Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Última hora: resum del més destacat avui a Catalunya, 9 d'octubre de 2023 | Arriben els primers passatgers de Tel-Aviv a l'Aeroport del Prat

  • Feijóo amenaça el PSOE de recórrer una hipotètica llei d'amnistia
  • Comença el judici als tres acusats pel crim de les bessones de Sabadell
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'aeroport del Prat ha rebut els primers passatgers de Tel Aviv des de l'esclat de la guerra
L'aeroport del Prat ha rebut els primers passatgers de Tel Aviv des de l'esclat de la guerra

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la guerra oberta entre Hamàs i Israel i les conseqüències dels atacs. El ministre d'Exteriors ha confirmat que hi ha dos espanyols entre els afectats, però no n'ha donat més detalls. A l'Aeroport del Prat, inicialment s'han cancel·lat els vols amb Tel-Aviv, però després d'unes hores s'ha représ la connexió i han arribat els primers passatgers que fugen de la guerra.

A l'Audiència de Barcelona, ha començat el judici als tres acusats pel conegut com a crim de les bessones de Sabadell. La fiscalia acusa les germanes Vázquez i la parella d'una d'elles d'assassinar la parella de l'altra, Pedro Fernández, a cops mentre dormia. Fets que van passar la matinada del 10 de juliol de 2021.

Pedro Sánchez continua amb els contactes per tancar la investidura. Al matí, s'ha reunit amb els sindicats i en menys d'una hora es reuneix amb el PP. Una trobada precedida per l'avís d'Alberto Núñez Feijóo: si acorden amb l'independentisme una llei d'amnistia, la portarà al Constitucional.

Aquesta setmana comencen les reunions entre la Generalitat i la comunitat portuària. L’objectiu és negociar els serrells de l’impost sobre els vaixells contaminants que el Govern pretén aprovar abans d’acabar l’any.

Els embassaments de les conques internes es troben en una situació límit. Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, es troben al 21% de la seva capacitat i se situen per sota dels nivells mínims registrats durant la sequera patida l'any 2008. El nivell al conjunt de pantans és ara del 21,03%, una dada inferior al 31 de març del 2008, el moment més crític de l'episodi d'aquella sequera.

Resum avui a Catalunya: 9 d'octubre

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:30

    L'Ajuntament de Torrelles de Foix decreta 3 dies de dol pel feminicidi d'aquest dissabte

     

    L'Ajuntament de Torrelles de Foix ha celebrat aquest dilluns al vespre un ple extraordinari per decretar tres dies de dol per la mort d'una veïna el 2022, presumptament a mans de la seva parella. Un any després de la desaparició de la dona, la policia ha confirmat aquest dissabte el presumpte assassinat masclista. Un cop finalitzat el ple, s'ha fet un minut de silenci davant del consistori i, tot seguit, s'ha llegit un manifest per condemnar els feminicidis i qualsevol acte de violència vers les dones. L'alcalde del municipi, Sergi Vallès, ha estat acompanyat per la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha fet una "crida a l'acció al conjunt de la societat per tombar el masclisme".

  • 20:00

    Presó provisional per al detingut a Terrassa per l'assassinat d'un home en una baralla a Reus

     

    El Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus ha decretat aquest dilluns presó provisional, comunicada i sense fiança per al detingut dissabte passat a Terrassa per la mort violenta d'un home en una baralla a la capital del Baix Camp la nit del 29 de setembre. La víctima és un home de 47 anys que va quedar malferit a l'enfrontament i va morir dos dies després a l'hospital. El detingut és un individu de 39 anys que té diversos antecedents policials. La Policia Local de Terrassa el va identificar dissabte i el va detenir a requeriment dels Mossos. L'home ha passat aquest dilluns a disposició del jutjat de Reus, el titular del qual ha decretat l'ingrés a presó.

