García-Margallo: "No em sembla exagerat parlar de balcanització"
- L'eurodiputat del PP justifica les paraules de Núñez Feijóo que anem cap a un "horitzó similar al dels Balcans" en el conflicte català
- García-Margallo considera que el govern central "té dues ànimes": "No hi ha un sol tema que no hi hagi dues posicions"
L'eurodiputat del Partit Popular i exministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, justifica les paraules del president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, parlant de la balcanització del conflicte català: "No em sembla exagerat parlar de balcanització". García-Margallo assenyala que parlar de balcanització és una expressió del manual polític des del 1914, amb la desfeta de l'imperi Austrohongarès i concreta que la proposta dels independentistes d'una divisió plurinacional seria l'avantsala de la divisió d'Espanya.
Sobre la llei d'amnistia, García-Margallo considera que no cab a la Constitució i rebutja les declaracions favorables de José Luis Rodríguez Zapatero: "Exactament el contrari. Hi ha raons jurídiques i polítiques en contra. És una esmena a la totalitat del poder judicial".
En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, assenyala que l'amnistia suposa un "canvi d'actitud absolutament incomprensible" de Pedro Sánchez que tindrà unes "conseqüències gravíssimes". A més, l'exministre espanyol del PP argumenta que una amnistia només es justifica quan hi ha un canvi de règim i "desautoritza el discurs del Rei del 3 d'octubre de 2017 i al mateix Pedro Sánchez que va donar suport a l'article 155".
Sobre el català a la UE: "Tant de bo surti, però crec que no"
García-Margallo no és gens optimista amb l'aprovació del català com a llengua oficial a la UE perquè, diu, "ha de ser aprovat per unanimitat" i fins ara no s'ha admès cap llengua que no sigui oficial a tot un mateix territori: "Seria obrir una capsa de pandora. Hi ha regions a Europa on el rus o el turc són majoritaris".
L'eurodiputat pel PP explica que en el cas del gaèlic, que és l'idioma oficial d'Irlanda va trigar 17 anys a ser llengua oficial: "Aquí anem a tota presa perquè Sánchez necessita uns vots per la investidura. Tant de bo surti, però no crec que surti".
García-Margallo: "Aquest govern té dues ànimes"
García-Margallo considera que les declaracions de Ione Belarra acusant Israel de genocidi i demanant que Netanyahu sigui portat davant la Cort Penal Internacional "han estat vistes per tot el món".
L'eurodiputat del PP diu que la política exterior ha d'estar consensuada per les grans forces per donar estabilitat: "Aquest govern que té dues ànimes, no hi ha un sol tema que no hi hagi dues posicions, i ara una part del govern utilitza termes molt agressius contra el govern d'Israel. Ens creen un problema quan Israel és atacada per Hamàs".
García-Margallo: "És el pitjor moment per reconèixer Palestina"
L'exministre d'exteriors demana un acord entre les grans forces polítiques d'Espanya abans de decidir si s'ha de reconèixer Palestina. En aquest sentit, retreu a Pedro Sánchez haver canviat de posicionament sobre Palestina i també amb el Sàhara o l'ajut a Ucraïna: "Estem acostumats a les ocurrències del president del govern.
La política exterior requereix un cert acord de les grans forces polítiques". Margallo considera que ara és el pitjor moment per reconèixer Palestina, després de l'atac de Hamàs, que és una organització terrorista: "Ara tot d'un plegat, i coincidint amb els vots dels seus socis per la investidura, diu que ho ha de fer corrents".
García-Margallo assenyala que les mesures que ha pres d'Israel de tallar l'aigua, el menjar o l'energia a la població civil de Gaza i obligar-los a desplaçar-se en 24 hores, ni obrir els corredors humanitaris, va en contra del dret humanitari. Tot i això, Margallo destaca que mentre Israel és un estat democràtic, Hamàs és una organització terrorista que busca la "sublevació del món islàmic".