Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Última hora: resum del més destacat a Catalunya del 4 d'octubre de 2023 | Pedro Sánchez i Salvador Illa es reuneixen enmig de les negociacions per a la investidura

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Pedro Sánchez i Salvador Illa es reuneixen enmig de les negociacions per a la investidura
Pedro Sánchez i Salvador Illa es reuneixen enmig de les negociacions per a la investidura

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la sessió de control al Govern al Parlament. És la primera després del debat de política general i després de conèixer que Pedro Sánchez ha rebut l'encàrrec de formar govern per part de Felip VI. Les negociacions han tornat a aflorar durant la sessió de control, on Rodalies ha centrat el protagonisme. Aragonès ha demanat un ple monogràfic sobre el servei.

Encara en clau política, Pedro Sánchez i Yolanda Díaz s'han reunit avui en l'inici de la ronda de negociacions del dirigent socialista per intentar obtenir els suports necessaris per a la seva investidura. Sánchez també ha mantingut aquest dimecres una trobada amb Salvador Illa. I és que pels temes relacionats amb Catalunya, el líder del PSC serà el seu interlocutor.

Avui s'ha sabut que el Consell de la República consultarà als seus afiliats si creuen que l'entitat ha d'apostar per bloquejar la investidura. L'entitat, que presideix Carles Puigdemont, s'ha vist forçada a fer la consulta, després que un associat aconseguís l'1% dels avals que exigeix el reglament. La consulta serà entre el 17 i el 23 d'aquest mes.

Avui comença la primera jornada del Saló de l'Ocupació i del BizBarcelona. El Saló de l'Ocupació preveu més de 110 activitats destinades a assessorar, preparar els processos de cerca de feina i conèixer els sectors amb més sortides professionals, entre d'altres.

Resum avui a Catalunya: 4 d'octubre

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:05

    Unes 200 persones es concentren a Manresa contra el racisme i en suport als detinguts en la baralla multitudinària

     

    Unes 200 persones s'han concentrat aquest dimecres a Manresa per donar suport als joves detinguts per participar en la baralla multitudinària que va tenir lloc fa dues setmanes al centre de la ciutat. Ho han fet en el marc d'un acte a la plaça Sant Domènec on també s'ha criticat la manifestació que s'ha convocat aquest dijous amb el lema 'Manresa diu Prou'. Han fet públic un manifest, que ha rebut el suport de més de 500 persones a títol individual i un centenar d'entitats, en què condemnen l'ús de la seguretat "per promoure el racisme". Clement Ramírez, president de Bages per a Tothom, ha denunciat que durant les detencions dels joves, molts d'ells menors, es van "vulnerar els drets més bàsics" i no descarten portar-lo a la fiscalia de menors.

  • 19:45

    Barcelona lliura la medalla d'Or de la ciutat al Mèrit Cultural a títol pòstum al dibuixant Francisco Ibáñez

     

    L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha fet entrega aquest dimecres de la Medalla d’Or de la Ciutat al Mèrit Cultural a títol pòstum a la família del dibuixant Francisco Ibáñez, mort el 15 de juliol als 87 anys. En un acte de la Biblioteca Gabriel García Márquez, representants institucionals i societat civil han reivindicat la figura del pare de Mortadel·lo i Filemó. Tant la família i les amistats com una responsable de l’editorial del dibuixant s’han conjurat perquè l’obra d’Ibáñez perduri i arribi a les noves generacions. També s’ha reivindicat la generositat de l’autor amb els lectors, la seva ironia “a tots els nivells” i la creativitat.

  • 19:17

    El conseller d'Interior ha estat traslladat a un hospital després de patir una indisposició

     

    El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha estat traslladat a un hospital després d'haver-se sentit indisposat, segons informen des del Departament. Elena s'ha trobat malament mentre era al despatx i el seu entorn ha decidit avisar els serveis del Sistema d'Emergències Mèdiques. Després d'atendre'l, els tècnics del SEM han decidit traslladar Elena "per precaució" a un recinte hospitalari.

