Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Última hora: notícies avui a Catalunya, 3 d'octubre de 2023 | El rei proposa Sánchez com a candidat a la presidència, sense fixar data d'investidura

  • L'atur baixa un 1% a Catalunya al setembre després de dos mesos a l'alça
  • La Generalitat torna a demanar el traspàs de Rodalies després d'una jornada marcada per diverses incidències
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El rei proposa a Sánchez com a candidat a la Presidència del Govern sense fixar d'investidura
El rei proposa a Sánchez com a candidat a la Presidència del Govern sense fixar d'investidura

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la segona ronda de contactes del rei. Felip VI ha proposat Pedro Sánchez com a candidat a la investidura com a president de l'executiu espanyol i aquest dimecres començarà la ronda de contactes amb els grups parlamentaris, començant per la líder de Sumar, Yolanda Díaz. Sánchez ha aplanat el camí a l'amnistia per "superar discòrdies passades", però rebutja el referèndum.

Jornada marcada també per les incidències registrades a Rodalies. S'ha tallat durant unes hores l'R3 entre Ripoll i Sant Quirze de Besora per una avaria elèctrica des de les 6:00 h del matí. També hi ha hagut complicacions a l'R2 i R2 nord del nucli de Barcelona amb retards de 20 minuts que s'ha allargat al llarg del dia.

Bones notícies pel que fa a l'atur: ha baixat un 1% després de dos mesos a l’alça a Catalunya i ha assolit el total més baix al setembre des del 2007, mentre que al conjunt de l'Estat ha pujat en gairebé 20.000 persones.

Els Mossos han detingut tres persones presumptament implicades en els greus disturbis a Molins de Rei durant la matinada de dissabte. En total, el grup estava conformat per una cinquantena de joves que van llençar objectes contra la policia, van trencar elements de mobiliari urbà i van destrossar diversos comerços.

Notícies avui a Catalunya: 3 d'octubre

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:08

    Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch Premi Nacional de Gastronomia

     

    Els cuiners catalans Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch han guanyat ex aequo el Premi Nacional de Gastronomia al millor cap de cuina del 2023. L'acte d'entrega de premis ha tingut lloc aquest dimarts al Museu Reina Sofía de Madrid. Poc abans de la gala, Xatruch mostrava la seva alegria pel premi: "És molt maco rebre aquest guardó després de tants anys de picar pedra". Els tres van començar l'aventura junts fa 25 anys, primer al restaurant El Bulli al costat de Ferran Adrià i després en solitari amb els restaurants Compartir i Disfrutar. "La creativitat ha estat la nostra punta de llança, el fet diferencial de la nostra proposta culinària", ha recordat Xatruch.

  • 20:00

    Air Nostrum operarà 18 vols setmanals entre Barcelona i València a partir del 29 d'octubre

     

    Air Nostrum passarà d'operar 7 vols d'anada i 7 de tornada a la setmana entre Barcelona i València a 9 trajectes en ambdós sentits, de manera que entre els aeroports del Prat i Manises hi haurà 18 vols a la setmana a partir del 29 d'octubre. L'operativa consistirà en dues opcions diàries de dilluns a dijous. Cada dia hi haurà un vol amb sortida a les 7.30h i arribada a Barcelona a les 8.35h i, a més, també de dilluns a dijous n'hi haurà un altre de tornada a Manises a les set del vespre. La ruta amb Barcelona tindrà codi compartit de Vueling, Qatar i Finnair i permetrà fer connexions amb Level i la resta de companyies del grup One World, com són British Airways.

