FP han quedat fins a 800 vacants sense cobrir perquè no hi ha hagut candidats suficients.

  • 15:46

    Torna 'La festa del cinema': pel·lícules a 3,5 euros en les sales adherides a la promoció

     

    La 'Festa del cinema' ha tornat avui a Barcelona amb entrades a 3,5 euros. Durant quatre dies, des d'avui i fins dijous, els espectadors podran gaudir de les pel·lícules de la cartellera amb aquest descompte en el preu. A Barcelona hi ha 15 sales de cinema que s’hi han adherit.

  • 14:30

    Un detingut pels aldarulls a Molins de Rei

     

    Un detingut per les destrosses a comerços a Molins de Rei aquest cap de setmana. Segons ha pogut saber TVE, els Mossos tenen més persones identificades. El grup, format per 50 persones, va llançar primer objectes contra la policia local, i després també contra els efectius antidisturbis. També van cremar elements de mobiliari urbà, han entrat en diversos comerços i els han destrossat.

  • 13:00

    Putellas, Parets i Rodríguez ratifiquen la versió de Jenni Hermoso davant el jutge del cas Rubiales.

     

     

    Les jugadores de la selecció espanyola de futbol Alexia Putellas, Irene Paredes i Missa Rodríguez han ratificat la versió de la seva companya Jennifer Hermoso davant el jutge de l'Audiència Nacional que investiga a l'expresident de la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, per delictes d'agressió sexual i coaccions a la jugadora.

    Les tres, que han declarat en qualitat de testimonis, han confirmat que el petó a Hermoso no va ser consentit i que va haver-hi pressions després dels fets, segons ha pogut saber RTVE.

    Rodríguez ha declarat de manera presencial en la seu de l'Audiència Nacional, mentre que Putellas i Parets ho han fet des de Barcelona per videoconferència davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 1, Francisco de Jorge.

     
  • 14:11

    Uns joves condueixen per l'A-27 de manera temerària traient mig cos per les finestres del cotxe

     

    Aquest vídeo d'uns joves traient mig cos per les finestres del cotxe i conduint de manera temerària per l'autovia A-27, s'ha fet viral a les xarxes. Els Mossos intenten identificar el vehicle i les persones implicades. També esbrinar el trajecte entre Tarragona i Valls, que van realitzar fent ziga-zagues i arriscant la seguretat de la circulació.

  • 13:36

    Reparada l'avaria a Arc de Triomf que ha provocat retards en les línies R1, R3 i R4 de Rodalies

     

    Tècnics d’Adif han reparat l'avaria d'infraestructura que s'ha produït a l'estació d'Arc de Triomf de Rodalies i que ha provocat retards de 20 minuts de mitjana en les línies R1, R3 i R4 des de primera hora del matí. Per solucionar la incidència s'ha hagut de desviar la circulació de trens per Passeig de Gràcia durant una hora, entre les dotze i quarts de dues. La circulació de combois ja s'ha normalitzat, de forma que els trens ja poden fer ús de les dues vies que condueixen cap el túnel de plaça Catalunya. La previsió és que en les properes hores es vagin recuperant les freqüències de pas de forma progressiva.

  • 13:00

    Comença la immunització dels nadons de fins a 6 mesos contra el virus causant de la bronquiolitis

     

    La primera campanya d'immunització que es fa a Catalunya contra el virus respiratori sincicial (VRS), principal causant de la bronquiolitis en infants, arranca aquest dilluns. Les criatures nascudes d'abril a setembre, és a dir, de fins a sis mesos, poden rebre l'anticòs als centres d'atenció primària (CAP) i, en aquest cas, les famílies rebran un SMS en els pròxims dies. Els nadons que neixin a partir d'ara podran protegir-se del VRS a l'hospital, abans de rebre l'alta. L'anticòs que s'administra té, segons els estudis, una eficàcia del 80% per evitar hospitalitzacions.

  • 12:43

    Els Mossos identifiquen tres dels joves que han protagonitzat aldarulls a Molins de Reis la matinada de diumenge

     

    Els Mossos d'Esquadra ja han identificat tres dels joves que la matinada de dissabte han causat greus disturbis a Molins de Rei. El grup, format per 50 persones, ha llançat primer objectes contra la policia local, i després també contra els efectius antidisturbis (ARRO i BRIMO) dels Mossos d'Esquadra. També han cremat elements de mobiliari urbà, han entrat en diversos comerços i els han destrossat.

  • 12:20

    L'avaria d'infraestructura a Arc de Triomf fa redirigir els trens de les R1, R3 i R4 per passeig de Gràcia

     

    A causa de treballs en les vies entre Arc de triomf i Plaça Catalunya els trens de la línia R1, R3 i R4 es desvien per passeig de Gràcia a partir de les 12:00¿h i durarà aproximadament 60 minuts. Tècnics d'Adif estan treballant en la resolució de la incidència. S'està informant a través dels canals de comunicació i atenció al client, segons informa Rodalies de Catalunya.

     
  • 12:04

    Normalitzada la circulació de l'alta velocitat entre Madrid i Barcelona

     

    La circulació de trens entre Madrid i Barcelona ha recuperat la normalitat després de l'avaria que s'ha produït a l'alçada de Les Borges Blanques a quarts de nou del matí. A causa de la incidència s'ha interromput el pas de combois durant prop d'una hora. A les 09.30 s'ha restablert el servei, tot i que fins dos quarts d'onze els trens han circulat per via única en el tram comprés entre Les Borges Blanques i Lleida. Finalment, Adif ha resolt el problema i s'han reobert les dues vies. La previsió és que es puguin recuperar els horaris de forma progressiva. 

