Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya, 11 d'octubre de 2023 | Uns 460.000 vehicles surten de l'àrea de Barcelona pel pont del Pilar

  • Els alumnes catalans milloren en anglès i matemàtiques però empitjoren en llengua
  • Pedro Sánchez escenifica l'inici de les negociacions de la investidura amb ERC
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'AP-7 és una de les carreteres que més mobilitat registra aquest pont del Pilar
L'AP-7 és una de les carreteres que més mobilitat registra aquest pont del Pilar

L'actualitat d'aquest dimecres passa per les rondes de contactes amb representants polítics del Congrés de cara a la investidura que impulsa Pedro Sánchez. Aquest dimecres ha arribat el torn d'ERC. El president del Govern s'ha reunit amb Gabriel Rufián després de trucar a Oriol Junqueras. A més d'Esquerra, també s'ha trobat amb representants d'UPN i Coalició Canària.

El Servei Català de Trànsit preveu que uns 460.000 vehicles surtin entre aquesta tarda i demà al matí de l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb motiu del pont del Pilar. S'ha posat en marxa un dispositiu especial que posa especial atenció als motoristes. Un pont que comença amb un temps d’estiu: sol i calor a tot arreu. De fet, plena de banyistes hem trobat la Platja Llarga de Salou, avui al matí.

Educació s'ha marcat com a objectiu millorar la comprensió lectora des de l'inici de l'escolarització, després de presentar els resultats de les últimes proves de competències bàsiques. Expliquen que les matèries lingüístiques són les que més costa remuntar després de la pandèmia. Tot i que s'ha millorat en matemàtiques i anglès, els resultats de català i castellà no havien estat tan baixos en els últims 9 anys.

La 61a edició del Saló Nàutic Internacional de Barcelona ha obert portes aquest migdia al Port Vell amb la ministra Raquel Sánchez i la consellera Ester Capella com a protagonistes. Se centra en la innovació i la sostenibilitat. Fins diumenge, s'hi podran veure les novetats del sector. Confien a rebre més 50.000 visitants, en una edició marcada per la Copa Amèrica.

Resum notícies a Catalunya: 11 d'octubre

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:55

    Illa rebutja la proposta dels experts per l'acord de claredat perquè "augmenta la divisió en la societat catalana"

     

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha rebutjat aquest dimecres la proposta dels experts per l'acord de claredat. "No som partidaris de res que ajudi a augmentar la divisió o la ruptura en la societat catalana. Per claredat el que va haver el 23 de juliol a Catalunya i el conjunt d'Espanya", ha dit Illa en declaracions als mitjans des de Brussel·les, tot insistint que "no convé caminar o prendre mesures que fomentin la divisió". D'altra banda, el primer secretari del PSC ha defensat mantenir la "discreció" sobre les converses per a la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, després de la reunió de Sánchez amb el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

  • 18:59

    Aragonès farà dilluns una reunió extraordinària del Govern per analitzar l’informe dels experts de l’Acord de Claredat

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, dedicarà el matí del pròxim dilluns a l’informe del consell acadèmic per a l’Acord de Claredat. El document, que s’ha donat a conèixer aquest dimecres i que contempla cinc propostes de referèndum i dues possibles alternatives, centrarà l’activitat política del president, que començarà a primera hora del matí trobant-se amb els experts que han elaborat l’informe. Posteriorment, Aragonès reunirà el Govern en un Consell Executiu extraordinari que abordarà i analitzarà els plantejaments dels acadèmics.

  • 18:30

    Tres ferits, un greu, en desplomar-se un ascensor en una finca de l’Eixample de Barcelona

     

     

    Tres homes han resultat ferits en desplomar-se un ascensor del número 89 del carrer Aribau de Barcelona, a la cantonada amb el carrer Mallorca, a l’Eixample. Els homes han estat traslladats a un hospital, un d'ells de gravetat.

  • 18:15

    Primeres retencions a l'AP-7 i C-55 per l'operació sortida pel pont del Pilar

     

    A l'AP-7 hi ha 6 km de retenció entre el Papiol i Sant Cugat del Vallès direcció Girona per un vehicle avariat que talla un carril. Les cues havien arribat fins als 13 km. A hores d'ara, a la mateixa autopista i també a la B-30 hi ha cua a Barberà del Vallès en tots dos sentits. A la C-55 hi ha 7 km de cua entre Sant Vicenç de Castellet i Castellgalí en sentit Manresa.

