Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Última hora: resum avui a Catalunya, 16 d'octubre de 2023 | La pluja complica la circulació a Rodalies, les carreteres i el metro

  • Pere Aragonès convoca la taula de partits per exposar les conclusions de l'informes de l'Acord de Claredat
  • Un jutjat de Barcelona investiga l'exdirectora del CNI per l'espionatge amb Pegasus a Pere Aragonès
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La xarxa de Rodalies ha tornat a patir talls per diferents incidències aquest dilluns
La xarxa de Rodalies ha tornat a patir talls per diferents incidències aquest dilluns

L'actualitat d'aquest dilluns està marcada pel nou matí de caos a Rodalies, carreteres i fins i tot el metro arran de la pluja i les múltiples incidències. Una avaria a la catenària al Garraf, l'electrificació de la Llagosta i una altra a l'Hospitalet han provocat retards importants l'R1, l'R2, l'R3 i l'R4, a més dels regionals. Les línies L5 i L1 del metro també han patit talls. A banda, un accident a la ronda de Dalt de Barcelona ha provocat llargues cues a primera hora del matí.

Després del pont del Pilar, primer dia laborable amb la línia R3 tallada entre Mollet-Santa Rosa i Figaró per les obres de desdoblament de la via.

El Consell Acadèmic per l'Acord de Claredat ha entregat aquest dilluns el seu informe amb les cinc opcions per celebrar un referèndum pactat al president de la Generalitat. Pere Aragonès ha anunciat la convocatòria de la taula de partits per defensar les seves conclusions.

Un jutjat de Barcelona investiga l'exdirectora del CNI, Paz Esteban, després d'acceptar a tràmit la querella presentada per Pere Aragonès per l'espionatge amb el programari Pegasus.

Comença la vacunació conjunta de la grip i la Covid a majors de 60 anys i altres persones amb factors de risc.

Resum avui a Catalunya: 16 d'octubre

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:20

    Dos morts i un ferit crític en un xoc entre dos turismes a la C-55 a Sant Mateu de Bages

     

    Dues persones han mort i una tercera ha resultat ferida crítica en un xoc entre dos turismes aquest dilluns, cap a tres quarts de sis de la tarda, al quilòmetre 49,1 de la carretera C-55, a Sant Mateu de Bages, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. El ferit crític ha estat traslladat en helicòpter a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. Totes tres persones viatjaven en un dels turismes implicats en la col·lisió. A l'altre automòbil n'hi havia dues, que també han resultat ferides a l'espera de la valoració del Sistema d'Emergències Mèdiques. Arran de la incidència, que ha obligat a fer pas alternatiu a la via, s'han activat dues patrulles dels Mossos, quatre dotacions dels Bombers i tres ambulàncies i l'helicòpter del SEM.

  • 18:50

    Comencen les obres d'un nou tram de carril bici al districte de Sarrià - Sant Gervasi

     

    Concretament, la nova via ciclista, situada al carrer de Santa Fe de Nou Mèxic, unirà els dos carrils bici existents dels carrers doctor Fleming i Ganduxer. La infraestructura serà unidireccional, discorrerà en sentit Besòs i estarà situada a la banda esquerra de la circulació. Els primers treballs que es faran comportaran l'execució de les canalitzacions per a semàfors, després es farà el condicionament dels embornals, el fressat i aglomerat del paviment de tot el tram del carrer i, finalment, els treballs de pintura.

  • 18:22

    El PSC arriba a un acord amb Junts per aprovar les ordenances fiscals de 2024

     

    L'equip de govern del PSC a la Paeria de Lleida tindrà el suport de Junts per aprovar les ordenances fiscals a la ciutat per a l'any 2024 en el ple extraordinari que se celebrarà aquest dimecres. Després de dies de negociacions, el grup socialista ha acceptat diverses esmenes i bonificacions presentades per Junts, entre les quals destaquen la reducció d'un 2% de l'IBI a la ciutat i d'un 25% pels habitatges ubicats en sòl rústic a l'Horta. 

