Tractaments ecològics per combatre les plagues i els fongs dels horts
- Plagues i fongs poden afectar la salut de les plantes si no es controlen
- La calor, la humitat i una planificació de l’hort inadequada són els principals motius de la seva proliferació
Cargols, pugons, fongs i altres plagues poden destruir en bufar i fer ampolles tot allò que amb tanta cura hem sembrat, regat, empeltat... en definitiva ajudat a créixer al nostre hort. Si no estem a l’aguait, pot ser qüestió de poc temps que ens quedem sense collita i fins i tot sense plantes.
Si hem planificat i sostingut l’hort de manera ecològica, els tractaments per combatre plagues i fongs també ho han de ser. Primer de tot cal dir que si l’hort està planificat convenientment, la majoria dels problemes són menys freqüents i menys greus. A la planificació hi juguen factors com l’orientació, el substrat, el manteniment, i sobretot la biodiversitat. Un hort sempre tindrà més garanties d'estar lliures d'enemics si aconseguim que les plantes se sostinguin les unes amb les altres - per exemple, on hi hagi espècies que atreguin les plagues allunyant-les de les que produeixen els fruits - i si és ric amb pol·linitzadors - el millor és tenir flors que els atreguin al nostre hort -. Però si l’enemic ja és a l’hort, cal passar a l’acció, tal com diu Toni Busquets, “Bussy”, un popular greenfluencer de temes d’hort, a través del seu perfil d'instagram @lahortetadebussy.
Fosfat fèrric
Els cargols, per exemple són una de les plagues més habituals. Un recurs comú per combatre’ls són les trampes de cervesa, però són poc resolutives quan n’hi ha molts, perquè abans no hi caiguin, ja s’hauran cruspit bona part de la nostra collita. En aquest cas es pot recórrer al fosfat fèrric que té l’avantatge de no fer mal la resta d’espècies animals; al contrari, fa que cargols i llimacs morin d’inanició en uns cinc dies després de consumir-lo i passin a adobar el nostre substrat. És molt fàcil d’aplicar: es llança a terra i després només cal esperar.
El Bacillus thuringiensis
No hi ha un nom més senzill per aquest producte ecològic que cal aplicar quan detectem la presència del cuc de la col, una altra plaga força freqüent als nostres horts. Un o dos centímetres cúbics dissolts de Bacillus thuringiensis en un litre d’aigua i polvoritzats a les plantes seran suficients per fer que la plaga desaparegui, això sí: ens hem d’assegurar que el producte impregni també el revés de les fulles, que és on s’acostumen a amagar aquests cucs i a deixar-hi els seus ous. També serveix per al cuc del blat, o per altres insectes fins i tot.
La terra de diatomea
La majoria coneix aquest producte com a adob, però també té molta utilitat com a tractament contra les plagues. La terra de diatomees en realitat són algues fossilitzades que maten els insectes ressecant-los, ja que els extreuen tota la humitat. Es pot aplicar tal com es troba, llençant la pols a la terra al voltant de la planta o fins i tot damunt la planta, o bé diluint-lo en aigua i polvoritzant-ne les fulles.
Fungicida
Si el que t’afecta l’hort són els fongs, i a la zona de la Mediterrània son força freqüents per les condicions d’humitat i de calor que tenim, cal trobar un bon fungicida. Amb un fungicida diluït en aigua i polvoritzat damunt les plantes no hi haurà fong que se li resisteixi. Això sí, millor que sigui ecològic, perquè, al cap i a la fi, el que apliquem al camp o a l’hort acaba també damunt d’allò que estem cultivant per menjar... i tal com diu Bussy, “som el que mengem”.