  • 17:45

    Més de 66.600 vehicles han sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona entre les 15 i les 17 h

     

    Un total de 66.622 vehicles han sortit de l'àrea metropolitana entre les 15 h i les 17 h, segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT). Es tracta del 14,5% dels 460.000 vehicles que està previst que surtin des de les 15 h d'aquest dimecres fins a les 15 h de dijous. Per ara, la mobilitat en les primeres dues hores de l'operació sortida representa un 15,8% més que el 2022 i un 5,5% més que el 2017.

  • 17:00

    Presó provisional sense fiança per a 1 dels 3 detinguts per col·locar explosius casolans a Barcelona

     

    El jutjat ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per a un dels tres detinguts per col·locar explosius casolans en diferents moments entre 2022 i 2023 a entitats financeres i comerços de Barcelona. El jutjat d'instrucció 29 de Barcelona li atribueix delictes d'estralls, danys, tinença d'explosius i contra la salut pública. En total, els Mossos van detenir tres homes d'entre 24 i 45 anys i investiguen una dona per haver col·locat set explosius casolans a entitats financeres i comerços de l'Eixample i Sant Martí de Barcelona. Els arrestats van passar a disposició judicial el dia 6 d'octubre.

  • 16:09

    Comença el dispositiu especial de Trànsit pel pont del Pilar

     

    En marxa, des de les 15 h de la tarda, el dispositiu especial de Trànsit pel pont d'octubre. Es preveu que entre avui i demà surtin 460.000 vehicles de l'àrea metropolitana. Es posa especial atenció als motoristes.

  • 15:34

    La Paeria de Lleida autoritza temporalment als musulmans resar al parc de la canalització

     

    L'Ajuntament de Lleida ha autoritzat a la comunitat musulmana Ibn Hazm, la més nombrosa de la ciutat, perquè pugui dur a terme la pregària dels divendres al parc de la canalització, al costat del pont de Príncep de Viana. Es tracta d'una autorització temporal que s'allargarà dos divendres, el 13 i el 20 d'octubre, ja que en aquestes dates el recinte exterior cobert de la Fira de Lleida no es pot utilitzar per la celebració de la fira Municipàlia.

  • 15:00

    Els mossos diuen que una de les bessones del crim de Sabadell intentava que la germana no parlés amb ells

     

    Els mossos d’esquadra que van trobar-se el cadàver de l’home assassinat en un pis de Sabadell el juliol del 2021 han explicat aquest dimecres durant el judici que el principal acusat va mostrar-se "serè i col·laborador" en tot moment, i tot i que inicialment va dir que la víctima havia caigut, poc després va admetre que l'havia agredit. Pel que fa a les bessones, "el 90% del temps es van mantenir callades" i tenien la mirada perduda. Han negat que estiguessin en estat de xoc, ja que van respondre preguntes, van donar-los aigua per a Isaac i van expressar neguit. "Només preguntaven: què passarà amb nosaltres?", han exposat alguns agents, que han dit que "la Dolores responia i la Pilar intentava interrompre-la perquè no parlés".

  • 14:20

    Rufián adverteix al PSOE que ERC negocia "una investidura, no una legislatura"

     

    El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, insisteix que la negociació de la investidura de Pedro Sánchez passa per l'amnistia, el referèndum i el dèficit fiscal i d'infraestructures. Rufián, després de reunir-se durant prop d'una hora amb el líder del PSOE ha advertit que no es pot donar per fer que l'acord pot incloure els pressupostos generals de l'Estat. El portaveu dels republicans ha afegit que són propostes "exigents, però raonables". 

  • 14:11

    La Generalitat recorrerà la decisió de no admetre a tràmit la querella per tortures a la comissaria de Via Laietana

     

    La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha anunciat que el govern recorrerà la decisió del jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona de no admetre a tràmit la querella per tortures a la comissaria de Via Laietana presentada per Carles Vallejo. Ubasart s’ha pronunciat en una visita als jutjats de Sabadell tot assegurant que “hi ha un deure cap a les víctimes del franquisme que van lluitar per la democràcia i que un procés judicial seria reparador”. 