  • 18:08

    Les incidències LGTBIfòbiques fins a l'octubre superen les de l'any 2022

     

    Són dades de l'Observatori Contra l'Homofòbia. Concretament, les xifres de l'organització indiquen que l'any passat se'n van recollir 237 i que fins al 16 d'octubre del 2023 se n'han recollit 241. Eugeni Rodríguez, president de l'entitat, ha considerat "alarmant l'augment de l'odi al nostre país i al conjunt de l'estat espanyol" i ha alertat que aquest escenari té "unes repercussions i un impacte sobre la vida de les persones LGTBI importantíssimes que cal revertir". El registre ha recollit incidències al carrer, en l'àmbit de l'oci nocturn, a l'escola a través del 'bullying' o a les xarxes socials, "especialment vers les dones trans".

  • 17:40

    L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès congela els impostos municipals per a l'any vinent

     

    El ple de Sant Cugat del Vallès ha aprovat aquest dilluns provisionalment la proposta d'Ordenances Fiscals reguladores dels tributs locals per a l'any 2024, en què es congelen tots els impostos municipals, inclòs l'IBI. Els comptes han tirat endavant amb els vots a favor de Junts, ERC, PP i VOX, l'abstenció del PSC i En Comú Podem, i el vot en contra de la CUP. El govern local també planteja incorporar millores en les bonificacions socials i d'impuls a la sostenibilitat. La voluntat, segons l'executiu local, és evitar bonificar rendes i patrimonis alts i, a la vegada, avançar cap a una millor capacitat redistributiva dels impostos.

  • 17:21

    'Trias Per Barcelona' votarà en contra dels pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona

     

    En la reunió, Xavier Trias ha exposat a l’alcalde Collboni que la seva formació no votarà uns pressupostos que titllen de continuistes i que blinden, diuen, un model de fer ciutat: el d’Ada Colau i els Comuns. A parer de Xavier Trias, continua estant en mans de Jaume Collboni decidir si vol fer el canvi i amb qui vol governar la ciutat de Barcelona en aquest mandat.   

  • 17:09

    BComú anuncia el vot en contra de la tramitació de pressupostos i ordenances fiscals de l'Ajuntament

     

    Ho ha dit el portaveu del grup municipal, Jordi Martí, després que aquest dilluns al matí l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, demanés "responsabilitat" a l'oposició per tirar endavant la tramitació. El portaveu ha assenyalat que es tracta d'un pressupost "conservador", "tímid" i que "no marca projecte", i ha apuntat que és una picada d'ullet a Junts. Martí ha assegurat que el govern municipal té dues alternatives: donar continuïtat a les transformacions de Colau amb un govern d'esquerres format pel PSC, ERC i BComú, o "tirar enrere" amb Trias. "Possiblement, estem més a prop del segon", ha dit.

  • 16:58

    Denunciat un menor per tirar pedres des d'un pont a un autocar que circulava per l'AP-2 al Segrià

     

    Els Mossos d'Esquadra van denunciar dissabte un menor per originar un greu risc per a la circulació i un delicte de danys. Els fets van passar pels volts de les 12.30 hores, quan la policia va rebre l'avís que uns joves havien llençat pedres des d'un pont al quilòmetre 139 de l'AP-2, al terme municipal d'Albatàrrec (Segrià), i havien impactat al vidre d'un autocar que circulava en sentit Barcelona. En arribar al lloc, la policia va localitzar el presumpte autor del fet.

  • 16:29

    Jornada de mobilitat molt complicada a les carreteres, Rodalies i al metro de Barcelona

     

    Matí de mobilitat molt complicada a Barcelona i l'àrea metropolitana. Un caos provocat per la pluja, un accident mortal a la Ronda de Dalt i diverses avaries al transport públic.

  • 15:50

    Diversos missatges de mòbil mostren que els acusats del crim de Sabadell del 2021 van planificar el succés

     

    Durant la sessió d’aquest dilluns del judici a l’Audiència de Barcelona, s’han reproduït diverses notes de veu enviades entre els acusats, s’han rellegit missatges escrits i també s’han exposat trucades enregistrades en les quals també apareix la víctima, Pedro. A les converses, Isaac i Pilar afirmen que Dolores “no pot més” davant la situació que viu amb Pedro i planifiquen adormir-lo “abans de matar-lo”. També diuen tenir un aparell de descàrrega elèctrica per “fulminar” la víctima i després traslladar el cos.