  • 18:43

    La Paeria de Lleida es personarà pel cas d'abusos a l'Aula de Teatre si s'admet a tràmit la denúncia de la Fiscalia

     

    La Paeria de Lleida es personarà pel cas d'abusos a l'Aula de Teatre si el jutjat admet a tràmit la nova denúncia presentada per la fiscalia. L'alcalde Fèlix Larrosa ha explicat que estan a l'espera de rebre la notificació del jutjat, per saber el número de diligències i el jutjat assignat per instruir el cas, i que, amb tota la informació, l'Ajuntament decidirà. Larrosa ha indicat que aquesta és la voluntat i que es prendrà la decisió, de caràcter institucional, quan es confirmi que s'ha admès a tràmit. "Hem de ser coherents i fer el possible perquè no torni a passar mai més", ha dit Larrosa, que ha afegit que és lògic que la Paeria es personi com a part i que així també estarà informat de forma permanent del que succeeixi en el cas.

  • 18:28

    La Guàrdia Urbana de Barcelona denuncia 660 conductors de patinets elèctrics en una setmana

     

    La Guàrdia Urbana de Barcelona ha denunciat 660 conductors de patinets elèctrics entre el 25 de setembre i l'1 d'octubre, en el marc d'un dispositiu de control específic de vehicles de mobilitat personal. L'objectiu de la campanya, segons afirma el cos de seguretat municipal, és incrementar la seguretat viària, garantir una circulació correcta i afavorir el bon ús de l'espai públic. La Guàrdia Urbana destaca, entre d'altres, que s'ha denunciat infraccions com ara distraccions durant la conducció, no respectar semàfors o conducció negligent.

  • 18:00

    Serret afronta la pròxima reunió sobre el català amb "cautela" 

     

    La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha expressat que afronta la pròxima reunió del Consell General de la UE, prevista pel 24 d'octubre "amb tota la cautela". "No hi ha oposicions frontals ni vetos, però cal acabar de consolidar confiances amb els estats", ha argumentat Serret, que també ha afegit que el Govern està treballant "amb més força" després de l'ajornament de la votació. La consellera ha demanat al govern espanyol "la màxima ambició i exigència".

  • 17:17

    El Senat aprova una moció del PP contra l'amnistia

     

    Ho ha fet amb el suport d'UPN i VOX. Els populars tenen majoria absoluta a la Cambra Alta. Segons ha defensat el senador popular Antonio Silván, una llei de perdó als sobiranistes serviria per convertir a "la democràcia espanyola i els espanyols" en "ostatges d'un fugat". El senador de Junts Josep Lluís Cleries ha indicat que la moció contra l'amnistia és un text "de perdedors". "Una moció en blanc i negre", ha clamat. Per part d'ERC, la senadora Sara Bailac ha dit que el text fa evident el "fracàs polític" i la "solitud" del PP. "Abordem l'amnistia com a punt de partida", ha agregat abans de recordar que l'objectiu és "l'autodeterminació de Catalunya". Des del PSOE, la senadora socialista Eva Granados ha afirmat que el PP ha "d'actualitzar l'argumentari" i ha dit que la moció d'aquest dimarts és un "sortida" a la frustració de Feijóo per no haver superat la investidura de la setmana passada.

  • 16:50

    Catalunya es converteix en la “principal via de pas de l’haixix cap a Europa” que entra per mar i terra

     

    En els darrers cinc anys els Mossos d’Esquadra han detectat un augment del tràfic d’haixix a Catalunya, convertint-la en la primera opció dels narcotraficants per distribuir aquesta droga al mercat europeu. Des del 2018 han comissat 40 tones d’haixix que entra a través de desembarcaments a la franja litoral i per carretera a través de l’AP7.

  • 16:03

    Tres víctimes descriuen un patró del mestre de bateria de Quart per guanyar-se la seva confiança i abusar-ne sexualment

     

    Tres víctimes del professor de bateria de Quart (Gironès) acusat d'abusar sexualment de cinc alumnes entre el 2009 i el 2020 han declarat a l'Audiència de Girona durant la primera jornada del judici. Els denunciants han definit un patró que el processat seguia per guanyar-se la seva confiança i acabar perpetrant els presumptes abusos. Segons han explicat, sentien "admiració" cap al músic, que ja des de l'inici de les classes particulars es mostrava "molt amigable" i "molt proper". De mica en mica, l'home augmentava el contacte físic amb massatges durant els quals els feia tocaments als genitals. Els tres nois han explicat que, amb el temps, això va anar a més arribant a masturbacions i fel·lacions. L'acusat s'enfronta a 48 anys de presó.

