Enlaces accesibilidad
Tradicions

Per què ens caguem en la dena?

  • Els catalans tenen obsessió amb la merda
  • Dena s'utilitza per no fer ser la paraula Déu

Per
Per què ens caguem en la dena?
La Shalana explica perquè en caguem en la dena

Els catalans tenen especial obsessió amb tot el que es relaciona amb la "merda". És comú escoltar a gent "cagar-se" en tot per queixar-se d'alguna cosa en concret o simplement perquè li ve de gust. Entre les moltes coses en les quals es caguen els catalans hi ha la "dena". I és que és gairebé impossible no haver sentit a un català dient "Càgon dena". Però què vol dir dena?

Dena és sinònim de desena. Una desena és un conjunt de deu coses. I quin sentit té cagar-se en deu coses? Cap, no té cap mena de sentit. El que passa és que si la gent diu Càgon dena és per evitar dir càgon Déu. Per tant, Càgon dena seria un eufemisme, és a dir una manera d’insultar o de renegar una mica més suavitzada.

En català hi ha altres eufemismes. Per exemple, per evitar dir Collons!, a vegades diuen Culleres!, Cordons!, Curdills!... Uns o altres sempre segueixen el mateix format: canvien al final de la paraula, però el significat sempre és el mateix.

Per conèixer més curiositat d’aquests eufemismes recupera el programa ‘Déu n’hi do’ a RTVE Play Catalunya amb la Shalana.