  • 15:29

    Mor al zoo de Barcelona el rinoceront blanc més longeu d'Europa

     

    El rinoceront blanc més longeu d'Europa, el Pedro, ha mort aquest dilluns al Zoo de Barcelona. Es calcula que l'animal podria tenir entre 53 i 54 anys i que també podria ser un dels exemplars d'aquesta espècie més vells del món. Els responsables de la instal·lació barcelonina han explicat que en les darreres setmanes l'animal s'havia anat debilitant a causa de la seva avançada edat i el seu estat de salut havia anat empitjorant. El Pedro va arribar a Barcelona el 2 de desembre del 2003, provinent d'una altra instal·lació zoològica. L'any 1972 havia estat importat des de Sud-àfrica i traslladat a l'Estat. Els seus cuidadors l'han descrit com un ésser tranquil i molt sociable.

  • 14:10

    Comencen les obres de remodelació i ampliació del CAP de Tàrrega que s'allargaran 18 mesos

     

    Tret de sortida aquest dilluns a les obres de remodelació i ampliació del Centre d'Atenció Primària (CAP) De Tàrrega que s'allargaran 18 mesos, amb la previsió que estiguin enllestides a la primavera del 2025. Els treballs suposaran una ampliació del 35% de la superfície de l'edifici actual, amb uns 1.100 metres quadrats més, i permetran sumar 13 consultes noves, 2 sales d'espera i una sala de formació. 

  • 13:44

    Solucionades les avaries a Garraf i a la Llagosta que han provocat retards d'una hora als trens.

     

     

    Adif ha informat que havia reparat la incidència per una falta de tensió a la catenària de Garraf detectada a primera hora. Segons fonts de Renfe, hi ha hagut retards d'una hora a l'R2S i als regionals que van cap al sud en el seu pas per l'estació. A la Llagosta, un dels altres punts calents aquest matí de retards a la xarxa de trens, la situació s'ha adreçat poc després de les 13 hores. La incidència elèctrica a la catenària s'havia reparat a mig matí, però encara quedava per retirar el tren que ha quedat aturat a l'estació.

     
  • 13:33

    Pere Aragonès assegura que l'informe de l'Acord de Claredat deixa en evidència que el referèndum "és viable". 

     

    El Govern constata que la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya "és viable, legal i pot ser una solució compartida". Així ho ha constat el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, després d'analitzar conjuntament amb el seu executiu l'informe encarregat a un grup d'experts per abordar la seva proposta per un Acord de Claredat, que ha d'establir les bases d'aquest referèndum pactat.

    Aragonès ha anunciat que convocarà una taula de partits per exposar les conclusions. Ara bé s'ha mostrat clarament partidari de la primera de les cinc opcions de referèndum que fan els experts i que passa per consultar només la ciutadania de Catalunya, seguint el model de pregunta escocès. 

  • 13:14

    Restablert el servei de la línia 5 de metro entre les estacions de Sagrada Família i Maragall

     

    El servei de la línia 5 de metro ha quedat restablert a les 12:45 hores d'aquest dilluns després que tècnics de TMB hagin solucionat la incidència que ha obligat a interrompre la circulació entre Sagrada Família i Maragall. Les estacions afectades han anat canviant al llarg del matí. Segons han apuntat fonts de TMB, s'ha produït un petit despreniment d'unes peces del sostre. Els usuaris han pogut utilitzar la línia V27 del bus, que cobreix el trajecte afectat. 

  • 13:05

    137 avisos relacionats amb la pluja, sobretot a la zona de Tarragona.