  • 18:45

    4 persones identificades, 3 d'elles menors, per trencar vidres, portes i causar desperfectes en un tren de Rodalies a Els Monjos

     

    Els Mossos han identificat 4 persones, 3 d'elles menors, per trencar vidres, portes i causar desperfectes en un tren sense viatgers a l'estació d'Els Monjos, el que ha provocat que el comboi no hagi pogut realitzar el servei previst des de Vilafranca del Penedès. Els viatgers del tram comprès entre aquesta estació i Castellbisbal pateixen retards a causa d'aquest acte. Els Mossos s'han desplaçat fins el lloc dels fets. Aquest 2023 s'han registrat a Rodalies més de 1.000 actes vandàlics, molts d'ells amb afectacions cap als usuaris. Durant el mes de juliol, gairebé un 46% dels minuts de retard van ser a causa d'actes d'aquest tipus.

  • 18:25

    Les matriculacions de vehicles superen les 8.700 al setembre a Catalunya

     

    Les matriculacions de turismes s'han estancat amb un lleuger increment del 0,3% al setembre a Catalunya respecte de les dades de l'any passat, fins a 8.711 vehicles. Segons la patronal Anfac, la xifra és més alta que els 7.528 turismes venuts durant l'agost, però es tracta d'un comportament habitual de les vendes tenint en compte que és un període de vacances. En l'acumulat en els primers nou mesos de l'any, Catalunya ha matriculat 86.263 turismes, un 16,5% més que fa un any. Al conjunt de l'Estat la xifra s'enfila fins a les 711.380 matriculacions, un 18,5% més que l'any passat, però un 15% per sota del 2019. La patronal ha alertat que el context econòmic pot provocar una "alentiment" de les vendes durant l'últim trimestre de l'any.

  • 18:15

    Pedro Sánchez i Salvador Illa es reuneixen a Ferraz enmig de les negociacions per a la investidura

     

    Pedro Sánchez i Salvador Illa s'han reunit a la seu del PSOE en el marc de la ronda de contactes que el candidat a la investidura mantindrà amb tots els partits del Congrés, excepte Vox, per intentar aconseguir suports per a la seva proposta. Les trobades han començat aquest matí amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz. El PSOE ha fet pública aquest dimecres la creació d'una comissió negociadora que s'encarregarà dels contactes amb els grups parlamentaris del Congrés per a la investidura de Sánchez. En formen part, entre altres, María Jesús Montero, Santos Cerdán, Pilar Alegría i Félix Bolaños.

  • 18:05

    Restablerta la circulació de tren entre les estacions de El Prat de Llobregat i Aeroport

     

    La circulació de trens a la línia R2 nord s'ha restablert cap a les cinc de la tarda després d'estar tallada entre el Prat de Llobregat i l'aeroport durant aproximadament una hora a causa de l'avaria d'un tren de passatgers, segons ha informat Renfe. El servei s'ha pogut reprendre un cop el tren ha estat apartat de la via. El centenar de viatgers que hi havia al comboi han continuat trajecte en un altre tren des del Prat, ha afegit la mateixa font. Mentre ha durat l'avaria la línia ha començat i acabat el servei a l'estació del Prat. Els viatgers que anaven a l'aeroport o que en venien han estat encaminats cap al metro. La resta de la línia oferia el servei habitual.

  • 17:40

    Un accident entre dos camions talla l'AP-7 entre Vandellòs i L'Hospitalet de L'Infant

     

    L'AP-7 està tallada des de les 14h a l'altura de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant en sentit Amposta per un accident entre dos camions. Segons els Bombers, un dels vehicles pesants transportava 500 litres de diòxid de carboni líquid refrigerat i hi ha hagut una fuita. Els efectius del cos d'emergències han neutralitzat el vessament. Quatre dotacions dels Bombers treballaven a l'indret per restablir la normalitat a la via. Mentrestant, els Mossos d'Esquadra desvien el trànsit per la sortida 38 de l'AP-7 cap a l'A-7 i la N-340.

  • 17:28

    Condemnen Joan Gaspart a pagar 579.000 euros per la fallida d'Husa

     

    El jutjat mercantil número 3 de Barcelona ha condemnat a l'empresari i expresident del Barça Joan Gaspart a pagar 579.000 euros per la fallida del grup hoteler Husa. Segons una sentència amb data del 26 de setembre, el directiu també queda inhabilitat per un període de 5 anys per administrar béns aliens. Entre els arguments exposats per la Fiscalia i l'administració concursal recollits a la sentència, hi ha que les empreses gestionades per l'empresari mostraven "irregularitats comptables rellevants", tant qualitatives com quantitatives, entre 2018 i 2020. Per aquest motiu, entre d'altres, Gaspart haurà d'aportar 530.000 euros a Hotels Jagoe i 46.000 més a dues empreses més del grup, ara desaparegut.

