Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Anna Simó avança que es farà un debat territorial sobre l'ús del mòbil a les aules

  • La consellera d'Educació no veu oportú imposar canvis als centres que ja han regulat l'ús dels mòbils
  • Anna Simó diu que en breu publicaran les dades sobre competències educatives però "no van a millor, encara"

Per
Cafè d'idees - Anna Simó anuncia un debat territorial sobre l'ús del mòbil a les aules

La consellera d'Educació, Anna Simó, avança que es farà un debat territorial sobre l'ús del mòbil a les aules: "No per deixadesa de funcions. Vull que les famílies i els claustres hi participin". Simó explica que ja ha parlat amb el Consell Escolar de Catalunya perquè l'ajudin a fer un debat a tots els centres abans d'acabar l'octubre: "Prohibir-los? Estem mirant les dades de com ho regula cada centre. Elaborarem un document de bases".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Simó admet és favorable a l'"autonomia del centre" abans que una prohibició imposada per part de la conselleria. Per això, la consellera no veu oportú imposar canvis als centres que ja han regulat l'ús dels mòbils.

Com a responsable d'Educació, afirma que podria redactar una resolució de prohibició als instituts, però creu que no resoldria res: "El Departament ha apostat per la competència digital, per fer ajudar els alumnes a ser bons usuaris i fugir dels abusos i seria anar en contra d'anys enrere".

La consellera d'Educació defensa que no és moment per negociar "el final de les retallades"

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat, Simó creu que "un dia o altre" tindran pressupostos, però critica que el govern de l'Estat els hagi reduït l'increment del dèficit a zero: "Primer els hem de poder fer, però l'Estat ens diu que el creixement interanual del dèficit serà del 0%. Com que 0%?".

Les competències educatives "no van a millor"

Simó no ha pogut donar dades dels resultats, però ha avançat que les dades sobre competències educatives "no van a millor, encara. No repunten" i espera a publicar-ne els resultats a fer una comparativa amb la comprensió lectora i el coneixement del català. En aquest sentit, reconeix que estan trigant a presentar les dades per afegir-hi propostes de millora" i diu que les presentaran "a les pròximes setmanes".

Segons Simó, afegeix que la pandèmia no ha ajudat a la millora de les competències bàsiques i indica que les males dades de comprensió lectora ja arrenquen el 2016: "El govern no amaga el cap".

Investidura de Pedro Sánchez: "Amnistia, referèndum i benestar"

Amb relació a les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez, Simó afirma que no en sap "el detall" de com avancen i que hi ha un equip d'ERC negociant sobre la base de tres carpetes: amnistia i fi de la repressió, referèndum i dret a decidir i benestar.

La consellera d'Educació concreta que l'amnistia ja està acordada per la formació de la Mesa del Congrés i que a la carpeta de benestar hi ha el traspàs de Rodalies o la millora del finançament. Pel que fa al referèndum, Simó confia arribar a un acord per la "capacitat de negociació" i la "força que tingui el catalanisme polític".

Simó avisa que poden tornar al veto al PSC

Simó considera que és diferent negociar amb el PP o PSOE i que ho ha defensat al Parlament: "Si PP i VOX regissin l'educació a l'Estat estaria en qüestió el model d'escola catalana i podrien acordar acabar amb la immersió lingüística". Així i tot, avisa que si les negociacions fracassen, podrien recuperar el veto al PSC.

Desvincula "absolutament" aldarulls i abandonament escolar

Simó desvincula "absolutament" els aldarulls al carrer dels darrers dies de l'abandonament escolar que diu "és multifactorial" i afectat per la situació econòmica de les famílies.

Sobre aquest tema, concreta que per evitar l'abandonament calen mesures per a tot l'alumnat i els docents hi tenen un paper clau: "Són el pilar del sistema, que puguin fer la feina amb benestar".

Simó assenyala la complexitat actual de les aules i posa com a mesura oferir una formació professional de qualitat: "Crec que ho estem aconseguint de prestigiar la Formació Professional".