     

    Entre les 23:00 hores de diumenge i les 11.00 hores del matí d'aquest dilluns els Bombers han rebut 137 avisos relacionats amb la pluja. D'aquests, un total de 82 s'han produït a la Regió d'Emergències de Tarragona, on ha plogut amb força intensitat en poblacions com Calafell. La majoria estan relacionades amb inundacions a baixos, vehicles bloquejats per l'aigua i algun arbre o mur caigut.

     
  • 13:03

    Protecció Civil desactiva el pla Inuncat

     

    Protecció Civil ha desactivat el pla Inuncat. Les pluges més intenses s'han registrat al Baix Penedès. La majoria de trucades del 112 han estat per inundacions en baixos i al carrer.

  • 12:48

    Gastronomic Fòrum Barcelona reunirà uns 100 cuiners com Joan Roca i Albert Adrià




    El Gastronòmic Fòrum Barcelona reunirà uns 100 cuiners que sumen 66 estrelles Michelin, com Joan Roca, Albert Adrià, Bego Rodrigo, Kamilla Seidler, Jesús Sánchez, Oriol Castro i Lucía Freitas en l'edició de 2023, que se celebrarà del 6 al 8 de novembre en el palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona. A més, participaran més de 350 empreses i es faran un total de 120 activitats entre demostracions, tallers i ponències que es realitzaran en espais com el Fòrum Lab i l'Aula del Mercat Metropolità. El tema central de l'edició serà la cuina compromesa amb la biodiversitat

  • 12:38

    L'Ajuntament de Barcelona canvia l'estratègia per acabar la reforma de la Rambla

     

    El govern de Jaume Collboni canvia la licitació de les obres de la Rambla per escurçar els terminis. A partir d’ara, els quatre trams que queden es faran en tres anys, i no en sis com estava previst. Així, primerament es portarà a terme l’obra en sentit Besòs i després en sentit Llobregat. El pressupost previst serà de 55,6 milions, un 10¿% més a conseqüència de l’increment de preus dels materials. Les obres s’iniciaran a l’estiu del 2024 i acabaran el gener del 2027. Durant tot aquest temps es restringirà el trànsit només per un vial de pujada que anirà canviant en funció de la fase.

  • 12:29

    Solucionada l'avaria de la catenària a Garraf que ha provocat retards d'una hora a l'R2

     

    Dues de les tres avaries que han complicat la mobilitat aquest matí a la xarxa de Rodalies ja s'han solucionat. Adif ha informat que ja ha reparat la incidència per una falta de tensió a la catenària de Garraf. Segons fonts de Renfe, hi ha hagut retards d'una hora a l'R2S i als regionals que van cap al sud en el seu pas per l'estació. En canvi, a la Llagosta, un dels altres punts calents aquest matí de retards a la xarxa de trens, la situació encara no s'ha normalitzat.

  • 12:01

    Tres mesos d'obres a l'R3 entre Mollet i Figaró amb un servei alternatiu d'autobusos

     

    El passat 12 d'octubre van començar els talls a la línia 3 de Rodalies entre Mollet i Figaró per les obres de desdoblament de la via. Uns talls que duraran gairebé tres mesos, fins a finals de gener. Segons el secretari general d'Infraestructures del govern espanyol, Xavier Flores, els treballs serviran per fer una "millora integral" de la xarxa. Aquest dilluns ha estat el primer dia feiner des de l'inici de les obres. Durant el matí plujós, els usuaris han posat a prova els serveis alternatius amb autobusos llançadora que funcionaran durant els tres mesos que el servei estarà interromput.

  • 11:35

    L'informe dels experts de l'Acord de Claredat proposa cinc possibles referèndums acordats i dos mecanismes alternatius

     

    L'acord planteja cinc propostes de referèndum per "proporcionar formes de gestió del conflicte legítimes" que preveuen la participació dels dos 'demoi' -les persones implicades en la decisió sobre el futur polític de Catalunya-, la ciutadania de Catalunya o bé la del conjunt de l'Estat. El text estableix que tots dos "han de poder participar d'alguna manera", tot i que aquesta participació "pot ser raonablement asimètrica" per "evitar" la sensació d'una part de la ciutadania que el seu anhel polític no obtindrà mai resposta.