  • 17:09

    Tallada la circulació de trens entre les estacions de El Prat de Llobregat i Aeroport

     

    La circulació de trens a la línia R2 nord està tallada entre el Prat de Llobregat i l'aeroport a causa de l'avaria d'un tren que transportava viatgers, segons ha informat Protecció Civil. Renfe ha afegit que, derivat d'aquesta avaria, que ha tingut lloc cap a tres quarts de quatre de la tarda, la línia comença i acaba el servei a l'estació del Prat. També ha indicat que el nombre de persones que viatjaven al comboi és un centenar. Els viatgers que van a l'aeroport o que en venen són encaminats cap al metro. La resta de la línia ofereix el servei habitual. Renfe també informa que hi ha tècnics desplaçats al punt de l'avaria per reparar el comboi.

  • 16:35

    Nova entrega de les 'Vidas Minadas' de Gervasio Sánchez

     

    El fotoperiodista Gervasio Sánchez presenta una nova entrega de la sèrie de fotografies 'Vidas Minadas'. Un projecte que recull el seguiment, des de fa 25 anys, a víctimes de les mines antipersones. Per Sánchez, el testimoni d'aquests supervivents ha de servir per posar en entredit la indústria armamentística.

  • 16:29

    La plaça del Diamant inaugura amb èxit la temporada al TNC

     

    'La plaça del Diamant"' de Mercè Rodoreda inaugura amb èxit la temporada del Teatre Nacional de Catalunya. Sota la direcció de Carlota Subirós, proposa mirar aquesta novel·la amb ulls actuals des de la idea de les ressonàncies, d'un passat que ens fa ser qui som avui. La Natàlia està encarnada per 11 actrius que li donen veu durant el riu de la seva vida.

  • 16:08

    L'activitat d'espigolar ha permès repartir 200 racions d'aliment fresc aquest estiu a Catalunya

     

    Espigolar significa recollir el fruit o verdura residual que ha quedat als arbres o als horts, després d'haver fet la collita. Ha permès repartir 200 racions d'aliment fresc durant aquest estiu a Catalunya. En els últims 7 anys s'han fet més de mil espigolades a Catalunya i s'han recuperat 2 milions de quilos de fruita i verdura aptes pel consum, gràcies a 2.500 voluntaris. Dissabte 7 d'octubre es farà a Tarragona un gran dinar d'aprofitament.

  • 15:14

    Interior assegura que els Mossos respondran amb contundència davant la "violència gratuïta"

     

    Els actes vandàlics d'aquest cap de setmana a Molins de Rei han portat a tres detencions i una altra, pendent. Justament, aquest ha estat un dels temes candents en la sessió de control al ple del Parlament d'aquest dimecres, on el ministre d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que no toleraran aquestes situacions i ha garantit una "resposta clara" dels Mossos davant de la "violència gratuïta". El líder del PSC, Salvador Illa, d'altra banda, ha demanat un ple monogràfic sobre seguretat. 

  • 14:33

    El Govern recorrerà la decisió del TSJC que l’obliga a pagar 81 MEUR a Renfe

     

    La consellera de Territori, Ester Capella, ha assegurat aquest dimecres que la Generalitat recorrerà la sentència del TSJC que obliga el Govern a pagar prop de 81 milions a Renfe. En una entrevista a ‘La Ser Catalunya’, Capella ha assegurat que el Govern es va “plantar” perquè “els serveis tampoc funcionen”. “Si no compleixes amb les obligacions, la Generalitat té dret a plantar-se”, ha dit Capella, que ha defensat que la sentència “no s’ajusta a dret”.

  • 14:00

    Aragonès demana un ple monogràfic al Parlament sobre la situació de Rodalies

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, demanarà un ple monogràfic al Parlament sobre la situació de Rodalies i el traspàs integral del servei. Així ho ha anunciat durant la sessió de control, en la rèplica a la intervenció del president del grup d'ERC, Josep Maria Jové. Aragonès entrarà avui a registre la petició de convocatòria del debat monogràfic, on pretén denunciar els greuges "intolerables" del servei. 

