Enlaces accesibilidad
12-O

Un miler de persones es manifesten a Barcelona per commemorar el Dia de la Hispanitat amb l'amnistia com a protagonista

  • El lema de la marxa ha estat 'Prou ja de concessions' amb un marcat accent polític en l'amnistia
  • Dirigents del PP, VOX i Ciutadans s'han situat a la capçalera de la manifestació

Per
Manifestants en la marxa convocada per 'Espanya i Catalans'
Manifestants en la marxa convocada per 'Espanya i Catalans' | RTVE CATALUNYA

Manifestació a Barcelona per commemorar el Dia de la Hispanitat amb l'eventual amnistia com a protagonista dels discursos. Una marxa convocada pel Moviment Cívic 'Espanya i Catalans' que ha aplegat 1.000 persones, segons la Guàrdia Urbana i 10.000 segons l'organització, que ha baixat des de la Pedrera, al passeig de Gràcia i ha finalitzat a Plaça Catalunya.

Durant la marxa, s’han sentit crits de ‘Puigdemont a presó’, ‘Que et voti Txapote’ i ‘Abascal president’. Amb molta presència llatinoamericana, s’han ballat danses de diversos països com ara Colòmbia, Veneçuela o Paraguai.

Manifestació d''Espanya i Catalans' a Barcelona per celebrar el Dia de la Hispanitat | Àlex Cabrera

L'amnistia i les negociacions centren els discursos

Una eventual amnistia i les negociacions entre Pedro Sánchez i els partits independentistes han centrat els parlaments previs a la manifestació. El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha aprofitat la manifestació del 12 d’octubre a Barcelona per carregar contra una possible amnistia independentista. “No pot haver-hi privilegiats, una casta que pugui impunement delinquir i que després se’ls acabi amnistiant”, ha subratllat.

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha criticat aquest dijous l’absència del cap de la oposició, Salvador Illa, en la manifestació del 12 d’octubre a Barcelona. Carrizosa ha dit que ja esperaven que el president Aragonès no acudís ni a aquesta convocatòria ni a la desfilada militar de Madrid amb la resta de presidents autonòmics, però no que hi faltés el líder del PSC.

I el portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha afirmat que l’acord de claredat és “per trencar Espanya i dividir els catalans”. Abans de participar en la manifestació del 12 d’octubre Garriga ha dit que el president Aragonès “continua amb la seva ruta de divisió dels catalans”, per l’encàrrec a un consell acadèmic d’un informe que planteja diverses propostes de referèndum i possibles alternatives. També ha afirmat que 'hem de treure pit de sentir-nos espanyols''.

Concentració de l'extrema dreta

El partit ultradretà Democràcia Nacional ha aplegat un centenar de persones en l'acte convocat per celebrar el 12 d'Octubre a Montjuïc, en què s'han proferit consignes contra Carles Puigdemont, el govern espanyol, els partits constitucionalistes i el Rei. La cita ha comptat amb la participació del líder de la formació i que es troba en tercer grau per l'assalt a Blanquerna l'any 2013, Pedro Chaparro, qui ha arrencat el triangle blau estrellat d'una bandera estelada des de l'escenari.