Pacheco veuria com un "error" vincular el referèndum a la governabilitat
- El secretari General de CCOO a Catalunya es trobarà aquest dijous amb Yolanda Díaz i UGT
- Pacheco adverteix que la pròxima legislatura serà "molt més complexa" que l'anterior
El secretari General de Comissions Obreres a Catalunya, Javier Pacheco, veu com un "error" vincular el referèndum a la governabilitat de l'Estat i a una repetició electoral: "En aquest moment, com a línia vermella seria un error si portes a repetir les eleccions. Hi ha una ofensiva global de la ultradreta, campant per Espanya, aquesta sí que és una línia vermella".
El màxim representant de CCOO a Cataluya considera que l'amnistia no és només una mesura de gràcia, sinó que pot desbloquejar i donar recorregut a la legislatura: "Espero i confio que tingui altura de mirada. Que mirin cap a Argentina o Eslovàquia i decideixin quina societat volem".
Pacheco recorda que el 2021 des de CCOO ja van plantejar mesures com els indults, la reforma del Codi Penal i l'amnistia per superar la judicialització que hi havia a Catalunya. Amb relació a la petició d'un referèndum, el secretari general de CCOO a Catalunya diu que el 2017 s'hi van mostrar en contra perquè no se'n podia garantir l'efectivitat: "L'amnistia no és només una mesura de gràcia, desbloqueja políticament una situació i ha de servir per donar un itinerari a la legislatura".
Segons Pacheco, calen resultats socials efectius
En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, adverteix que la pròxima legislatura espanyola serà "molt més complexa" que l'anterior: "S'ha de pactar un mínim de propostes que donin resultats socials efectius, amb la investidura". En aquest sentit, Pacheco concreta que caldria un compromís per renovar el pacte de finançament local per revertir la reforma que va fer Cristóbal Montoro.
Pacheco demana no perdre "la senda progressista"
Pacheco reclama no perdre "la senda progressista" aquesta legislatura i pactar una mínim de propostes que donin resultats socials efectius. El secretari general de CCOO a Catalunya planteja que l'acomiadament improcedent es vinculi a la voluntat del treballador o que es contempli una compensació en cada cas: "En aquests conceptes estem fora dels drets socials de la Carta europea".
Amb relació a la reducció de la jornada laboral, Pacheco assenyala que és un objectiu utòpic i que ha de tenir corresponsabilitat: "Les dones dediquen 3,7 hores fora de la jornada laboral a tenir cura dels fills o de la casa mentre que els homes n'hi dediquen 2,2 hores. Si els divendres deixem d'anar a treballar, qui cuidarà els nens?".
Veu millores en les condicions dels SMI i fixos discontinus
El secretari general de CCOO a Catalunya argumenta que ja ningú parla a hores d'ara que l'augment del Salari Mínim Interprofessional serà inassumible i es planteja l'objectiu d'arribar al 60% de salari mitjà. Amb relació a la figura del contracte com a fix-discontinu, Pachecho admet que dos anys després d'incorporar-lo a la reforma laboral, el contracte de fix discontinu no està desenvolupat totalment, però destaca que ha millorat la seva situació i ara són menys precaris.
Pacheco, sobre el traspàs de Rodalies: "Ni Renfe ni Adif han apostat mai per Catalunya"
Si s'acorda el traspàs de Rodalies, Pacheco considera s'ha de ser de forma integral o bé amb una descentralització: "El traspàs ha de ser sencer. Ha de tenir un pacte del finançament de les infraestructures perquè la xarxa és obsoleta". Pacheco afirma que ni Renfe ni Adif han fet mai una aposta per Catalunya i han centralitzat el servei, malgrat ser el segon nucli ferroviari més important de l'Estat.
El secretari general de CCOO a Catalunya posa d'exemple la interinitat dels treballadors, que s'estan a Catalunya un o dos anys fins que tornen a les seves ciutats d'origen: "No tenim una força laboral aquí perquè no hi ha gent d'aquí, mai han fet aquesta aposta".