Enlaces accesibilidad
Lingüística

Per què podem dir que el treball és una tortura?

Per
Treballar: l'origen del verb i el seu veritable significat
La Shalana al programa 'Déu n'hi do' l'origen del verb "treballar"

El treball forma part del dia a dia de molta gent i és una part fonamental de la vida de moltes persones. A través del treball les persones obtenen ingressos que els permeten satisfer les necessitats bàsiques. A part, el treball, pot brindar una part de realització personal i una forma de contribuir a la societat. Però… què vol dir treballar?

En castellà, trabajar. En francès, travailler. En portuguès, trabalhar. En català, treballar. Totes aquestes paraules venen del llatí trepaliare, que no volia dir ‘treballar, volia dir “torturar”.

Resulta que els romans es van inventar un tipus de tortura que consistia a lligar una persona en una estructura de tres pals: un pal vertical i dos en creu. Un cop estava ben lligat, el cosien a cops de bastó fins que es quedava com un vegetal. D’aquesta tortura n’hi deien el "trepalium": "tre-pallium", tres-pals.

Amb el pas del temps, trepaliare va passar a voler dir, senzillament, ‘torturar’. I, qui sap com, en algun moment va deixar de significar ‘torturar’ i va començar a significar ‘treballar’. De fet, en italià no tenen el verb treballar. Ells diuen lavorare, que és treballar en llatí. Però sí que tenen la paraula travaglio, que designa els dolors, el patiment, de parir.

Tens el programa ‘Déu n’hi do’ a RTVE Play Catalunya amb la Shalana.