Enlaces accesibilidad
Remodelació

Canvi d'estratègia en les obres de la Rambla de Barcelona: acabaran tres anys abans del previst

Per
El pla d'obres per remodelar la Rambla de Barcelona preveu la seva finalització a principis del 2027
El pla d'obres per remodelar la Rambla de Barcelona preveu la seva finalització a principis del 2027

Les obres de la Rambla de Barcelona acabaran el gener del 2027, tres anys abans del previst. És l'anunci que ha fet l'Ajuntament de la capital catalana aquest dilluns. L'alcalde Jaume Collboni assegura que serà possible perquè les obres s’executaran de forma simultània en quatre trams i no de manera separada. Això suposa treballar primer la banda Besòs i després la Llobregat, al revés del previst.

Les obres de la Rambla de Barcelona acabaran el gener del 2027 | Maite Boada

El canvi d'estratègia en l'execució de les obres no implica més pressupost ni canvis en el contingut del projecte, segons l'Ajuntament. En total, aquest mandat s'hauran invertit uns 48 milions d'euros i, en total, la inversió de la transformació del passeig sencer puja fins als 55,6 milions d'euros, una xifra que ja inclou un encariment a causa de l'augment dels preus d'alguns materials.

Tres fases

Actualment, s'estan executant les obres del primer tram, entre Colom i Santa Madrona, que s'acabaran l'estiu vinent. Serà a partir d'aquest moment quan es començarà a aplicar la nova estratègia i les obres se centraran en tota la banda Besòs de la Rambla durant 10 mesos. Llavors la circulació a la banda Besòs no serà possible i només es podrà circular de pujada per la banda Llobregat.

L'hospital Sant Joan de Déu crea una unitat específica de salut mediambiental

Un cop acabada aquesta primera fase, es començaran els treballs a la banda Llobregat, és a dir, la banda on hi ha el Liceu, la Boqueria i el Palau de la Virreina, entre altres. Aquesta fase també durarà 10 mesos. Mentre s'executin aquests treballs la circulació de pujada tornarà a la normalitat, és a dir, els vehicles tornaran a pujar per la banda Besòs, com fan ara.

Un cop acabades les obres a banda i banda de la Rambla s'abordarà, per últim, el tronc central, on actualment hi ha les terrasses, les floristeries i els ocellaires, entre altres. Aquesta darrera fase durarà 12 mesos i els vehicles ja podran circular tant de baixada com de pujada.

Es preveu un nou disseny per floristeries i quioscos

El govern municipal preveu que passades les obres, els ocellaires desapareguin de la Rambla, però cal esperar que acabi el procés judicial en marxa. Respecte a les floristeries, l'objectiu és que continuïn, igual que els quioscos de premsa, tot i que amb un nou disseny encara no detallat.

Segons Collboni, la reurbanització de la Rambla és l'actuació "més ambiciosa" d'aquest mandat i serà "transcendental" perquè la rambla del segle XXI torni a ser "un passeig per als barcelonins" i un "eix cultural" que estructuri els barris de Ciutat Vella. "L'objectiu final és recuperar l'ànima de la Rambla", ha dit, tot fent una crida a aprofitar l'oportunitat de transformació.