  • 11:28

    El 112 rep 130 trucades per les pluges a Catalunya fins a les 10 hores
     

    79 han estat des de la comarca del Baix Penedès -el 60,77%- i 34 des del Barcelonès -el 26,15%-. Des de Calafell han fet 68 trucades, des de Badalona 17, des de Barcelona 15 i 9 des de Cunit. La Generalitat va activar aquest diumenge a la tarda l'alerta del pla Inuncat davant la previsió de pluges intenses a partir de la nit i fins a la tarda d'aquest dilluns, especialment en el litoral de Tarragona i Barcelona.

  • 11:24

    Tres incidències compliquen la mobilitat a Rodalies. 

     

     

    Coincidint amb la pluja, diverses incidències a la xarxa ferroviària compliquen la mobilitat a Rodalies aquest dilluns amb retards que superen els 40 minuts a l'R2, la línia més afectada. Una incidència al sistema elèctric de la Llagosta detectada a les 7 hores ha afectat l'R2N i els regionals que venen del nord com l'R11. En el cas del regional, els passatgers que es dirigien a la capital catalana han arribat al seu destí amb més d'una hora de retard.

    Prop d'una hora més tard, a les 7.50 hores, s'ha notificat una avaria a la catenària a Garraf i els trens de l'R2S i els regionals hi han hagut de circular per via única amb retards mitjans arriben als 40 minuts.

    A més, una incidència en un tren a l'Hospitalet ha afectat l'R1, l'R3 i l'R4.

     
  • 11:00

    El Consell d'Acadèmics per l'Acord de Claredat presenta al president de la generalitat, Pere Aragonès, les 5 opcions per poder celebrar un referèndum.

     

    El president Aragonès va apostar fa un any per un "acord de claredat" per a sentar les bases d'un referèndum i va demanar un informe a un grup d'experts. Aquests han hagut de donar resposta a 5 preguntes sobre com resoldre el conflicte polític amb l'Estat.

  • 10:40

    Zapatero dona suport a l'amnistia

     

    L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha defensat l'amnistia aquest dilluns, i ha afirmat que el sorprenen "alguns pronunciaments en contra", d'un instrument que és plenament "constitucional" i que respon a "l'interès general". En una entrevista a Onda Cero, Zapatero ha afirmat que l'amnistia forma part d'un procés per "intentar el retrobament", perquè "hi ha un problema històric i l'hem d'encarar, no podem mirar cap una altra banda". 

  • 10:30

    Capella retreu al Govern que "no fa ni deixa fer" davant les incidències de Rodalies d'aquest dilluns
     

    La consellera de Territori de la Generalitat, Ester Capella, ha acusat el Govern de desentendre's de Rodalies, en referència a les incidències d'aquest dilluns en les línies R2, R2 Nord i R2 Sud: "Mentrestant, l'Estat, inexistent, continua tirant pilotes fora: ni fa ni deixa fer".  La consellera ha qualificat a través de 'X' aquest dilluns com un "matí molt complicat en Rodalies. Avui més del normal", i ha sostingut que és evident a ulls de tots que el sistema no funciona i que la ciutadania no s'ho mereix, textualment.
     

  • 10:07

    Tallat el servei de la línia 5 de metro entre les estacions de Sagrada Família i Sagrera

     

    La interrupció en la circulació dels combois s'ha produït per un petit despreniment d’unes peces del sostre i els tècnics revisen què ha passat. L’autobús V27 fa el trajecte afectat. A més, TMB recorda que es pot enllaçar amb la línia 4 a les estacions de Verdaguer i Maragall. 

    La circulació de l'L1 s'ha restablert a les 7 del matí després d'estar tallada la línia entre les parades d'Universitat i Espanya. A la mateixa hora una assistència sanitària també havia obligat a alterar la freqüència a l'estació d'Hospital Clínic. 

