Tres de cada quatre casos d'abusos sexuals infantils, comesos per l'entorn de la víctima
- Un estudi de Save the Children concreta que el perfil de la víctima és una nena d'uns 11 anys
- Catalunya va tancar el 2022 amb 949 denúncies presentades per abusos sexuals a menors
En el 75% dels casos d'abusos sexuals a nens i nenes a Catalunya, l’agressor és una persona coneguda o de l'entorn familiar i no té antecedents penals. Així ho destaca un estudi publicat aquest dijous per Save the Children, qui reclama comptar amb jutjats especialitzats que "garanteixin els drets de les víctimes infantils de qualsevol mena de violència", com són els abusos sexuals.
Catalunya va tancar el 2022 amb 949 denúncies presentades per abusos sexuals a menors d'edat. El perfil és una nena d'uns 15 anys de mitjana, tot i que en el 13,50 % dels casos la víctima és un nen. L'informe ha analitzat prop de 400 sentències judicials de casos d’aquest tipus de violència arreu de l’Estat, 126casos de sentències a Catalunya repartides entre Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.
Només es denuncien el 15% dels casos
Segons dades dels Mossos d’Esquadra, l’any passat es van presentar 1.624 denúncies per delictes contra la llibertat sexual que tenien com a víctima a infants o adolescents, 949 per abusos sexuals. "Aquestes dades són només la punta de l’iceberg, ja que s’estima que només el 15 % dels casos d’abús sexual arriben a denunciar-se", explica Ona Lorda Roure, responsable de polítiques d’infància de Save the Children.
"Encara existeix la creença col·lectiva que aquests casos gairebé no existeixen i que si un nen o nena fos abusat al nostre entorn ens n’adonaríem, però les dades evidencien que no és així", afegeix. L'estudi assenyala que, arreu de l’Estat, l’edat mitjana en la qual comencen els abusos sónels 11 anys i que en més del 80% dels casos, la víctima és una nena o una adolescent.
Processos judicials llargs
Save the Children denuncia que la majoria de víctimes han de passar processos judicials llargs. L'estudi mostra que a tot l'Estat un 24% dels processos judicials estudiats van durar entre 2 i 3 anys. A Catalunya, la xifra és del 26,2%, el que significa que el 70% dels processos no es van resoldre abans de 2 anys.
A més, hi ha víctimes que han de declarar més d’una vegada, arribant a fer-ho abans del judici fins a tres vegades a la policia, fiscalia i jutjat. A escala estatal només en un 24,9% dels casos, el 21,4% a Catalunya, es va utilitzar la prova preconstituïda, és a dir, la gravació del testimoni perquè no hagin de repetir aquesta declaració en reiterades ocasions.
Reclama una legislació específica
A l'informe, l'organització reclama que, tal com indica la Llei Orgànica de Protecció Integral de laInfància i Adolescència enfront de la Violència, el govern espanyol desenvolupi una legislació específica que "marqui el camí per aquesta justícia especialitzada que pugui garantir els drets dels nens i nenes que han estat víctimes de qualsevol mena de violència", com són els abusos sexuals.
Per això, demana les següents mesures:
- Implantació de jutjats especialitzats en atenció a la infància víctima de violència.
- Creació d'una Fiscalia específica de violència contra la infància, que participi en tots els processos on hi hagi un nen o nena víctima.
- Formació inicial i constant de tots els operadors jurídics.
- L'assistència jurídica a les víctimes, acompanyant-les des de l'inici fins al final del procés i assegurant la seva gratuïtat en els casos que marca la llei.