  • 13:54

    El Govern creu que les 8 morts per salmonel·la en un geriàtric en 2022 van ser una cosa "excepcional"


    El secretari d'Assumptes Socials i Família de la Generalitat, Lluís Torrens, creu que la mort de vuit persones entre agost i principis de stembre de 2022 per una intoxicació de salmonel·la en una residència geriàtrica de Barcelona va ser una cosa "molt excepcional" i ha defensat les inspeccions que duen a terme des del Govern.
     

    En comissió parlamentària aquest dimecres, ha assegurat que posa la mà en el foc pels funcionaris que s'encarreguen de realitzar les inspeccions en centres residencials i ha insistit que, en aquest cas en concret, va ser la direcció qui "ocultava informació que s'ha de transmetre".

  • 13:51

    Julio Manrique, nou director del Teatre Lliure

     

    El ple del Patronat de la Fundació Teatre Lliure ha escollit aquest dimecres Julio Manrique com a nou director de la institució. L’actor i director teatral exercirà el càrrec des de l’1 de febrer de 2024 fins a l’1 de febrer de 2029. Després de la voluntat de Juan Carlos Martel de deixar el càrrec, s’ha iniciat el concurs públic on s’han presentat 11 candidatures. L’elecció de Manrique s’ha fet d’acord amb la diversitat de "gènere, edat i experiència". L’actual director continuarà exercint les funcions fins a finals de gener de 2024. 

  • 13:42

    Els Mossos augmenten la vigilància davant l'increment de la propaganda de grups terroristes

     

    Els Mossos d'Esquadra alerten que arran del conflicte ha augmentat la propaganda de grups terroristes a les xarxes. I recorden que Espanya es troba en alerta 4 sobre 5. Una situació que requereix extremar la vigilància com fan a sinagogues i consolats. On confirmen que no s'ha produït cap incident i també a les mobilitzacions en contra de la guerra.

  • 13:21

    El govern espanyol confirma la mort de la ciutadana hispano-israeliana Maya Villalobo

     

     

    La ciutadana amb nacionalitat espanyola i israeliana Maya Villalobo Sinvany, que estava desapareguda des de l’atac terrorista de Hamàs del cap de setmana, és morta, segons ha confirmat aquest dimecres el govern espanyol. L’executiu de Pedro Sánchez ha reiterat en un comunicat la seva “enèrgica condemna a l’atac terrorista de Hamàs” i ha expressat el seu condol a tota la família i amics de Villalobo. La jove, de 19 anys i de Sevilla, estava fent el servei militar amb Israel prop de la frontera amb Gaz

  • 13:00

    Ja es pot demanar cita per vacunar-se contra la grip i la Covid

     

    Salut informa que des d'avui ja es pot demanar cita, a través de La Meva Salut o al Centre de primària, per a la vacunació simultània contra la grip i la COVID que comença dilluns vinent 16 d'octubre. Una vacunació conjunta contra la grip i la COVID per a les persones de 60 anys i més, persones amb afeccions de risc, professionals sanitaris i essencials i dones embarassades, però també per primera vegada, per a vacunar contra la grip a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat i per a les persones fumadores.

     

    La vacunació es podrà realitzar al CAP de referència amb cita prèvia i en els punts habilitats a cada regió sanitària, per facilitar encara més la vacunació fora dels horaris dels CAP, com són els dissabtes. 

  • 12:52

    La segona fase del cobriment de la ronda de Dalt començarà el segon trimestre del 2024

     

    L’inici de les obres de la segona fase del cobriment de la ronda de Dalt, a Horta-Guinardó, serà efectiu el segon trimestre del 2024. Les obres es faran entre l’Institut Vall Hebron i l’avinguda de Vallcarca. Està previst que el pròxim dimarts es faci l’aprovació inicial del projecte executiu a la Comissió d’Urbanisme.

