Enlaces accesibilidad
Negociacions

El Consell que presideix Puigdemont preguntarà a les bases si "bloqueja" la investidura de Sánchez

  • Ho faran en una consulta entre els dies 17 i 23 d'octubre, la qual cosa podria posposar el debat d'investidura a novembre

Per
Puigdemont durant la seva intervenció en la inauguració d'una exposició
Puigdemont durant la seva intervenció en la inauguració d'una exposició

Els afiliats del Consell de la República, l'òrgan que lidera Carles Puigdemont des de Bèlgica, votaran en una consulta telemàtica entre els dies 17 i 23 d'octubre si expresident de la Generalitat i els partits independentistes han de "bloquejar" la investidura de Pedro Sánchez com a pròxim president del Govern o si bé li donaran suport.

L'entitat, que presideix Carles Puigdemont, s'ha vist forçada a fer la consulta, després que un associat aconseguís l'1% dels avals que exigeix el reglament i ha rebut el vistiplau després d'obtenir 1.064 avals, superant així l'1% del total d'afiliats necessari (l'organisme té uns 100.000 inscrits). "El Consell de la República ha de promoure el bloqueig a la investidura del president de l'Estat espanyol per part dels partits independentistes catalans?", indica la pregunta que hauran de respondre els afiliats. Els més de 90.000 afiliats amb dret a vot del Consell podran dir la seva.

Així ho ha pogut confirmar RTVE Catalunya aquest dimecres, un dia després que el líder socialista fos proposat pel rei. Segons va assenyalar en una roda de premsa després de l'anunci, el president del Govern en funcions va acceptar l'encàrrec amb "il·lusió" i va declarar que volia aconseguir-lo "com més aviat millor". En la seva opinió, "és l'hora de la política i de la generositat", sense esmentar la paraula 'amnistia'.

Si bé encara no es coneix quan serà la data del debat, veus del PSOE apuntaven a la setmana del 16 d'octubre. No obstant això, amb aquesta consulta telemàtica impulsada pel Consell de la República, la celebració de la investidura podria dilatar-se fins a novembre, tenint en compte que el 26 i 27 d'octubre es reuneix el Consell Europeu a Brussel·les i el dia 31 del mateix mes es produeix la jura de la Constitució de la princesa Leonor.

El Consell de la República ha de promoure el bloqueig a la investidura del president de l'Estat espanyol per part dels partits independentistes catalans?

Qui encara no ha decidit si sotmetrà a votació un hipotètic acord d'investidura, és Junts, que assegura que el que decideixi el Consell no afecta en res a les seves negociacions.