  • 19:33

    Extingit l'incendi de pneumàtics a Montcada i Reixac

     

    Els Bombers han donat per extingit cap a dos quarts de set de la tarda d'aquest dilluns l'incendi de pneumàtics que cremava a l'exterior d'una nau de Montcada i Reixac. El foc ha provocat una intensa columna de fum. El cos d'emergències, que han rebut l'avís poc abans de tres quarts de dues del migdia, hi ha destinat onze dotacions terrestres i un helicòpter bombarder. El foc també ha afectat vegetació forestal i no consten persones afectades. Protecció Civil ha recomanat tancar portes i finestres a la població amb problemes respiratoris es en cas que notessin molèsties pel fum de l'incendi.

  • 19:15

    Núñez Feijóo afirma que l'amnistia servirà per rellançar el ''procés independentista''

     

    Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo han mantingut una trobada aquesta tarda amb l'amnistia al centre de la reunió. Posteriorment, el líder popular ha afirmat que cap polític a Espanya té el consentiment per aprovar-la i que no ''enterrarà la independència''.

  • 18:06

    Tallada la circulació entre Cerdanyola i Cerdanyola Universitat de la línia R7 de Rodalies

     

    La línia R7 de Rodalies de Renfe està tallada entre Cerdanyola del Vallès i Cerdanyola Universitat per una avaria al tram, segons ha informat Protecció Civil. La mateixa font indica que a causa de la incidència un tren ha quedat aturat amb 55 passatgers a bord. La circulació està aturada en els dos sentits de la marxa. El servei de Rodalies ha indicat que la incidència ha tingut lloc a les cinc de la tarda i que afecta el sistema d'electrificació, pantògrafs i catenària. El tren ha quedat aturat a la sortida de Cerdanyola Universitat. Tècnics d'Adif i Renfe s'han desplaçat al punt per avaluar i reparar la incidència.

  • 17:57

    TMB va registrar un nou rècord de viatgers dimecres passat

     

    El nombre de validacions del metro i bus de la xarxa de Transports Metropolitans de Barcelona va registrar dimecres passat, 4 d'octubre, un nou rècord en dia laborable amb 2,3 milions de viatges, segons ha informat la companyia. L'anterior rècord era de l'abril. Aquesta xifra arriba pocs dies després que l'operadora sumés un altre màxim històric, amb 53 milions de viatgers de bus i metro al llarg de tot el mes de setembre, és a dir, un 10,2% més en comparació amb el mateix mes de l'any passat. 

  • 17:30

    Els veïns del barri de l'Eixample de Girona es queixen per la quantitat de brossa que s'acumula als carrers

     

    A Girona, veïns del barri de l'Eixample es queixen de la gran quantitat de brossa que s'acumula fora dels contenidors. Denuncien presència de paneroles i demanen a l'ajuntament que hi posi remei. A l'Eixample hi conviuen contenidors intel·ligents i convencionals. Els intel·ligents van amb targeta i només permeten llençar la brossa uns dies determinats. Això fa que molts veïns els evitin i llencin les escombraries als contenidors de sempre, que queden ràpidament saturats.

  • 17:09

    Comença la retirada d'amiant del Turó de la Rovira

     

    Operaris especialitzats han començat a retirar amiant del Turó de la Rovira. S'havien detectat en aquesta zona trossos d'aquest material, que és altament tòxic. Els veïns demanen una neteja intensiva. Són vestigis de les barraques enderrocades poc abans dels Jocs Olímpics de 1992 i també restes de construcció abandonades per veïns.

  • 16:59

    Detenen tres homes relacionats amb la baralla amb arma blanca del 30 de setembre a Vic

     

    Els Mossos han detingut a primera hora d'aquesta tarda tres homes relacionats amb la baralla que va tenir lloc el 30 de setembre a Vic en què quatre homes van resultar ferits per arma blanca. Els arrestats tenen entre 23, 27 i 32 anys i la policia catalana no descarta que es puguin practicar noves detencions. Els tres homes són veïns de la capital d'Osona i està previst que passin a disposició judicial entre aquest dimarts i dimecres. 

