Enlaces accesibilidad
Criminalitat

Les denuncies per violació augmenten gairebé un 30% a Catalunya

  • La criminalitat creix a Barcelona i a l’Hospitalet i baixa a ciutats com Santa Coloma i Sabadell

Per
Creix la criminalitat a gran part del territori català, sobretot a Barcelona
Creix la criminalitat a gran part del territori català, sobretot a Barcelona

Les denuncies per agressions sexuals amb penetració han augmentat un 29,6% a Catalunya en el primer semestre de 2023 respecte al mateix període de l’any passat. Així es desprèn del balanç de criminalitat del Ministeri d'Interior, que mostra que s'ha passat de 587 violacions a 761. Això suposa més de quatre agressions sexuals al dia. La resta de delictes contra la llibertat sexual creixen prop d'un 15%.

Creix la criminalitat un 15% a Barcelona el primer semestre de l'any | Sergi Bassolas

I és que la criminalitat a Catalunya ha pujat un 8% en termes globals: un 7,1% la convencional i un 14,2% la cibercriminalitat. Les estafes informàtiques creixen un 15,7%. Els robatoris amb violència creixen al voltant d’un 3%, mentre que els furts ho fan un 11,8%. Els robatoris de vehicles augmenten un 21,9%. El tràfic de drogues puja un 9,1%. Pel que fa als homicidis, l’increment és del 50%.

La criminalitat creix un 15% a Barcelona

Barcelona continua sent la ciutat que més delictes concentra. La criminalitat ha crescut un 15 % a la capital catalana durant el primer semestre del 2023. Durant aquest període s'hi han produït set homicidis. Els fets delictius que més han crescut són els delictes contra la llibertat sexual, un 29 %, seguit dels robatoris amb força a domicilis i establiments, un 26 %.

Les altres dues ciutats de l'àrea metropolitana on també creix exponencialment la criminalitat són l'Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat, en ambdós casos creix prop d'un 14%. De fet, el Prat de Llobregat, Barcelona i Sitges han estat les tres ciutats catalanes de més de 20.000 habitants amb l’índex de criminalitat més alt.

A Sabadell i Santa Coloma de Gramenet, baixa

Hi ha altres ciutats metropolitanes on la criminalitat pràcticament no creix o fins i tot disminueix. És el cas de Sabadell, amb un descens del 5,7%, i de Santa Coloma de Gramenet, amb una baixada del 3,7%. A Mataró l’increment és del 0,5% i a Badalona és del 0,1%. En aquest darrer cas, les agressions sexuals amb penetració es mantenen en 17 d’un any per a l’altre.