     

  • 10:05

    Un mort en un accident que ha tallat durant més de dues hores la Ronda de Dalt



    Una persona ha mort en un accident de trànsit entre dos vehicles que ha obligat aquest dilluns a tallar durant més de dues hores la Ronda de Dalt de Barcelona, a l'altura de la sortida d'Horta-Guinardó. A conseqüència del sinistre s'han tallat totes les entrades a la Ronda des de la 1 fins a la 6, a l'altura de la plaça Alfons Comín, en sentit Llobregat. Per això, la Guàrdia Urbana ha recomanat als conductors que, a l'altura del Nus de la Trinitat, prenguessin la Ronda Litoral per a circular en sentit Llobregat.
    La via s'ha pogut reobrir al trànsit poc abans de les 08.00 hores, i els accessos a la mateixa de l'1 al 5, que s'havien tancat, s'han anat reobrint de manera progressiva.

  • 9:53

    Una incidència al sistema d’electrificació a la Llagosta i una avaria a la subestació del Garraf provoca retards a l’R2.

     

     

    Segons ha informat Adif, es registren retards de 20 minuts a l'R2 i R2N per l'afectació de la catenària a la Llagosta, que s'ha produït a 7 hores. En el cas de la incidència detectada a Garraf, s'ha notificat a les 7:50 hores i ha obligat a circular per via única i a registrar retards mitjans de 40 minuts a l'R2 sud i als trens regionals del sud.

    Personal d'Adif s'ha mobilitzat per solucionar la incidència "l'abans possible", segons ha detallat l'administrador d'infraestructures en un missatge a Twitter. Les afectacions provoquen retards mitjans de fins a 40 minuts. 

     
  • 9:18

    Un jutjat de Barcelona investiga l’exdirectora del CNI per l’espionatge amb Pegasus a Aragonès.

     

     

     

    El jutjat d’instrucció número 29 de Barcelona ha citat a declarar com a investigada l’exdirectora del CNI Paz Esteban pel ‘cas Pegasus’ d’espionatge cibernètic contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Aquest és el primer cop que se cita a declarar com a imputat un càrrec dels serveis d’intel·ligència espanyols.

     

     

     
  • 9:10

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Jéssica Albiach: "Quan hi ha diàleg no hi ha unilateralitat".

     

     

    La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, descarta que les negociacions amb l'independentisme per a la investidura estiguin encallades, sinó que "hi ha bona disposició per arribar a un acord": "Quan hi ha diàleg no hi ha unilateralitat". 

    En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Albiach lamenta que ningú li ha fet arribar l'informe de l'Acord de Claredat. 

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 16 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    Sonsoles Ónega, Premi Planeta 2023 amb 'Las Hijas de la Criada'.

     

     

    La periodista i escriptora Sonsoles Ónega guanya el Premi Planeta 2023 amb la novel·la 'Las Hijas de la Criada'. El finalista, de 24 anys, ha estat Alfonso Goizueta per 'La Sangre del padre', on ficciona la vida d'Alexandre el Gran. Ónega, que fa seu el major premi econòmic de la literatura, explica la història de les dones d'una família de diferents generacions que construeixen un imperi industrial.

     
  • 8:20

    Una persona ha mort en un accident a la ronda de Dalt. 

     

     

    Una persona ha perdut la vida en un accident de trànsit a primera hora del matí a l'alçada d'Horta-Guinardó. Dos vehicles haurien col·lidit i un d'ells ha bolcat. Amb aquesta víctima ja són 123 les persones que han mort a les carreteres catalanes. El sinistre està provocant cues quilomètriques en sentit Llobregat i també retencions al nus de la Trinitat en sentit Nord.

     
  • 8:15

    L'R3 estarà tres mesos en obres.

     

    Després del pont del Pilar, primer dia laborable amb la línia R3 tallada entre Mollet-Santa Rosa i Figaró per les obres de desdoblament de la via. 

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat a Catalunya d'aquest dilluns 16 d'octubre de 2023.

      

     

     

     

     

    Aquí les notícies més destacades. 

     
  • 8:05

    Pere Aragonès farà públic l’acord de claredat.

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va encarregar a un equip de juristes i que dibuixa cinc possibles escenaris per un referèndum. La millor sortida, diuen els experts, la consulta pactada.