  • 12:48

    El Saló Nàutic obre portes al Port Vell de Barcelona amb la Copa Amèrica com un dels eixos principals

     

    Aquest dimecres arriba al port Vell de Barcelona una nova edició del Saló Nàutic amb les novetats que aportaran els 240 expositors i les 160 embarcacions de la mostra flotant. El certamen espera l'assistència fins diumenge de 50.000 visitants en una edició marcada per la Copa Amèrica a només un any de la regata i que servirà per apropar la competició a la ciutat, ja que la fira comparteix espai amb les bases dels sis equips que hi participen.

  • 12:41

    Gabriel Jenè, reelegit president de Barcelona Oberta per 4 anys

     

    La Unió d’Eixos Comercials i Turístics de Barcelona, Barcelona Oberta, ha reelegit aquest dimecres Gabriel Jené com a president. En una assemblea general, s’han renovat els càrrecs de la junta directiva i s’ha determinat que el fins ara president, Jené, segueixi en el càrrec quatre anys més. La resta de càrrecs inclouen Javier Cottet, Lluís Sans i Fermí Villara com a vicepresidents, i Joaquim de Toca Andreu com a secretari i tresorer.

  • 12:37

    Empitjora el nivell de català i castellà però millora el d'anglès a 4t d'ESO

     

    Són algunes de les dades que s'extreuen dels resultats de les competències bàsiques d'Educació. Els resultats de català i castellà dels alumnes de 4t d'ESO continuen a la baixa un any més, però milloren en anglès i matemàtiques. Els resultats en llengua catalana es van situar en els 72,3 punts, 1,8 punts menys respecte a l'any anterior, mentre que en llengua castellana van caure fins als 71,6 punts (3,6 punts menys). A 6è de primària, els resultats milloren lleugerament en català, amb 72,7 punts de (0,2 punts més); a llengua anglesa, amb 77,8 punts (0,9 més), i a matemàtiques, amb 73,6 (2,5 punts més). Per contra, a l'últim curs de primària empitjora la llengua castellana, que cau fins als 71,2 punts (1,9 punts menys) i medi natural, que baixa fins als 71,6 punts (1,2 punts menys).

  • 12:33

    Pere Aragonès veu “coincidències” en la proposta d'amnistia de Sumar

     

    Enmig de la reunió entre el president del govern, Pedro Sánchez, i el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, sobre la investidura, el cap de l'executiu català, Pere Aragonès, ha destacat les “coincidències” en parts de la proposta de Sumar sobre l'amnistia presentada ahir. Aragonès també ha emmarcat en la “normalitat” la trucada prèvia entre Oriol Junqueras i Sánchez.

  • 12:33

    Es preveu que 460.000 vehicles surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona pel pont d'octubre

     

    Aquest pont d'octubre es preveu de molta mobilitat. Cap a les 15 hores d'avui comença el dispositiu especial de Trànsit, amb l'atenció posada als motoristes. Es preveu que entre avui i demà surtin 460.000 vehicles de l'àrea metropolitana. 

  • 12:16

    ERC demana a Collboni que ajorni la presentació dels pressupostos per poder negociar

     

    ERC ha demanat aquest dimecres al govern de Barcelona que ajorni la presentació dels pressupostos per poder negociar. “Si volen entesa el que haurien de fer és ajornar la seva presentació”, ha dit el líder dels republicans, Ernest Maragall. A parer seu, “no té sentit parlar de pressupostos sense que el govern de Collboni expliqui quin és el seu projecte per a Barcelona i amb qui volen negociar”. El republicà creu que són uns comptes “sense ambició, que no diuen massa res”. 

  • 11:55

    CaixaBank revisa a l'alça el creixement de l'economia espanyola en 2023, fins al 2,4%
     

    CaixaBank Research ha revisat a l'alça les previsions de creixement de l'economia espanyola en 2023, fins al 2,4%, enfront del 2,3% previst, segons l'Informe Mensual d'octubre. L'entitat ha explicat que l'economia espanyola "va sortejar millor del que s'esperava" un entorn que ha definit com a complex i globalment advers durant la primera meitat de l'any.