  • 15:23

    Sánchez aplana el camí a l'amnistia per "superar discòrdies passades" però rebutja el referèndum

     

    El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha defensat la necessitat de formar un govern "progressista" i també convençut de la "diversitat territorial" de l'Estat. Ara, ha afirmat "és l'hora de la política" i cal seguir avançant en el camí de la "convivència i la concòrdia" a Catalunya per "superar discòrdies passades". Una referència implícita a l'amnistia que Sánchez no fa extensiva al referèndum, perquè al seu entendre "no té cabuda a la Constitució".

  • 14:58

    Pedro Sánchez accepta l'encàrrec del rei per ser candidat a la investidura com a president del Govern

     

    El president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha acceptat l'encàrrec del rei per aconseguir els suports necessaris per a la investidura. Sánchez ha anunciat que "demà mateix" començarà la ronda de contactes per a tractar de "reeditar" el Govern progressista. Així, ha assegurat que començarà les seves reunions amb la vicepresidenta segona del Govern en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz. També diu que es reunirà amb la resta de grups polítics, menys amb la "ultradreta".

     
  • 14:33

    El rei proposa Sánchez com a candidat a la Presidència del Govern sense fixar d'investidura

     

    El rei Felip VI ha designat al president en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, com a candidat a la presidència del Govern, després de tancar la segona ronda de consultes celebrada després de la investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo. Així ho ha anunciat la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que no ha donat data del ple d'investidura.

     
  • 14:20

    Coneixem l'exposició 'Space Discovery'

     

    'Space Discovery' és l'exposició més gran sobre la cursa espacial, amb un centenar d'objectes originals que han estat a l'espai com vestits i models reals de naus. Entre ells, el motor original del coet Saturn Cinquè i l'Apol·lo 11. Es pot veure a Barcelona fins al gener.

  • 13:29

    L'Institut Guttmann modifica l'activitat del cervell abans de la cirurgia per reduir les seqüeles d'extirpar un tumor

     

    L'Institut Guttmann lidera un assaig clínic per reduir les seqüeles de la cirurgia de tumors cerebrals modificant l'activitat del cervell abans de l'operació. Es tracta del projecte Prehabilita, que aplica tècniques d'estimulació cerebral no invasiva i és el primer al món per avaluar aquests mètodes. L'objectiu d'aquestes tècniques és 'desplaçar' les funcions de l'àrea que es pot veure afectada per la cirurgia a altres zones del cervell. "Posem el cervell en les millors condicions per actuar des del punt de vista quirúrgic", ha recalcat Montserrat Bernabeu, codirectora del centre. De moment hi han participat catorze pacients i el projecte està obert a tots els hospitals perquè se n'incorporin més.

  • 13:23

    El Govern xifra en 831 les "incidències greus" registrades al servei de Rodalies el 2022

     

    El servei de Rodalies i trens regionals va patir 831 "incidències greus" que van superar els cent minuts de retard acumulat l'any 2022. Així ho indica un informe elaborat pel Departament de Territori que alerta que el nombre d'afectacions ha crescut gradualment els darrers anys. Segons ha denunciat el Govern aquest dimarts, el mal funcionament de la xarxa de trens no només afecta els usuaris, sinó que també té conseqüències negatives al conjunt del sistema de transport públic català. 

