Enlaces accesibilidad
Art

Trucs per aprendre a fotografiar flors com un professional

  • Francesc Muntada Sagrado, fotògraf especialitzat en patrimoni natural, t'ofereix consells per fotografiar flors
  • Alba Núñez @verdopolis t'ensenya a fer un time-lapse al programa 'Va de Verd'

Per
Va de Verd - Aprendre a fotografiar flors amb Francesc Muntada

Busques algun hobby? T'agrada la natura? Vols iniciar-te en la fotografia, però no saps com? Fer fotos a plantes és un excel·lent exercici per començar. Al programa 'Va de Verd' de La 2, María Gómez, coneix en Francesc Muntada Sagrado, un fotògraf especialitzat en patrimoni natural. Les seves fotografies de paisatges o de plantes i flors apareixen sovint a publicacions com Viajar, Pirineos o National Geographic. A més, es dedica a docència, i mogut per aquesta vocació t'ofereix uns consells sobre com retratar una flor o una planta en el seu hàbitat natural.

Quines dificultats té fer fotos a l'entorn natural?

Per començar, cal conèixer els dos enemics principals de la fotografia a l'exterior. El vent és un i la idea que les persones tenim de com són les flors és un altre. Acostumem a imaginar-les perfectes i hem de lluitar contra aquesta idea preconcebuda de la natura. Les flors no són totes impecables, algunes tenen mossegades mentre que a altres els hi falten pètals o estan xafades. Això no vol dir que no puguem fer unes bones fotografies fidels al que la natura ens mostra. Un cop tens clar aquests ítems, organitzem el material necessari!

Fotografia de Francesc Muntada Sagrado

Fotografia de Francesc Muntada Sagrado

Què necessitem per fer fotos?

El més important és l'objectiu de la càmera, en aquest cas necessitaràs un macro, pensat específicament per enfocar elements que estan molt a prop. També pots portar un petit panell de leds per donar-li una mica de llum i relleu a les plantes. Si el portes, caldria també un reflector perquè no hi hagi molta diferència de llum entre els dos costats. Per acabar, el trípode és l'element imprescindible perquè el més petit moviment, desenfoca la fotografia.

Consells estrella

- Porta una cartolina: El fons és important i portar una petita cartolina blanca o negra pot harmonitzar el fons de la teva foto.

- Dia amb núvols: Els dies solejats no són els millors perquè provoquen moltes ombres a les fotos. Quan està ennuvolat la llum és més suau i es distribueix més uniformement.

- Toc de pluja: Els dies amb pluja poden donar-li un toc molt especial a les teves fotografies. Prova-ho!

- ISO: Dispara amb un valor d'ISO baix per a aconseguir major nitidesa. Si necessites més llum, millor modifica velocitat i obertura.

- Regla dels terços: Col·loca el centre d'interès en un dels punts forts de la imatge seguint la regla dels terços.

- Perspectiva: Dispara des de diversos angles per a obtenir diferents resultats. Cerca un angle atractiu, que sorprengui.

Fotografia de Francesc Muntada Sagrado

Fotografia de Francesc Muntada Sagrado

Com fer un time-lapse?

Les plantes fan moviments que succeeixen molt lentament i el time-lapse ens permet unir una seqüència de fotos en un vídeo. Aquests són els passos a seguir segons Alba Núñez de @verdopolis:

1. Col·loca el trípode amb el mòbil a prop de la planta que vols gravar.

2. Posa el mode time-lapse.

3. Quan el moviment que vols ja ha succeït, poden passar hores o dies, atura el time-lapse.

4. Ja pots visualitzar el vídeo!

Ara que saps tot això, ja pots començar a despertar el teu esperit artístic i fer fotografies com un vertader professional!