  • 16:00

    Condemnat a 7 anys de presó l'acusat de violar una noia en una zona boscosa de Sant Gregori

     

    L'Audiència de Girona ha condemnat a 7 anys de presó l'acusat de violar una noia en una zona boscosa de Sant Gregori després d'una nit de festa el 18 de desembre del 2021. La sentència dona plena credibilitat al relat de la víctima, que veu "clar, persistent i sincer". A més, el tribunal subratlla que hi ha altres proves que avalen l'agressió sexual "de manera rotunda" i permeten rebutjar que, com sostenia el processat, la relació fos consentida. La sentència li imposa passar-se cinc anys en llibertat vigilada quan surti de la presó, no poder-se apropar a menys 500 metres de la víctima i pagar-li una indemnització de 15.550 euros.

  • 15:25

    Comença el judici als tres acusats pel crim de les bessones de Sabadell del 2021

     

    La fiscalia demana més de 24 anys de presó per a l'home i les dues dones acusats d'assassinar la parella d'una d'elles la nit del 9 de juliol de 2021 a Sabadell. Aquest dilluns ha començat a l'Audiència de Barcelona el judici per la mort de Pedro Fernández al domicili de la seva xicota, i seuen al banc dels acusats la dona, la seva germana bessona i la parella d'aquesta. La víctima va rebre una dotzena de cops al cap i el rostre amb una pota de cabra a mans presumptament de l'home, provocant-li unes ferides que li van acabar provocant la mort. 

  • 14:48

    Es cancel·len dos vols més amb Israel, i ja en són 6

     

    S'han cancel·lat una arribada (17.30 hores) i una sortida (18.30 hores) de Blue Bird Airlines. En aquests moments queden dos vols de la companyia ELAL (israeliana) programats al Prat: una arribada a les 21.10 hores i una sortida a les 22.25 hores.
    Vueling segueix pendent dels fets per a decidir què fer amb la sortida d'un vol previst per a les 23 hores.

     
  • 14:16

    Primers testimonis dels atacs de Hamàs a Israel des de l'Aeroport del Prat

     

    El ministre d'Exteriors ha confirmat que hi ha dos espanyols entre els afectats, però no n'ha donat més detalls. A l'Aeroport del Prat, inicialment s'han cancel·lat els vols amb Tel-Aviv, però després d'unes hores s'ha représ la connexió i han arribat els primers passatgers que fugen de la guerra. 

  • 13:46

    La campanya forestal a l'Ebre es tanca amb molt pocs incendis i hectàrees cremades

     

    La campanya forestal d'incendis a les Terres de l'Ebre s'ha tancat amb un balanç de 27 incendis forestals i 37,09 hectàrees cremades. Els focs més importants van ser els del Perelló i els dos consecutius de Tivissa amb 20,59 i 8,05 hectàrees afectades, respectivament. Els cossos d'emergències han valorat les dades com a molt positives sobretot perquè es partia d'una primavera amb molts incendis i unes condicions de risc alt d'inici que han millorat alguns episodis de pluja. Fins a quatre vegades s'ha activat el nivell 3 de Pla Alfa, amb tancaments de molts dies dels accessos als massissos com el Port, Cardó-Boix o Llaveria, durant dos episodis crítics de vents calents i altes temperatures.

  • 13:19

    Collboni mostra la seva consternació pels "tràgics" esdeveniments a Israel i condemna els atacs terroristes de Hamàs

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s'ha mostrat consternat amb "els tràgics esdeveniments i notícies" que arriben d'Israel i ha condemnat els atacs terroristes que el grup islamista Hamàs ha dut a terme en aquesta zona. Ho ha dit en una piulada en què també ha manifestat el seu suport i solidaritat envers les víctimes. Alhora, ha considerat que "avui, més que mai, malgrat les enormes dificultats" Barcelona i les ciutats del món han de treballar "a favor de la pau, els drets humans i l'estabilitat de la Mediterrània". 