  • 13:07

    La Fundació de l’Esperança celebra el seu 10è aniversari havent ajudat 8.000 veïns de Ciutat Vella

     

    Durant aquest temps, l'entitat, fundada per la Fundació 'La Caixa', ha atès 7.931 persones en risc de pobresa i exclusió social de manera personalitzada amb l'objectiu de millorar la seva autonomia, promoure la igualtat d'oportunitats i afavorir la inclusió en un dels districtes de Barcelona amb més complexitat social: Ciutat Vella. En Juan Ramón, d'Hondures, l'Alexandra, de Veneçuela i la Majeda, de Bangladesh, són algunes de les persones que han acompanyat el darrer any. 

  • 13:00

    El Govern torna a reclamar el traspàs de Rodalies

     

    La portaveu del Govern Patrícia Plaja ha tornat a reclamar el traspàs íntegre de la gestió de Rodalies després de les incidències dels darrers dies a la xarxa. Plaja ha titllat d'incompetent el govern central.

  • 12:44

    La despesa turística a l'agost es recupera de la pandèmia i les agències esperen tancar un bon 2023

     

    El 91% de les agències de viatges agrupades a la patronal Acave han registrat aquest estiu un increment de les vendes de més del 5% respecte de l'any passat. Segons una enquesta, el 50% dels seus associats ha vist un increment de l'activitat d'entre el 5 i el 15%, mentre que un altre 41% ha experimentat pujades majors. El president de l'associació, Jordi Martí, espera que les dades de l'estiu i la tardor permetin tancar un 2023 "de rècord" que iguali o superi les xifres del 2019. 

  • 12:00

    Es reprèn la circulació de trens a l'R3 després de l'avaria al sistema d'electrificació

     

    La circulació de trens a l'R3 entre Torelló (Osona) i Ripoll s'ha reprès després que Adif hagi reparat l'avaria al sistema d'electrificació que ha afectat la línia aquest dimarts. La incidència s'ha produït a les 05.50 hores quan el pantògraf d'un comboi s'ha enganxat amb la catenària entre Sant Quirze de Besora (Osona) i la capital del Ripollès. 

  • 11:22

    Tercer detingut pels aldarulls a Molins de Rei el cap de setmana

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimarts al matí a l'Hospitalet de Llobregat un tercer individu suposadament relacionat amb els aldarulls de Molins de Rei (Baix Llobregat) el cap de setmana passat. Just aquest dilluns dos homes majors d'edat residents a Santa Coloma de Gramenet i Pallejà han estat detinguts pels Mossos en relació amb els mateixos incidents. Arran dels aldarulls, que van tenir lloc la matinada de diumenge, la policia catalana va obrir una investigació per identificar, localitzar i detenir els responsables.

  • 10:42

    Collboni traslladarà l'alcaldia a un districte durant uns dies de cada mes per acostar-la a la ciutadania

     

    Jaume Collboni traslladarà l'alcaldia de Barcelona durant uns dies de cada mes a un dels deu districtes de la ciutat per "aprofundir el contacte directe" amb la ciutadania. Sota el nom 'L'Alcalde a prop teu', el programa començarà aquest octubre a Sant Martí, i durant els dies que hi hagi instal·lada l'alcaldia -de dimarts a dijous- es desenvoluparà una agenda específica per al districte. Dins d'aquesta agenda hi ha, per exemple, una visita institucional a l'inici d'obres de l'equipament que acollirà l'ampliació del CAP Besòs i la Biblioteca del Besòs.

  • 10:15

    Detenen l'autor de l'apunyalament a un home arran d'una baralla a Figueres

     

    Es tracta d'un jove de 29 anys i els Mossos l'han enxampat a Girona. Els fets van passar aquest diumenge pels volts de les vuit del vespre. Segons fonts municipals, la disputa va començar al carrer Sud, posteriorment l’agressor hauria entrat en un bar del carrer Migdia per agafar un ganivet, i finalment l’apunyalament s’ha produït al carrer Méndez Núñez. 