  • 11:44

    Tres detinguts per la col·locació de set artefactes casolans a entitats financeres i comerços de Barcelona

     

    Els Mossos han detingut tres homes d'entre 24 i 45 anys i investiguen una dona per haver col·locat set explosius casolans a entitats financeres i comerços de l'Eixample i Sant Martí de Barcelona. La policia els relaciona amb delictes d'estralls, danys i tinença d'armes i explosius i contra la salut pública. Els fets haurien passat entre juliol de 2022 i juny de 2023. Les anàlisis dels artefactes han determinat que tots haurien estat creats per la mateixa persona. A més, han revelat que els explosius eren de fabricació casolana. Tot i que els atacs no van ser reivindicats, els Mossos han dit que podrien tenir un rerefons ideològic emmarcat en l'anarquisme violent. No van causar víctimes però els danys materials ascendeixen a 80.000 euros.

  • 11:32

    La justícia rebutja investigar les tortures a Carles Vallejo de Via Laietana. 

     

     

    El jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona ha rebutjat l’admissió a tràmit d’una querella del sindicalista Carles Vallejo contra sis policies nacionals per crims contra la humanitat i tortures a la comissaria de la Via Laietana a principis dels anys 70 mentre estava detingut.

    Les entitats memorialistes lamenten la interpretació "restrictiva" del jutjat sobre la llei de memòria democràtica, quan a Madrid s'ha admès a tràmit una querella similar per un altre cas. 

  • 10:15

    Oriol Junqueras i Pedro Sánchez parlen per telèfon abans de la reunió entre ERC i el PSOE

     

    El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i el president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, han mantingut una conversa telefònica aquest dimecres al matí, poc abans que el socialista es reuneixi el portaveu del grup republicà al Congrés, Gabriel Rufián, en el marc dels contactes per a negociar la possible investidura de Sánchez. En un comunicat, el president d’ERC i el líder del PSOE valoren “positivament” la conversa “com una mostra de cordialitat i respecte mutu, i com un pas més cap a la normalitat política”.

  • 10:00

    Els Mossos identifiquen part del grup que ahir va ruixar amb gas pebre una oficina de Correus i una hamburgueseria

     

    Els Mossos identifiquen part del grup de persones que aquest dimarts van ruixar amb gas pebre l'oficina de Correus de Girona i una hamburgueseria de la ciutat. Els investigadors, però, encara treballen per saber qui va ser l'autor material dels fets que va obligar a desallotjar les oficines de Correus i que va mobilitzar la unitat del Grup d'Intervenció Tecnològica dels Bombers i l'equip dels Tedax dels Mossos d'Esquadra, especialitzat en la desactivació d'explosius. Les identificacions s'han produït gràcies a testimonis que estaven a la zona dels fets i a les càmeres de vigilància. L'oficina de Correus es va desallotjar quan almenys una dotzena de persones van tenir símptomes de tos.

  • 9:20

    Manu Reyes descarta per ara rellevar Alejandro Fernández al PP de Catalunya. 

     

     

    L'alcalde de Castelldefels, remarca el seu "compromís" amb els veïns del municipi, davant els rumors sobre el seu futur al capdavant del PP de Catalunya. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, destaca que no hi ha eleccions convocades, defensa que Alejandro Fernández és la millor opció actual per al partit i demana "retenir talent i captar nou talent".

    Manu Reyes, alcalde de Castelldefels, remarca el seu "compromís" amb els veïns del municipi, davant els rumors sobre el seu futur al capdavant del PP de Catalunya. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, destaca que no hi ha eleccions convocades, defensa que Alejandro Fernández és la millor opció actual per al partit i demana "retenir talent i captar nou talent".

  • 08:40

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 11 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:10

    Viatge a Bolonya del president Aragonès. 

     

     

     

    La vigília de la commemoració del dia de la hispanitat, el president Aragonès viatja avui a Bolonya, regió governada pel centreesquerra i que va resistir a l'onada de la formació de Geòrgia Meloni a Itàlia. Reprèn així la seva agenda internacional.

     

  • 8:05

    Pedro Sánchez es reuneix amb ERC i demà amb Junts. 

     

     

    Continuen les rondes de contactes amb representants polítics del Congrés de cara a la investidura que impulsa Pedro Sánchez. Aquest dimecres serà el torn d'Esquerra i el president del govern es reunirà amb Gabriel Rufián. A més d'Esquerra també es trobarà amb representants d'UPN i Coalició Canària.

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dimecres 11 d'octubre de 2023.

     

     

     

    Aquí les notícies més destacades d'ahir.