Els embassaments de les conques internes es troben per sota dels mínims històrics del 2008
- Segons dades de l'ACA es troben al 21% de la seva capacitat
- La situació als pantans de la xarxa de l'Ebre tampoc és bona i estan al 31%
Situació insòlita als embassaments de les conques internes. Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, es troben al 21% de la seva capacitat i se situen per sota dels nivells mínims registrats durant la sequera patida l'any 2008. El nivell al conjunt de pantans és ara del 21,03%, una dada inferior al 31 de març del 2008, el moment més crític de l'episodi d'aquella sequera. De fet, el volum d'aigua actual no s'havia vist des de principis de segle. Tot i aquestes dades tan negatives, l'ACA afirma que les dessalinitzadores han endarrerit "uns 6 mesos" els efectes de la sequera. La Generalitat assegura que si la sequera no millora, hi haurà una situació d'emergència a finals d'any a l'àmbit Ter-Llobregat.
Nivells per sota de l'excepcionalitat per segona vegada a la història
El nivell de reserves dels pantans gestionats per l'ACA està per sota del llindar d'excepcionalitat, el 25%, per segona vegada a la història, després de la sequera del 2008, i s'apropa a una situació d'emergència, ubicada en el 16% de les reserves, a què no s'ha arribat mai fins ara. Els nivells no han parat de baixar des de maig del 2021, excepte dos repunts que van coincidir amb episodis de pluja, la primavera del 2022 i el juny d'aquest any. La situació anterior a aquesta crisi era d'abundància d'aigua, especialment després que durant els quatre dies que va durar el temporal Glòria el gener del 2020, les reserves pugessin del 75% a la ratlla del 100% de la capacitat.
Situació crítica a Darnius Boadella i Riudecanyes
Per embassaments, el de Darnius Boadella, amb un 15,9%, i el de Riudecanyes, amb un 4,5%, estan al nivell més baix des que es recullen dades. D'altres, com el de la Baells, la Llosa del Cavall, Siurana i Susqueda s'apropen als mínims. És també el cas de Sau, que va caure al 6,5%, el percentatge més baix des de l'inici de segle aquest març, quan el Govern va decidir desembassar aigua cap a Susqueda per preservar la qualitat de l'aigua. Quan va acabar l'operació, el volum va pujar progressivament fins al 31,9% l'1 de juliol, però des de llavors, el pantà ha tornat a recular de manera constant fins al 16,7% actual.
Sancions de l'ACA
L'ACA ha sancionat 16 ajuntaments per dos motius diferents. 8 perquè són municipis de més de 200.000 habitants que no han presentat els seus plans d'emergència per reduir el seu consum d'aigua. L'altra meitat, més petits, per no haver aportat les seves dades de consum.
Xifres preocupants també a l'Ebre
L'estat dels embassaments que formen part de les conques de l'Ebre, i gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, també passen per una situació excepcional, molt a prop del mínim des del 1997. El nivell d'aigua no és tan baix com els de les conques internes,però tres dels pantans han tocat fons aquest setembre: Canelles amb el 12,5% de la seva capacitat, Cavallers amb el 2,7% i Guiamets amb el 4,8%.
L'aigua, més cara
Precisament per les condicions climatològiques en què ens trobem, l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat proposa incrementar un 30% la tarifa de l'aigua per l'efecte de la sequera i el cost de la dessalinitzadora, el que es tradueix en un augment d'1 euro per persona al mes. Una xifra que pot variar en funció del municipi.