  • 13:14

    Treballadors del 112 es concentren al Parlament per demanar a Interior la internacionalització del servei

     

    Una dotzena de treballadors del telèfon 112 d'emergències s'han concentrat davant el Parlament per reclamar la internalització d'aquest servei. Convocats pel sindicat CGT, els manifestants han mostrat pancartes contra Ferrovial amb frases com "Salvar vides no és un negoci". Abans de reunir-se amb diversos grups parlamentaris, el secretari del comitè d'empresa del 112 a Reus, Germán Kupfer, ha demanat al Govern i al Departament d'Interior un "compromís ferm" per la internalització d'aquest servei en vaga intermitent des de l'estiu. El 112 depèn actualment per Serveo, propietat del fons d'inversió Portobello Capital des del 2022, i del que Ferrovial controla el 25%.

  • 13:05

    L'Ajuntament de Roses retira 15 palmeres de l'avinguda de Rhode per risc de caiguda

     

    L'Ajuntament de Roses ha començat els treballs per retirar 15 palmeres de l'avinguda de Rhode pel risc de caiguda. Els exemplars, ubicats entre la Riera Ginjolers i la riera Cuana, estaven afectats per l'escarabat morrut i un estudi ha conclòs que calia retirar-los pels problemes fitosanitaris i la seva ubicació. Els arbres seran substituïts per 23 tamarius, una espècie autòctona i molt adaptada a l'entorn marí. El regidor d'Infraestructures i Serveis, Lluís Espada, remarca que eren palmeres molt altes, que en alguns casos superaven els 10 metres d'alçada. "Tenen unes capçades molt voluminoses i pesants, que en cas de caiguda suposen un risc server per a vianants i vehicles", afirma.

  • 12:51

    Unió de Pagesos alerta de pèrdues en el cultiu d'oliva de fins al 90% en finques de secà i del 60% en les de regadiu

     

    Unió de Pagesos preveu pèrdues en la collita d'oliva entre un 60% i un 90% per la sequera. Els cultius de secà són els més afectats, i de fet representen prop del 85% del sector. En algunes zones com la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, l'Alt Camp, el Penedès i les Garrigues les pèrdues poden arribar a la pràctica totalitat de la collita. Els pagesos insisteixen que l'increment de preus de l'oli al consumidor no reverteix en el productor, que fa dècades que cobra l'oliva per sota del cost de cultivar-la (entre els 0,30 i 0,50 euros per quilo). "Per la continuïtat del sector, ens podríem adaptar una mica i que no tornin a caure per sota preus de cost", ha reivindicat Jordi Pascual, responsable nacional del sector de l'oli del sindicat.

  • 12:00

    El PSC demanarà un ple monogràfic sobre seguretat

     

    El líder del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que a Catalunya, la "responsabilitat de garantir la seguretat és de la Generalitat" i ha demanat un ple monogràfic. El socialista ha afirmat que els últims actes vandàlics "han generat una sensació d'inseguretat i d'impunitat a la ciutadania" i que "hem estat massa permissius" amb la violència.

  • 11:18

    Obre portes a Fira de Barcelona una nova edició del Saló de l'Ocupació juntament amb el BizBarcelona

     

    Tothom que busqui oportunitats laborals pot visitar a Fira de Barcelona el Saló de l'Ocupació i el BizBarcelona, de suport a pimes i autònoms.

  • 10:45

    Una sentència del TSJC obliga la Generalitat a pagar a Renfe un deute de 81 MEUR

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat la Generalitat a pagar 80,9 milions d'euros a Renfe per l'ampliació dels serveis de Rodalies que s'han anat fent a petició del govern català en els darrers anys, després del traspàs del 2010. La companyia hauria reclamat aquest import a Territori, però l'executiu català no l'hauria abonat argumentant que bona part d'aquest cost correspon al cànon ferroviari que es paga per circular per la infraestructura d'Adif, i que és competència del ministeri de Transports.

  • 10:38

    El Consell que presideix Puigdemont convocarà una consulta als seus afiliats

     

    "El Consell de la República, ha de promoure el bloc a la investidura del president de l'Estat espanyol per part dels partits independentistes catalans?", aquesta serà la pregunta que faran a les seves bases entre el 17 i 23 d'octubre.

    Ho ha demanat un soci que ha tingut l'aval de l'1% o més del cens. Segons les normes internes, el reglament de consultes diu que és vinculat, però obre la porta a què Govern o Assemblea o Consells Locals se'n desmarquin de manera justificada.