  • 11:10

    Els càmpings catalans tanquen l'agost amb un 7,3% més de visitants respecte el 2019

     

    Els càmpings catalans van rebre 834.788 viatgers durant l'agost, un 7,3% més que el mateix mes del 2019, l'any de referència abans de la pandèmia. Segons les dades provisionals de l'enquesta d'ocupació en allotjaments turístics extrahotelers de l'INE,  van ser l'únic tipus d'establiments que van superar els registres d'abans de la covid-19. Quant al nombre de pernoctacions, van arribar a les 5.340.435, un 2,6% més que fa quatre anys.

  • 10:37

    Retards de 20 minuts a les línies R1, R3 i R4 de Rodalies

     

    Els trens de les línies R1, R3 i R4 de Rodalies circulen amb demores de 20 minuts de mitjana com a conseqüència d'una avaria d'infraestructura a l'estació d'Arc de Triomf de Barcelona.  Tècnics d'Adif estan treballant per resoldre el problema el més aviat possible.

  • 10:18

    Putellas, Paredes i Rodríguez declaren davant del jutge del cas Rubiales.

     

     

    Les jugadores de la selecció espanyola de futbol Alexia Putellas, Irene Paredes i Missa Rodríguez s'han presentat aquest dilluns a la seu judicial per a declarar com a testimonis davant el jutge de l'Audiència Nacional que investiga a l'expresident de la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, per delictes d'agressió sexual i coaccions a la jugadora Jennifer Hermoso.

    Rodríguez ha entrat a les 09.45 hores a la seu de l'Audiència Nacional, mentre que Putellas i Parets han arribat passades les 10.00 hores a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, des d'on declararan per videoconferència davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 1, Francisco de Jorge.

     

  • 09:40

    Retards en l'alta velocitat entre Madrid i Barcelona per una avaria a Les Borges Blanques.

     

     

    Els trens d'alta velocitat entre Madrid i Barcelona circulen amb demores a conseqüència d'una incidència en el canvi d'agulles que s'ha produït a les Garrigues. Des de les 8.10 hores, segons han apuntat fonts d'Adif, s'ha registrat una avaria i el pas de combois s'ha parat durant prop d'una hora.

    A les 09.30 hores s'ha restablert el servei, tot i que els trens han de circular per via única en un tram entre Les Borges Blanques i Lleida. Estan afectades totes les línies d'alta velocitat, tant l'AVE com els combois d'Ouigo i d’Iryo.

    La circulació s'ha vist interrompuda durant més d'una hora i ara els combois circulen per via única en el tram afectat

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Castellà condiciona la investidura de Sánchez a un referèndum aquesta legislatura.

     

     

    El diputat i portaveu polític de Demòcrates, Antoni Castellà, reclama una "garantia" per la celebració d'un referèndum dins de la pròxima legislatura si l'actual president en funcions i previsible nou candidat pel PSOE, Pedro Sánchez, vol ser investit a canvi del suport dels partits independentistes catalans, claus per una eventual formació de Govern. Castellà assegura que hi haurà noves eleccions si Sánchez no accepta les seves condicions.

    Castellà insisteix a demanar dintre de les garanties que es produeixi l'amnistia i l'autodeterminació.

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 2 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    El primer dia d'octubre deixa multitud de rècords de calor a Catalunya.

     

     

    Amb gairebé 35°C, Sant Romà d'Abella registra la temperatura més alta en un mes d'octubre i Lleida viu el dia més càlid a l'octubre en 84 anys. 

  • 8:15

    El PSOE tanca files amb Pedro Sánchez de cara a una nova investidura.

     

     

    Els socialistes espera que el rei encarregui a Pedro Sánchez que encapçali un nou intent d'investidura. De fet, Felip VI comença avui una nova ronda de contactes amb els representants de les formacions polítiques al Congrés.

    Un Pedro Sánchez que ha rebut el suport públic dels seus secretaris provincials. Ho han fet en un manifest presentat aquest diumenge on demanen a Sánchez que avanci en la constitució d'un govern "progressista i de convivència" que doni continuïtat als últims anys d'avanços a Espanya. La ministra en funcions, Raquel Sánchez, ha criticat una de les propostes de Feijóo a la investidura mentre que el coordinador del PP Elías Bendodo es mostra contrari a que el PSOE defensi l'amnistia

     
  • 8:10

    La presidenta de l'ANC Dolors Feliu critica amb l'amnistia. 

     

     

    A l'acte unitari de la tarda a Plaça Catalunya hi han participat unes 4.500 persones segons la Guàrdia Urbana. Ja al matí moltes de les entitats i partits presents havien fet actes propis. És el cas de l'ANC, que havia tancat la seva concentració anant a la comissaria de Via Laietana. Durant la seva intervenció a la tarda Feliu ha criticat l'amnistia.

     

    En acabar, els organitzadors han convidat als assistents a unir-se a la marxa dels CDR. Escortats per un cordó policial els manifestants han arribat fins a la comissaria de la guardia civil a la travessera de gràcia on han cremat banderes espanyoles. 
     

  • 8:05

    Junts i ERC aprofiten l'1-O per pressionar Pedro Sánchez. 

     

     

    Per aconseguir els suports cal que desencalli un acord amb Junts i Esquerra, que ahir van commemorar el sisè aniversari de l'1 d'octubre. Per separat, i en l'acte unitari on els republicans van mantenir un perfil baix, mentre que el gran protagonista va ser Carles Puigdemont. 

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dilluns 02 d'octubre de 2023.

     

     

     Aquestes van ser les últimes notícies més destacades.