Enlaces accesibilidad
Dia Mundial de la Salut Mental

Augmenten a Catalunya en més d'un 50% les baixes laborals per malalties mentals en 5 anys

  • L'any 2018 es van registrar prop de 93.000 i el 2022 van ser més de 143.000
  • Els experts insisteixen en la importància de detectar els primers símptomes per a demanar ajuda

Per
7 de cada 10 persones pateixen la síndrome del treballador cremat o 'burnout'
7 de cada 10 persones pateixen la síndrome del treballador cremat o 'burnout' | RTVE CATALUNYA

La conscienciació sobre la importància de la salut mental va en augment en els últims anys. Cuidar-la i actuar amb prevenció són essencials per demanar ajuda tal com afirmen els experts. Les xifres de baixes laborals ens posen sobre la taula un panorama preocupant, i és que a Catalunya han augmentat en 5 anys més d'un 50%. Per això, dies com avui són essencials. El 10 d'octubre està marcat al calendari com una jornada per conscienciar sobre la salut mental.

Aquesta commemoració, promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. Els seus objectius són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.

La síndrome del 'burnout'

7 de cada 10 persones pateixen un 'burnout', o la síndrome del treballador cremat, al llarg de la seva vida. Està reconegut per l'OMS i pot derivar en ansietat o depressió. Associacions com 'Obertament' alertem que el 90% dels treballadors que pateixen problemes de salut mental, no ho diuen a la feina.

Es dupliquen les baixes laborals per salut mental en els últims 5 anys

Més de 600 pacients atesos a Sant Joan de Déu

Un total de 625 persones amb crisis de salut mental s'han beneficiat en els darrers quatre anys del servei d'Atenció Domiciliària Intensiva del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. La xifra representa el 24% dels ingressos d'aguts registrats al centre des del mes de novembre de 2019. Pel que fa a l'hospitalització convencional, s'han comptabilitzat 2.017 pacients. Aquestes dades corresponen a malalts procedents del Garraf i de les poblacions de Cornellà, Esplugues, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Cunit. El centre sanitari ha afirmat que les dades recollides confirmen que l'hospitalització domiciliària és una alternativa flexible i personalitzada per a les persones ateses i les seves famílies que alhora afavoreix la participació.

Salut Mental en les dones

Coincidint amb el dia mundial, un grup de dones ha volgut explicar en primera persona en un esmorzar de la Xarxa TECSAM del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, com els afecta en el seu dia a dia l'estigmatització de la malaltia mental, però també quines són les seves necessitats. Entre els reptes, diuen, ser més escoltades.

Estigmes i necessitats de la salut mental en les dones | Anna Bañeres

Conductes suïcides dels estudiants

Un estudi de la URV de Tarragona alerta que un 20% dels estudiants han pensat o han tingut una conducta suïcida en els 30 dies abans de ser preguntats. Això inclou els que ho havien pensat de manera passiva com els que ho havien fet de manera activa i també aquells que tenien un pla de suïcidi o havien fet un intent.

Més de la meitat dels alumnes de la URV de Tarragona poden patir un trastorn mental comú | Judit Huerta

Per tot plegat, és important prendre consciència de la importància del dia mundial de la salut mental.