     
  • 10:15

    Tallada en els dos sentits la ronda del Litoral de Barcelona per l’incendi d’un vehicle

     

    La ronda del Litoral de Barcelona es troba tallada en els dos sentits de circulació per l’incendi d’un vehicle. Actualment hi ha cinc quilòmetres de retencions. Es preveu que les cues augmentin encara més en els pròxims minuts. No hi ha cap persona ferida.

  • 9:46

    Extingit l'incendi en un edifici a Mataró que ha obligat a desallotjar els veïns

     

     

    Els Bombers han extingit l'incendi en un edifici de planta baixa més cinc pisos d'alçada al número 123 del carrer Ramón Berenguer III de Mataró. L'avís s'ha produït a les 07.17 hores i ha obligat a desallotjar els veïns del bloc i els dels dos immobles adjacents. El SEM ha atès dues persones. Un total de 13 dotacions han intervingut en les tasques d'extinció. Ara es treballa per revisar el bloc afectat perquè hi havia marcs de les portes fumejant. A més, s'ha procedit a ventilar els dos blocs del costat per acumulació de fum. 

  • 9:13

    Javier Pacheco (CCOO) veuria "un error" vincular el referèndum a la governabilitat

     

    El secretari General de Comissions Obreres a Catalunya, Javier Pacheco, veu com un "error" vincular el referèndum a la governabilitat de l'Estat i a una repetició electoral: "En aquest moment, com a línia vermella seria un error si portes a repetir les eleccions. Hi ha una ofensiva global de la ultradreta, campant per Espanya, aquesta sí que és una línia vermella". 

     
  • 8:20

    Els Mossos reforcen els dispositius de seguretat perquè no es tornin a repetir actes vandàlics en Festes Majors

     

     

    En només una setmana, s'han viscut tres episodis de violència importants. A Molins, a Vic, i a Manresa, on s'han fet 11 detencions. Avui a la sessió de control del Parlament el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, haurà de respondre a les crítiques rebudes, també dins el mateix cos de Mossos. 

    El director general de la policia catalana, Pere Ferrer, insisteix en la prevenció i assegura que hi haurà un reforç en la seguretat de diversos municipis que tenen a tocar les seves Festes Majors, com Sant Feliu de Llobregat o el Vendrell. Mentrestant des del sindicat de Mossos Sap-Fepool, el seu portaveu, Toni Castejón explica quin és el perfil dels delinqüents.

     
  • 8:15

    SCC demana als partits polítics que no s'apropiïn la manifestació de diumenge en contra de l'amnistia

     

    També en contra de l'amnistia anirà la manifestació convocada per Societat Civil Catalana aquest diumenge a Barcelona. La presidenta de l'entitat, Elda Mata, demana als partits que respectin l'esperit transversal, diu, que tindrà la marxa. Tot i la presència de destacades figures del PP i VOX com Feijóo, Ayuso o Abascal, cap polític encapçalarà la manifestació.

  • 8:10

    Feijóo, convençut que Sánchez té lligat l'acord

     

    La presidenta del Congrés, Francina Armengol, no ha donat encara una data per a la investidura.  El termini expira el 27 de novembre moment en què si no hi ha acord es convocarien noves eleccions.  Aquesta és l'opció preferida per Feijóo, tot i que té clar que Pedro Sánchez té l'acord fet. 

    Després de la recepció amb el Rei, el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha valorat l'intent d'investidura que afrontarà Pedro Sánchez. El líder dels populars s'ha mostrat convençut que Sánchez se'n sortirà, però ha fet aquesta predicció sobre com es poden desenvolupar les pròximes setmanes.

  • 8:05

    Sánchez obre la porta a l'amnistia, però no al referèndum

     

    Primera reunió amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, que dilluns posava en quarantena el seu suport a Pedro Sánchez, advertint que estan lluny de l'acord. 

    Sánchez també vol reunir-se amb el president del PP, Núñez Feijóo, però només per abordar la renovació del consell general del poder judicial. Rebut l'encàrrec, el candidat llençava un missatge als seus potencials socis independentistes, hi haurà generositat, l'amnistia, però no un referèndum. 

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dimecres 4 d'octubre de 2023.

     

     

    Aquestes van ser les notícies més destacades d'aquest dilluns.