  • 9:51

    L'atur baixa per segon mes consecutiu a Catalunya 

     

    D'aquesta manera, a Catalunya s'assoleix el total més baix al setembre des del 2007.  La fi de la temporada d'estiu tanca el mes de setembre amb gairebé 20.000 aturats més al conjunt de l'estat espanyol.

     
  • 9:18

    Ignacio Garriga considera que l'amnistia seria "un atemptat històric"

     

    El secretari general de Vox i diputat al Parlament, Ignacio Garriga, considera que l'amnistia seria "un atemptat històric que volarà el nostre estat de dret": "Farà fallida el nostre estat legal". En aquest sentit, Garriga defensa que els partits "separatistes" estan únicament preocupats a "negociar els seus privilegis": "Els catalans no parlen de l'amnistia".

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4,  Garriga destaca que part del traspàs de 7 milions d'euros a la fundació d'Abascal és per la "lluita contra el comunisme": "No és una investigació, són comptes públics". La notícia la publica elDiario.es. 

     
  • 8:30

    Tallada la circulació de trens a l'R3 entre Ripoll i Sant Quirze de Besora per una avaria elèctrica

     

    La línia R3 de Rodalies es troba tallada entre Ripoll i Sant Quirze de Besora (Osona) a causa d'una avaria en el sistema d'electrificació. La incidència s'ha produït a les 05.50 hores quan el pantògraf d'un comboi s'ha enganxat amb la catenària, segons han apuntat fonts de Renfe i Adif.

    El tren viatjava en sentit sud i al seu interior hi havia deu passatgers. A les 07.12 hores el comboi ha pogut continuar la marxa. Tècnics de Renfe i Adif s'han desplaçat fins al punt per reparar l'avaria.

    En paral·lel s’està gestionant un transport alternatiu per carretera, tot i que, d'acord amb la companyia, hi ha dificultats per trobar busos i conductors disponibles, ja que moltes empreses ja tenen compromesos serveis, la majoria de tipus escolar.

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 3 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:15

    Els Mossos han detingut dues persones per les destrosses a comerços a Molins de Rei aquest cap de setmana

     

    Se'ls atribueixen delictes de desordres públics i danys materials. Hi ha més persones identificades... Segons la Policia, cap és veí del municipi. Un episodi de violència que se suma als desordres públics que també han tingut lloc, recentment, a Vic o Manresa. Un episodi de violència que se suma als desordres públics que també han tingut lloc, recentment, a Vic o Manresa.

     
  • 8:10

    Els malalts de Catalunya necessiten el triple de plasma del qual es recull

     

    Les donacions de plasma només cobreixen el 39% de les necessitats. No deixem de parlar de Salut perquè el Departament vol triplicar en dos anys les donacions de plasma a Catalunya i arribar a les 50.000 el 2025. Aquesta és la fita que s'ha presentat durant la Setmana Mundial del Plasma que tindrà lloc fins diumenge. A casa nostra hi ha més de 3.000 persones que requereixen medicaments amb plasma de per vida, i més de 4.000 que reben anualment una transfusió. 

    Joan Ramon Grífols, director assistencial del Banc de Sang i Teixits, parla del "repte" d'arribar a les 50.000 donacions de plasma en dos o tres anys: "No som autosuficients i és utòpic que ho siguem. Sempre anem per darrere"

  • 8:05

    Matí d'incidències ferroviàries a l'R3, R2 nord i R11.

     

     

    Els trens de la línia R2 i R2 Nord del nucli de Barcelona registren retards de 15 minuts de mitjana a causa d'una incidència en la infraestructura entre Montcada i Reixac i bifurcació Sagrera. Per altra banda, se circula en via única entre Clot i Montcada Reixac, el que afecta trens de les línies R2 nord i R11 amb retard. Des de fa gairebé una hora, la circulació de trens també està afectada a la línia 3 de Rodalies per una avaria.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dimarts 03 d'octubre de 2023.

    Aquestes van ser les notícies més destacades d'aquest dilluns.