  • 12:45

    Els embassaments de les conques internes cauen per sota del mínim històric de la sequera del 2008

     

    Els embassaments de les conques internes de Catalunya han caigut per sota del mínim històric de la sequera de fa 15 anys. Segons dades de l'ACA, el nivell al conjunt de pantans és ara del 21,03%, una dada inferior al 31 de març del 2008 (21,05%), el moment més crític de l'episodi. De fet, el volum d'aigua actual no s'havia vist des de principis de segle. Amb tot, l'ACA apunta que les dessalinitzadores han endarrerit "uns sis mesos" els efectes de la sequera.

  • 11:38

    Aturats els dos reactors de la nuclear d'Ascó per una avaria amb les línies externes d'evacuació.

     

    Una avaria ha obligat a parar la central nuclear d'Ascó. Han saltat les proteccions elèctriques perquè s'ha detectat una anomalia a la xarxa exterior. Un tall que no suposa cap incidència per les persones ni el medi ambient.

    És una parada igual que la que hi va haver el 20 de setembre passat a Vandellòs II. 

     
  • 11:18

    Capella insisteix al govern espanyol que apliqui la llei d'habitatge

     

    La consellera de Territori, Ester Capella, ha tornat a insistir al govern espanyol perquè publiqui l'índex de referència del preu del lloguer inclòs en la llei d'habitatge. "És una necessitat urgent perquè sense la llei de contenció de rendes, el mercat continua funcionant de forma salvatge", ha sentenciat Capella en declaracions als mitjans després de la publicació del preu lloguer mitjà a Catalunya en el primer semestre. 

  • 10:50

    Albares confirma que dos espanyols han "patit l'atac de Gaza a Israel", però no detalla en quin estat es troben

     

    El ministre d'Exteriors espanyol en funcions, José Manuel Albares, ha confirmat en declaracions a TVE que dos ciutadans espanyols han "patit l'atac de Gaza a Israel", però no ha detallat en quin estat es troben. Albares ha apuntat que tenen les seves identitats i que estan en contacte tant amb les autoritats israelianes com amb els familiars de les dues persones afectades pel conflicte. El ministre d'Exteriors en funcions ha evitat donar per ara "cap dada al respecte" perquè, ha explicat, estan "intentant aclarir" què ha passat i ajudant "en tot el que és possible".

  • 10:42

    Justícia i Igualtat creen un servei unificat per a informes forenses a les dones víctimes de violència masclista

     

    El Departament de Justícia i el d’Igualtat i Feminismes crearan els pròxims mesos les anomenades Unitats de Valoració Forense Intensió (UVFI) per fer informes pericials complets sobre les víctimes de violència masclista i sexual. Estaran formades per una trentena de professionals que es dedicaran en exclusiva a aquesta matèria. A més, els jutjats tindran una sola finestreta on adreçar-se per demanar els diversos tipus d’informes, siguin de lesions físiques o psicològiques. Fins ara, eren uns 80 professionals que es dedicaven a aquest àmbit, però també a altres tipus d’informes.

  • 10:38

    Aragonès assegura que negocia amb el PSOE l'amnistia i l'avisa que ha de ser el punt de partida. 

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha obert la porta a la possibilitat que la independència no sigui l'única opció del referèndum. "Des del meu punt de vista la independència ha de ser una opció. A partir d'aquí, si hi ha altres propostes, benvingudes siguin i que la ciutadania decideixi lliurement. Les característiques del referèndum ha de formar part de la negociació", ha afirmat en una entrevista a La Hora de La 1.

    El cap de l'executiu català ha avisat que veu "lluny l'apartat de serveis públics" el PSOE pel que fa a una condició "fonamental" per ERC: millorar el finançament dels serveis públics i el traspàs de Rodalies. I ha lamentat que en aquest àmbit el PSOE "no s'estigui movent".

    Aragonès també considera "interessants" les propostes de Sumar, però detalla que el que serà determinant serà "la proposta del PSOE". 

  • 10:33

    Javier Pérez Royo, catedràtic de dret constitucional, descarta que els tribunals puguin frenar l'amnistia.

     

    El catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla explica que no té cap valor jurídic assenyalar que la llei d'amnistia és a canvi de la investidura de Pedro Sánchez. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa que la paraula amnistia ha d'aparèixer al títol d'una eventual llei.

     
  • 10:28

    El lloguer a Barcelona torna a marcar un nou màxim: s'enfila fins als 1.123,56 euros al mes

     

    El lloguer a Barcelona ha tornat a marcar un nou màxim durant el segon trimestre i s'ha enfilat fins a 1.123,56 euros al mes de mitjana, 36 euros més respecte dels tres primers mesos de l'any. Segons les últimes dades actualitzades per l'Incasòl, es tracta d'un nou rècord a la capital catalana, on el lloguer no ha parat de créixer des del 2020.

  • 10:05

    El petroli puja més d'un 3% davant les tensions a Orient Pròxim.



    El preu del barril del cru Brent, de referència per a Europa, escalava aquest dilluns més d'un 3%, davant l'escalada de les tensions a Orient Pròxim després de la guerra oberta entre Hamàs i Israel, així com la situació a l'Iran, a més de les pressions relacionades amb el conflicte a Ucraïna i la retallada del subministrament de Rússia i l'Aràbia Saudita.

  • 9:37

    Cancel·lats 4 dels 11 vols programats entre Tel-Aviv i Barcelona. 

     

    Segons informa Aena, encara no saben que pot passar amb tots els vols programats per aquest matí. De moment Vueling confirma que pensa a cancel·lar el que surt aquest dilluns a la nit. Els que suposadament aterren al llarg del matí van amb retard.

    De les operacions preparades per volar cap a Israel, al matí hi ha dos vols de la companyia de bandera d'Israel que sí que volen.

  • 9:15

    Álex Ramos: "No m'agrada que es digui que és una manifestació de la dreta"

     

    El vicepresident de Societat Civil Catalana, Álex Ramos, defensa que la manifestació en contra de l'amnistia no anava contra el PSOE i el govern espanyol: "No m'agrada que es digui que és una manifestació de la dreta". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, explica que "gent important" de l'esquerra no va anar a la manifestació per "responsabilitat" i "por". 

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 9 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:15

    Socialistes i Comuns critiquen la participació del PP i VOX a la manifestació.

     

    Des de la Moncloa també critiquen la manifestació. En un missatge a les Xarxes Socials, el ministre de la presidència en funcions, Félix Bolaños qualifica el PP i VOX de nostàlgics del conflicte i assegura que l'executiu sempre estarà a favor del diàleg. En la mateixa línia, Salvador Illa acusa Feijóo i Abascal de crispar l'ambient i des dels Comuns, Aina Vidal creu que la manifestació és una mostra de la debilitat de la dreta a les urnes.

  • 8:10

    Pere Aragonès titlla de fracàs la mobilització i acusa el PP de fomentar la "venjança"

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha titllat la manifestació de fracàs i ha acusat els dirigents del PP i VOX de fomentar "la venjança, l'odi i la repressió". Aragonès ha subratllat que la presència dels líders populars és "inversament proporcional al seu èxit i suport" a Catalunya. Ha insistit en el "fracàs" de la mobilització i ha assenyalat que Catalunya decidirà "en llibertat i sense repressió".

     
  • 8:05

    PP, VOX i Ciutadans a la manifestació contra l'amnistia.

     

     

    Una manifestació que va reunir 50.000 persones segons la guàrdia urbana, i 300.000 segons l'organització. A més de Núñez Feijóo hi van participar Santiago Abascal, de VOX, i Ciutadans. Tots tres partits acusen Pedro Sánchez d'acceptar l'amnistia per mantenir-se el poder i ho titllen de cacicada i fins i tot de corrupció. L'organització SCC no va voler que els polítics desfilessin a primera fila. 

     

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dilluns 09 d'octubre de 2023.